Ocenicie technike mojego biegania ze śródstopia ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:jak cię napieprzają łydki to znaczy, że nie potrafisz w biegu ich rozluźnić, to znaczy, że idziesz w złym kierunku.
Z całym szacunkiem, ale na początku boli i nie ma siły żeby było inaczej, bo mięśnie zaczynają pracować i robią się zakwasy. A to czy boli cały czas i nie przechodzi, to już zupełnie inna sprawa. Tu się zgodzę, że chodzi o technikę.
PKO
gangi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6YhVN_YIUk

czy to nazywacie bieganiem z palców ?
nie ląduje płasko na całej stopie.

sądze że w żelazkach moich (glide4) nie uda się tak pobiec, bo przy takim kącie, pięta dotyka już ziemi równo ze śródstopiem, co powoduje zbyt duży wstrząs przenoszony na stawy
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gangi pisze:co powoduje zbyt duży wstrząs przenoszony na stawy
Nie powoduje zbyt dużego wstrząsu. :) (jeżeli chodzi ci o bieg boso, bo w sumie nie jestem pewien co chciałeś w tym zdaniu napisać)

Nie wiem czy tutaj nie jest problem w tym, że mówicie o dwóch różnych momentach. Lądujesz na śródstopiu i ważne jest podparcie. W tym momencie stopa w całości opiera się na podłożu (czas: 0:09) i rozluźniasz mięśnie. Nie lądujesz na całej stopie. Czasem ten pierwszy moment jest tak "płaski", że ląduje się praktycznie całą zewnętrzną krawędzią i przy przejściu stopa w całości opiera się na ziemi. Ja początkowo zbyt wysoko stawiałem stopę i miałem ciągły ból przy piszczelach (przyczepy).
gangi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wiem, pisałem tak bo jakiś kolega wyżej polecił mi płaskie lądowanie :-)
a ja preferuje właśnie tak jak jest na filmiku.
pozdro
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jedni lądują tak jak na filmiku, inni na całą stopę. Dla każdego z nas trochę inny wzorzec będzie optymalnym. Po pewnym czasie sam wyczujesz, co jest najbardziej efektywne i najmniej obciążające.
Akurat trafiłem na to zdjęcie. Trzeba oceniać bieg całościowo a nie skupiać się tylko na lądowaniu stopy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bosy, z tego, co go widziałem na trasie, nie lądował na pięcie. Na tym zdjęciu jest zaburzona perspektywa, wydaje się, jakby pięta już dotknęła podłoża - podejrzewam, że w rzeczywistości Bosy Biegacz w ciągu setnej sekundy przemieścił stopę tak, że wylądował gdzieś w okolicy śródstopia.
nie ma znaczenia czy pięta dotyka podłoża przy lądowaniu czy nie, to niejest żadne niestety.
Ja nie o tym pisałem. Moje "niestety" odnosi się do tego, że wiele osób wymusza omijanie pięty i wychodzi z tego bieg z palców.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ