Komentarz do artykułu Ambitny amator: 2:50-2:55 w wiosennym maratonie - projekt czteromiesięczny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ola.zieminska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:22
Życiówka w maratonie: 3:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bardzo fajna i ciekawa seria artykułów :)
podoabją mi się ćwiczenia z cyklu 'siły biegowej'

można prosić o przykład jakichś domowch ćwiczeń siłowych?
co polecacie :) ?
PB: 5km 19:30 (LODZ - IV 2018) | 10km 39:22 (BARCELONA - XII 2018) | 15km 1:05:28 (NY - XII 2017) | HM 1:28:05 (MONZA|MILAN - IX 2018) | M 3:16:27 (40 PZU Maraton Warszawski)
BLOG http://www.bioola.blog
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:No to fajnie ze skorygowałeś swoje wypowiedzi.
Nie skorygowałem. Konsekwentnie wyrażam swój pogląd.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

ola.zieminska pisze:bardzo fajna i ciekawa seria artykułów :)
podoabją mi się ćwiczenia z cyklu 'siły biegowej'

można prosić o przykład jakichś domowch ćwiczeń siłowych?
co polecacie :) ?
No ! Poważna zawodniczka się zarejestrowała :)
Te ćwiczenia opisane są tutaj, pod koniec: https://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=9527

Ola, Ty jesteś nietypowym przypadkiem. 99 biegaczy amatorów to biegacze, którzy ze swoim ciałem mogą zrobić co chcą. Bo ich cielesność nie ma związku z ich pracą.
Ty jesteś w tym 1% dla którego to ma znaczenie.
To są ćwiczenia które zalecam akurat Maćkowi i pewnie niejednemu CHŁOPAKOWi który chce się solidnie do treningu przyłozyć, pewnie dziewczynie też ale wtedy to wymaga może jakichś modyfikacji.
Nie wiem czy te ćwiczenia są dla Ciebie dobre. Mówiąc "nie wiem", naprawdę nie wiem, a nie, że uważam, że są niedobre. Jeśli chodzi o działanie prewencyjne (wobec kontuzji przeciążeniowych) , to jednak spotkałbym się na Twoim miejscu z kimś kto jest fizjoterapeutą, być może powinny być to ćwiczenia na maszynach, a może z obciążeniem własnego ciała ale inne. Nie wiem. Jesteś dosyć nietypowym przypadkiem.
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool przestań się już chłopie kompromitować.

Chciałabym zobaczyć konkretny przykład przetrenowanej osoby by yacool. + Badanie na większej grupie biegaczy. Tak jak to się powinno robić.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
Rolli pisze:No to fajnie ze skorygowałeś swoje wypowiedzi.
Nie skorygowałem. Konsekwentnie wyrażam swój pogląd.
Jesteś politykiem?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Męczysz.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Dajcie już proszę spokój z tymi skipami. Nie o tym jest ten projekt.
W nowym roku życzę wszystkim wspaniałych dystansów. Dystansu do siebie, innych osób i ich poglądów.
Wracając do tematu.
Adam, dalej twierdzę, że treningi są zbyt słabe do obranego celu. Nie przekonuje mnie robienie "bezpiecznych" treningów bo świat nie kończy się w marcu. Maciek mając rodzinę, wymagającą pracę, znajomych itd czyli generalnie mało czasu postanowił poświęcić pięć dni w tygodniu na treningi plus basen, ćwiczenia itd. Szkoda tych kilku miesięcy, żeby potem powiedzieć no trudno nie udało się. Dla tego myślę sobie, że warto trochę zaryzykować i podkręcić treningi albo przesunąć start o miesiąc. Początek kwietnia to też super czas na łamanie rekordów.
Następna rzecz. Czy planujecie jakiś start kontrolny 5 może 10km? Na dzień dzisiejszy to chyba nie wiadomo nawet w którym Maciek jest miejscu
pascal
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39,13
Życiówka w maratonie: 2,59,02

Nieprzeczytany post

Witam na forum i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Siedlak1975 pisze:Dajcie już proszę spokój z tymi skipami. Nie o tym jest ten projekt.
W nowym roku życzę wszystkim wspaniałych dystansów. Dystansu do siebie, innych osób i ich poglądów.
Wracając do tematu.
Adam, dalej twierdzę, że treningi są zbyt słabe do obranego celu. Nie przekonuje mnie robienie "bezpiecznych" treningów bo świat nie kończy się w marcu. Maciek mając rodzinę, wymagającą pracę, znajomych itd czyli generalnie mało czasu postanowił poświęcić pięć dni w tygodniu na treningi plus basen, ćwiczenia itd. Szkoda tych kilku miesięcy, żeby potem powiedzieć no trudno nie udało się. Dla tego myślę sobie, że warto trochę zaryzykować i podkręcić treningi albo przesunąć start o miesiąc. Początek kwietnia to też super czas na łamanie rekordów.
Następna rzecz. Czy planujecie jakiś start kontrolny 5 może 10km? Na dzień dzisiejszy to chyba nie wiadomo nawet w którym Maciek jest miejscu

ile zrobiłeś cyklów treningowych pod 3h maraton, że twierdzisz że trening jest za słaby ?
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ile zrobiłeś cyklów treningowych pod 3h maraton, że twierdzisz że trening jest za słaby ?[/quote]

Pod 3h nigdy nie robiłem i prawdopodobnie robić już nie będę. Jestem tylko na poziomie 3h25-3h30 ale widzę co Maciek biega i mam porównanie do swojego niższego poziomu. Jeżeli dobrze liczę to zostało tylko 8-9 tygodni pracy.
Moim skromnym zdaniem powinien już latać kilkunastokilometrowe WB2 w tempie 4:15-4:20 i kilku kilometrowe WB3 na 4:05.
pascal
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39,13
Życiówka w maratonie: 2,59,02

Nieprzeczytany post

[/quote]Pod 3h nigdy nie robiłem i prawdopodobnie robić już nie będę. Jestem tylko na poziomie 3h25-3h30 ale widzę co Maciek biega i mam porównanie do swojego niższego poziomu. Jeżeli dobrze liczę to zostało tylko 8-9 tygodni pracy.
Moim skromnym zdaniem powinien już latać kilkunastokilometrowe WB2 w tempie 4:15-4:20 i kilku kilometrowe WB3 na 4:05.[/quote]

z tym WB2 to jeszcze bym sie zgodził, ale kilkanaście to np 12-13 km a nie 15-19 :)na WB3 przyjdzie jeszcze czas :) Natomiast jeśli chodzi o porównanie do Twojego poziomu - może po prostu za mocno trenujesz ?

Ja myślę ze spokojnie dadzą radę. Trzymam kciuki.
  • 10k: 39,13
    1/2M : 1,26,01
    M : 2,59,02
Awatar użytkownika
adam99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40'20"
Życiówka w maratonie: 3:13:21

Nieprzeczytany post

A może dajmy spokojnie pracować Adamowi i Maćkowi?
W końcu to ich projekt a na ocenę wyniku przyjdzie czas po jego zakończeniu...
5km - 20:02; 10km - 40:20; HM - 1:26:37; M - 3:13:21

"Wyniki nie przychodzą wtedy kiedy ich oczekujemy ale wtedy kiedy jesteśmy na nie gotowi"

Mój Blog
Komentarze
Garmin

"Coco jambo i do przodu..."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale spoko, w końcu ten wątek po to jest, żeby komentować. NIe mogę teraz pisać więcej ale wieczorem wrzucę jakieś podsumowanie Maćka i plan na kolejny tydzień z komentarzem.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale spoko, w końcu ten wątek po to jest, żeby komentować. NIe mogę teraz pisać więcej ale wieczorem wrzucę jakieś podsumowanie Maćka i plan na kolejny tydzień z komentarzem.
Dzięki. Już myślałem że można tylko czytać :usmiech:
Jimbo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:55
Życiówka w maratonie: 3:47

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pytanie do Adama: Czy będą realizowane odcinki wb2 w planie tzw drugiego zakresu. Wiadomo że w planie pod maraton to najważniejszy bodziec z siłą biegową w poprzedni dzień. Tego jestem ciekaw dzięki Z GÓRY za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Opiszę wszystko dzisiaj.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ