Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zostańmy jednak tylko przy tych próbach mobilizowania pośladkowych. Jak taśma za mocno ciśnie na uda, to zamienić 1,5mm na 1,3mm i wiązanie x3 nad kolanami tylko. Próbujcie różnych ustawień. Musi zadziałać dupa.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Profesora krytykujesz????
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Możemy sobie jaja tu robić i może nawet tak należy, ale nigdy nie wyjdziemy z zapaści jeśli będzie cały czas ten sam schemat. Kszczot to klon Króla. Na razie wciska te głupoty amatorom i krzywdy nie ma, ale jak to trafi do wyczynu, to nieszczęścia ciąg dalszy. Wiecie, ja po sobotnim biegu CT we Wrocku chciałem tak szczerze pogratulować chłopakom, bo padło 7 wyników sub 15 i rekord całego CT - 14:16 w wykonaniu Pogorzelskiego, który wreszcie odżył po zmianie trenera. Ale jak w dalszej części dnia czytam o tym młodym Francuzie z 27:04/10k albo z niedzieli o WR na 15K Kiplimo, to po prostu nie ma o czym pisać za bardzo. Na to jeszcze dziś trafiam na te wypociny o technice biegu z konferencji w Zakopcu i jestem po prostu rozjebany.
- sultangurde
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Sam fakt, że konferencja jest w Zakopcu to już jest mem, a jak dołożysz do tego towarzystwo wzajemnej adoracji to już wogóle beka. Na tą przynętę to się może łapią ludzie, którzy chcieliby z bliska kogoś sławnego zobaczyć. Gdyby za tym wszystkim szedł jakiś sensowny przekaz informacyjny to miałoby to sens, ale tu jest czarowanie i opowiadanie jak to się robiło w przeszłości kiedy były sukcesy. Tylko mało kto zauważył, że pstryk te sukcesy to już były i grzanie starego kotleta jest średnio zabawne i do niczego konstruktywnego nie prowadzi.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
- pawo
- Wodzirej
Profesor Romanow
https://youtu.be/NKqEHzDY0tc?t=1016
A o fizjologii też rozmawiali, czy to jednak za trudne?
https://youtu.be/NKqEHzDY0tc?t=1016
A o fizjologii też rozmawiali, czy to jednak za trudne?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To jest najlepsza odpowiedź, która miażdży tych wszystkich speców od energii.
-
- Zaprawiony W Bojach
A czy ta trasa we Wrocławiu, to bardziej przełajowa czy bliżej jej do ulicznego biegu?
Popróbuje, może znajdę jakieś optymalne dla mnie ustawienie.
A Adam Kszczot, to może po prostu prezentował, to co wymyślił kilka lat temu tylko w innej formie.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kszczot jednym głupim wykładem przykrywa wszystko nad czym pracuję od lat i do czego próbuję przekonywać chłopaków, czyli do samodzielnego, krytycznego myślenia. Całe bieganie, w szczególności nasze bieganie opiera się na autorytetach i to nas gubi.
Jedna rzecz ciekawa pod koniec tej tyrady, gdzie Kszczot mówi o rytmie oddechu 4/4 i 3/3, ale on sam woli 3/2, bo wtedy jest symetrycznie (30 minuta). I to jest ok, ale znów dodaje, że na najgłębszym wdechu ma być wybicie z nogi zakrocznej, czyli do dupy i rzygam. To jest niesamowite, bo on pierdoli przez cały wykład dokładnie o 180 stopni na odwrót.
Jedna rzecz ciekawa pod koniec tej tyrady, gdzie Kszczot mówi o rytmie oddechu 4/4 i 3/3, ale on sam woli 3/2, bo wtedy jest symetrycznie (30 minuta). I to jest ok, ale znów dodaje, że na najgłębszym wdechu ma być wybicie z nogi zakrocznej, czyli do dupy i rzygam. To jest niesamowite, bo on pierdoli przez cały wykład dokładnie o 180 stopni na odwrót.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:02,14
Z tym rytmem oddychania to ciekawy watek, ze jednoczesnie zaleca asymetryczny, samemu preferujac symetryczny. W moim odczuciu nie zastanawial sie nad tym, dlaczego preferuje symetryczny rytm, tylko przyjal to jako jakies swoje indywidualne odchylenie. A jakby zglebil temat, to moglby powiedziec cos ciekawego. Ale jak sam Daniels wielokrotnie w swojej ksiazce sugeruje, ze treningi trzeba robic w rytmie 2-2, to pewnie nie ma co podwazac takich aksjomatow
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Moja kolejna propozycja trenowania techniki biegu. Tym razem na warsztat poszła dynamiczna stabilizacja z wykorzystaniem długich drągów. Już kilka lat temu nakręciłem materiał z treningu z kijami, gdzie bezwładność tych elementów wymusza nieco inną pracę stawów biodrowych, ale teraz jest to połączone z rytmem oddechu i wzmocnieniami na krokach wydechowych. Dodałem do tego taśmę, bo czemu nie i postanowiłem wrzucić cały trening, czyli około18 minut treningu, tak by oddać w całości to jak pracujemy nad techniką biegu.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2024, 18:11 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
Gubi jeśli autorytety się mylą.
Ale można, to odwrócić w drugą stronę.
Jeśli mocny autorytet zrozumie podejście i się do niego przekona (bieganie powięziowe), to jest szansa na działanie w drugą stronę.
Wiem łatwo się piszę, gorzej zrobić. Ale nawet jeśli kilku osoba (może więcej? kilkunastu?) uda się przerobić na sobie podejście i zrobić widoczne postepy, to jest szansa. Zawodnicy rozmawiają między sobą jak trenują. Metoda pantoflowa, też bywa skuteczna...
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
- pawo
- Wodzirej
To jeszcze łokcie, czy ona wygląda na sprintera?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie wiem ale tam z lewej jakiś lokalny jacol jedzie na rowerze i na pewno instruuje.