Dlaczego czarni biegają tak ładnie a biali tak brzydko

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Dlatego Dartfish jest nie tylko o wiele bardziej skuteczny ale i mniej czasochlonny .
Bierzemy delikwenta w stanie surowym i polecamy wykonanie cwiczenia . Na podstawie analizy anatomicznej okreslamy zakres jecho ruchow i polecamy dane cwiczenia .
Po okresie adaptacji nanosimy naszego delikwenta na stare widmo , wskazujac procent poprawy .
Ile to cudo kosztuje i kto to testował? Przyznaję rację yacoolowi, że trzeba podchodzić analitycznie do nauki i doskonalenia techniki, a moje oko nie wychfytuje błedów w czasie rzeczywistym.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nasz kolega Rafał (z linku poniżej) chce się zajmować Dartfishem w Polsce, podobno nawet go już kupił.

http://bieganie.pl/?show=1&cat=14&id=834
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

O ile Dartfish jest franchis'em , jest juz zapozno na Polske .

Na glownej stronie szwajcarskiej firmy , ktora wynalazla ten software , widnieje adres kogos w Czestochowie ( Rafal Babinski )

http://www.btsport.pl/

Teoretycznie mozna zaladowac z darmo , na okres probny . Nie probowalem wiec nie wiem czy okres probny obejmuje kaucje czy tez nie .

http://www.dartfish.com/en/free-download/index.htm
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale jemu nie chodzi o dystrybucję tylko o usługi dla klubów itd.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Takie wizualizacje (zwłaszcza nakładanie obrazów) więcej dają niż wrzaski trenera. Szczególnie jak pracuje się z małolatami, którym się wydaje, że wiedzą i robią wszystko najlepiej.
Teraz Bebej, nie ruszając się z domu, będziesz mógł się nagrać kilka razy, nałożyć obrazy i straszyć bachory potwornym wizerunkiem monstrum z gwizdkiem w zębach.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Takie wizualizacje (zwłaszcza nakładanie obrazów) więcej dają niż wrzaski trenera. Szczególnie jak pracuje się z małolatami, którym się wydaje, że wiedzą i robią wszystko najlepiej.
Teraz Bebej, nie ruszając się z domu, będziesz mógł się nagrać kilka razy, nałożyć obrazy i straszyć bachory potwornym wizerunkiem monstrum z gwizdkiem w zębach.
Wrzaski na treningu nigdy za wiele nie dawały - to raczej oznaka bezradności ( brak wiedzy brak narzedzi )- ale niektórym sie wydaje, że pobudzają zawodnika do walki, czy mobilizuja do eksplozji - trochę wątpliwe uzasadnienie - ja bym to nazwał raczej - odreagowaniem stresu przez trenera , a on przeciez nie jest najwazniejszy. Ale to tylko moja opinia. Znasz chyba kilku krzykaczy. Zaliczasz mnie do nich? Cóz.. muszę nad tym popracować. Udam sie do Super niani.
Jest też inny rodzaj wrzasków - jednoosobowy doping trenera o przerażonych oczach szalejącego na stadionie - przyjdź na zawody młodzieży zobaczyć paru nawiedzonych trenerów, może gdzies tam bede stał.
-dawaj, dawaj , bież go, nie puszczaj. :hej: I te gratulacje starych brzuchatych opiekunów za zwycięstwo, za zmeczenie młodego adepta sportu. Sam sie łapię, że emocje mi sie udzielają. :oczko: Sa autentyczne , tylko do d........ organizacja i sedziowie, którzy doprowadzaja do szału - biedni sa ci zawodnicy i trenerzy też - czasami szkoda mi ich Na inny dopingu na razie nie maja co liczyć. Mamy co mamy i pomimo tragicznego poziomu organizacyjnego mi sie podoba ten sport młodzieżowy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

W tych dyskusjach zawsze się zastanawiam - co jest pierwsze - jajko czy kura ?

Czy jest sens "uczyć" naszych "łądnego" biegania?
Czy poprostu spróbować stworzyc takie warunki które wymuszą taka a nie inną pracę mięśni ?

Poza tym czy praca nad samym stylem spowoduje że nasi zawodnicy przesuną się z poziomem np z 28:30 (z tych którzy są w stanie to pobiec) na 27:30 na 10 tys m ?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Ale jemu nie chodzi o dystrybucję tylko o usługi dla klubów itd.
To niech sie buja. Kluby la sa tak biedne, ze czasami trudno wystawic zawodników na MP, bo nie ma na start, transport i nocleg - proponuje mu usługi tego typu zaproponować w Manchester United Football Club.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:W tych dyskusjach zawsze się zastanawiam - co jest pierwsze - jajko czy kura ?

Czy jest sens "uczyć" naszych "łądnego" biegania?
Czy poprostu spróbować stworzyc takie warunki które wymuszą taka a nie inną pracę mięśni ?

Poza tym czy praca nad samym stylem spowoduje że nasi zawodnicy przesuną się z poziomem np z 28:30 (z tych którzy są w stanie to pobiec) na 27:30 na 10 tys m ?
Fredzio ja nie jestem szowinista biegowym - technika jest suuuuuuuuuuuuper wazna od najmodszych lat w la nie mówiac juz o wielobojach.
Znalazłem portal nazawody. pl która stara sie szerzej patrzeć na la, ale i tak bedę walczył tutaj zeby nie patrzec na bieganie przez pryzmat maratonów- bo podczas amatorskiego ich biegania rzeczywiscie technika jest mało potrzebna.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bebej - czy Etiopczycy i Kenijczycy pracują nad techniką ?
Wg mnie nie.
Dlaczego ?
Bo mają warunki.
Więc u nas powinno się wymuszać na zawodniku biegania w podobnych warunkach - oczywiście nie da sie tego osiągnąć w 100% ale tam gdzie się da.
Wg mnie - mamy naturalne niewykorzystane zagłębia potensjalnych talentów - tylko trzeba tam iskry.

I przestań już opowiadać te bajki o patrzeniu na bieganie przez pryzmat maratonów na bieganie.pl - chyba pomyliły Ci się portale.

Bieganie.pl w takim samym stopniu interesuja się biegami krótszymi a może nawet bardziej krótszymi.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślałem o czymś skuteczniejszym od Dartfish. W charakterystycznych punktach ciała zawodnika przyczepia się sensory tak skorelowane, że w biegu odczytują odległości między sobą. Teraz wystarczy już zapisać na e-promie mapę właściwych odległości w funkcji prędkości plus dopuszczalne odchyłki żeby to nie piszczało bez przerwy, bo trenera może szlag trafić. W wersji przyjaznej dla ucha zamiast przyczepić można wszczepić i zamiast sensorów dać elektrody z cichutko płynacym i kojącym trenerski stres, prądem.
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można też podejść inaczej do zagadnienia. Można zrobić software, który pozwoli wygenerować automatycznie takiego ludzika na pełnej długości dostarczonego filmu, klatka po klatce, dalej przeformatować - znów automatycznie uwzględniając wymiary zawodnika i te wszystkie informacje które chcecie uzyskać z sensorów dostaniecie z nagrania wideo. Być może trzebaby zrobić dwa nagrania jednocześnie z trochę różnych ujęć. Tak przypadkiem się składa, że kolega z którym pracuję zajmuje się zawodowo wyciąganiem danych metrycznych z filmów. Mając taki software możemy analizować nie tylko trenowanych przez nas biegaczy, ale zmierzyć technikę biegu konkurencji.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no to goń tego kolegę; niech nam pomierzy, w przerwie na kawę, takiego Bekele. Może wyjdziemy wreszcie z jakimś konkretem dla Bebeja.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Roznica w technice i jej opracowaniu ma fundament w przygotowaniu .

Kiedy biegacze w Afryce sa sprawni zanim zaczna trenowac , reszta musi uporac sie z zaniedbaniami cywilizacyjnymi .

Daniels mowil to na klinice - kiedys nie bylo takich potrzeb bo w szkolach zajecia fizyczne byly bardzo powaznie traktowane . Teraz trzeba przysposabiac czlowieka do biegania . Porownywanie do biegaczy z Afryki jest blednym argumentem .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zobaczcie - niezwykłe wg mnie zdjęcie. Pokazuje ta swobodę Afrykanów - biegną jak spłoszone stado zwierząt - nie ma znaczenia czy po drodze czy nie. I do tego niektórzy boso.

http://www.tanser.org/iten062.jpg
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ