Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zostańmy jednak tylko przy tych próbach mobilizowania pośladkowych. Jak taśma za mocno ciśnie na uda, to zamienić 1,5mm na 1,3mm i wiązanie x3 nad kolanami tylko. Próbujcie różnych ustawień. Musi zadziałać dupa.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Profesora krytykujesz???? :hejhej:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możemy sobie jaja tu robić i może nawet tak należy, ale nigdy nie wyjdziemy z zapaści jeśli będzie cały czas ten sam schemat. Kszczot to klon Króla. Na razie wciska te głupoty amatorom i krzywdy nie ma, ale jak to trafi do wyczynu, to nieszczęścia ciąg dalszy. Wiecie, ja po sobotnim biegu CT we Wrocku chciałem tak szczerze pogratulować chłopakom, bo padło 7 wyników sub 15 i rekord całego CT - 14:16 w wykonaniu Pogorzelskiego, który wreszcie odżył po zmianie trenera. Ale jak w dalszej części dnia czytam o tym młodym Francuzie z 27:04/10k albo z niedzieli o WR na 15K Kiplimo, to po prostu nie ma o czym pisać za bardzo. Na to jeszcze dziś trafiam na te wypociny o technice biegu z konferencji w Zakopcu i jestem po prostu rozjebany.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sam fakt, że konferencja jest w Zakopcu to już jest mem, a jak dołożysz do tego towarzystwo wzajemnej adoracji to już wogóle beka. Na tą przynętę to się może łapią ludzie, którzy chcieliby z bliska kogoś sławnego zobaczyć. Gdyby za tym wszystkim szedł jakiś sensowny przekaz informacyjny to miałoby to sens, ale tu jest czarowanie i opowiadanie jak to się robiło w przeszłości kiedy były sukcesy. Tylko mało kto zauważył, że pstryk te sukcesy to już były i grzanie starego kotleta jest średnio zabawne i do niczego konstruktywnego nie prowadzi.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Profesor Romanow :hejhej:
https://youtu.be/NKqEHzDY0tc?t=1016

A o fizjologii też rozmawiali, czy to jednak za trudne?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jest najlepsza odpowiedź, która miażdży tych wszystkich speców od energii.
Obrazek
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 18 lis 2024, 12:35 Wiecie, ja po sobotnim biegu CT we Wrocku chciałem tak szczerze pogratulować chłopakom, bo padło 7 wyników sub 15 i rekord całego CT - 14:16 w wykonaniu Pogorzelskiego, który wreszcie odżył po zmianie trenera.
A czy ta trasa we Wrocławiu, to bardziej przełajowa czy bliżej jej do ulicznego biegu?
yacool pisze: 16 lis 2024, 15:14 Jak taśma za mocno ciśnie na uda, to zamienić 1,5mm na 1,3mm i wiązanie x3 nad kolanami tylko. Próbujcie różnych ustawień. Musi zadziałać dupa.
Popróbuje, może znajdę jakieś optymalne dla mnie ustawienie.

A Adam Kszczot, to może po prostu prezentował, to co wymyślił kilka lat temu tylko w innej formie.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kszczot jednym głupim wykładem przykrywa wszystko nad czym pracuję od lat i do czego próbuję przekonywać chłopaków, czyli do samodzielnego, krytycznego myślenia. Całe bieganie, w szczególności nasze bieganie opiera się na autorytetach i to nas gubi.

Jedna rzecz ciekawa pod koniec tej tyrady, gdzie Kszczot mówi o rytmie oddechu 4/4 i 3/3, ale on sam woli 3/2, bo wtedy jest symetrycznie (30 minuta). I to jest ok, ale znów dodaje, że na najgłębszym wdechu ma być wybicie z nogi zakrocznej, czyli do dupy i rzygam. To jest niesamowite, bo on pierdoli przez cały wykład dokładnie o 180 stopni na odwrót.
majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

Z tym rytmem oddychania to ciekawy watek, ze jednoczesnie zaleca asymetryczny, samemu preferujac symetryczny. W moim odczuciu nie zastanawial sie nad tym, dlaczego preferuje symetryczny rytm, tylko przyjal to jako jakies swoje indywidualne odchylenie. A jakby zglebil temat, to moglby powiedziec cos ciekawego. Ale jak sam Daniels wielokrotnie w swojej ksiazce sugeruje, ze treningi trzeba robic w rytmie 2-2, to pewnie nie ma co podwazac takich aksjomatow :)
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mimi pisze: 18 lis 2024, 14:10

A czy ta trasa we Wrocławiu, to bardziej przełajowa czy bliżej jej do ulicznego biegu?

Ubita twarda ziemia więc wszyscy i tak lecą w startówkach asfaltowych :D
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moja kolejna propozycja trenowania techniki biegu. Tym razem na warsztat poszła dynamiczna stabilizacja z wykorzystaniem długich drągów. Już kilka lat temu nakręciłem materiał z treningu z kijami, gdzie bezwładność tych elementów wymusza nieco inną pracę stawów biodrowych, ale teraz jest to połączone z rytmem oddechu i wzmocnieniami na krokach wydechowych. Dodałem do tego taśmę, bo czemu nie i postanowiłem wrzucić cały trening, czyli około18 minut treningu, tak by oddać w całości to jak pracujemy nad techniką biegu.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2024, 18:11 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 18 lis 2024, 14:28 Całe bieganie, w szczególności nasze bieganie opiera się na autorytetach i to nas gubi...
Gubi jeśli autorytety się mylą.

Ale można, to odwrócić w drugą stronę.
Jeśli mocny autorytet zrozumie podejście i się do niego przekona (bieganie powięziowe), to jest szansa na działanie w drugą stronę.

Wiem łatwo się piszę, gorzej zrobić. Ale nawet jeśli kilku osoba (może więcej? kilkunastu?) uda się przerobić na sobie podejście i zrobić widoczne postepy, to jest szansa. Zawodnicy rozmawiają między sobą jak trenują. Metoda pantoflowa, też bywa skuteczna...
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 18 lis 2024, 13:52 To jest najlepsza odpowiedź, która miażdży tych wszystkich speców od energii.
Obrazek
To jeszcze łokcie, czy ona wygląda na sprintera?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem ale tam z lewej jakiś lokalny jacol jedzie na rowerze i na pewno instruuje. :hahaha:
ODPOWIEDZ