Bieg na 1 KM
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 41:15
- Życiówka w maratonie: brak
dobra
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
mówię CI to dla własnego dobra bo po miesiącu biegania tego samego powiesz sam ze to nie ma sensu - skracam Twój ból ;]peja162 pisze:dobra
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Stary Wyga
ja o tym wiem dlatego będę zmieniał
- Schlangmannkopf
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witam, mam 17 lat. Chciałbym ogólnie zrobić postępy w biegu na kilometr, ale jestem początkujący. Miałem roczną przerwę w wysiłku fizycznym i chciałbym wrócić do formy. Moim celem jest w 10 miesięcy (nie wiem, czy to dużo czasu) osiągnięcie czasu minimum 3:40 min. A już w ogóle byłoby super, gdyby było szybciej.
Chciałbym to połączyć z treningiem siłowym (lekkim) wg. tego planu:
- poniedziałek - trening siłowy,
- wtorek - trening wytrzymałościowy,
- środa - wolne,
- czwartek - trening siłowy,
- piątek - trening wytrzymałościowy,
- sobota - wolne,
- niedziela - trening siłowy.
I tak w kółko.
Jaki trening by mi polecaliście? Aerobowy, czy może HIIT?
W zeszły tydzień biegałem - przebiegłem truchtem 21 minut. Trzy dni później spróbowałem interwałów (łączny czas - 5 minut, 15 sekund sprintu i 45 sekund truchtu), ale po trzech powtórzeniach coś mnie kuło w klatce piersiowej i zaprzestałem biegania. Trochę się przestraszyłem (nie śmiać się mi tu).
Czy mógłby mi ktoś poradzić, jak osiągnąć ten cel? Dodam, że mam 169 cm wzrostu i ważę 58 kg, więc jakiś gruby nie jestem.
- środa - wolne,
- sobota - wolne,
I tak w kółko.
W zeszły tydzień biegałem - przebiegłem truchtem 21 minut. Trzy dni później spróbowałem interwałów (łączny czas - 5 minut, 15 sekund sprintu i 45 sekund truchtu), ale po trzech powtórzeniach coś mnie kuło w klatce piersiowej i zaprzestałem biegania. Trochę się przestraszyłem (nie śmiać się mi tu).
Czy mógłby mi ktoś poradzić, jak osiągnąć ten cel? Dodam, że mam 169 cm wzrostu i ważę 58 kg, więc jakiś gruby nie jestem.
-
- Stary Wyga
chcesz biegać 2xw tyg
- Schlangmannkopf
- Rozgrzewający Się
Wychodzi naprzemiennie - w jednym tygodniu dwa razy, w następnym trzy, w jeszcze następnym dwa razy, potem trzy. Raczej źle nie jest.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Schlangmannkopf pisze:Witam, mam 17 lat. Chciałbym ogólnie zrobić postępy w biegu na kilometr, ale jestem początkujący. Miałem roczną przerwę w wysiłku fizycznym i chciałbym wrócić do formy. Moim celem jest w 10 miesięcy (nie wiem, czy to dużo czasu) osiągnięcie czasu minimum 3:40 min. A już w ogóle byłoby super, gdyby było szybciej.
- środa - wolne,
- sobota - wolne,
I tak w kółko.
Nikt nie wie na jakim jestes teraz poziomie - albo na jakim byłes - pierwsze pytanie jest wiec czy wiesz w którym miejscu sie teraz znajdujesz - czyli ile jestes wstanie 1km przebiec.
Kolejna rzecz - biegac same treningi wytrzymałosciowe ?

Jak na początkującego to mocne wyzwanie sobie dałes - chyba ze chodziło Ci o sktór myślowy ze po prostu trening biegowy (jakis)
"I tak w kółko" uwierz mi, ze po 2 miesiacach zacznie Cie to nużyć i nie bedzie Ci sprawiało radosci ;]
- Schlangmannkopf
- Rozgrzewający Się
Właśnie źle to sprecyzowałem. Po prostu treningi biegowe, jakiekolwiek - byleby były one skuteczne i dawały postęp.
Dzisiaj sobie przebiegnę kilometr, dam znać, jaki będę miał czas.
A co do rutyny, to jest zamierzone. Planuję iść do wojska, a początkowy okres w wojsku to przeważnie rutyna. Także trzeba od czegoś zacząć.
A co do rutyny, to jest zamierzone. Planuję iść do wojska, a początkowy okres w wojsku to przeważnie rutyna. Także trzeba od czegoś zacząć.

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
no tak w wojsku no to lekko nie bedzie ;]Schlangmannkopf pisze:Właśnie źle to sprecyzowałem. Po prostu treningi biegowe, jakiekolwiek - byleby były one skuteczne i dawały postęp.
By plan działał musi posiadac odcinki, rozbieganie i specyfikacje ogólną (cwiczenia korektywne, siła biegowa, wytrzymałosc biegowa itp.)
- Schlangmannkopf
- Rozgrzewający Się
Kurczę, a myślałem, że akurat w bieganiu będzie mniej skomplikowanie...
Czyli mówisz, że nie wystarczy samo bieganie, tak po prostu?
-
- Stary Wyga
1-2 treningi wybieganie 1 trening interwały 1 trening rytmy 1 trening siła biegowa 5x w tyg na 1km to jest chyba najlepsze a 2 3 razy w tygodni to za mało conajmniej 4 a co do twojego pytania to gdy bedziesz biegał same długie biegi to kondycja wzrośnie ale do pewnego poziomu potem trzeba stosowac interwały
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
Akurat na 3:40/km, o ile nie masz obecnie jakiejś wielkiej nadwagi lub jakichś innych "defektów", powinno wystarczyć samo bieganie, chociaż oczywiście to o czym pisze dezo66 może znacznie przyspieszyć osiągnięcie celu, a stanie się konieczne, jeśli będziesz chciał stale się poprawiać.Schlangmannkopf pisze:Kurczę, a myślałem, że akurat w bieganiu będzie mniej skomplikowanie...
Przede wszystkim zrób sobie test na 1km i sprawdź na jakim poziomie jesteś teraz.
-
- Wyga
Witam.
Chciałbym aby ktoś zerknął w moje treningi, powiedział co poprawić co zmienić. Jak urozmaicić treningi.
Całk. dystans:
155km 050m
Całk. czas:
13:22:31
Śr. tyg. dyst.:
38km 762m
14 treningów w 31 dni.
Staram się biegać 4x w tygodniu, 2 treningi mi wypadły. Dodatkowo robię prawie całe ciało na siłowni.
od stycznia planuje wdrążenie tego planu
http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1531&show=1
Do zimy jest jeszcze trochę czasu i chciałbym podbudować formę stricte pod 1km, wiadomo na pewno łatwiej będzie ją odbudować, niż robić od podstaw.
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=35793 - mój blog.
Z góry dziękuje
Chciałbym aby ktoś zerknął w moje treningi, powiedział co poprawić co zmienić. Jak urozmaicić treningi.
Całk. dystans:
155km 050m
Całk. czas:
13:22:31
Śr. tyg. dyst.:
38km 762m
14 treningów w 31 dni.
Staram się biegać 4x w tygodniu, 2 treningi mi wypadły. Dodatkowo robię prawie całe ciało na siłowni.
od stycznia planuje wdrążenie tego planu
http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1531&show=1
Do zimy jest jeszcze trochę czasu i chciałbym podbudować formę stricte pod 1km, wiadomo na pewno łatwiej będzie ją odbudować, niż robić od podstaw.
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=35793 - mój blog.
Z góry dziękuje

-
- Rozgrzewający Się
Witam,
chwiałbym zasięgnąć porad społeczności i jakiejś opinii bo nie wiem jakie teraz kroki poczynić a mianowicie.
Lat 16 wzrost 175 62kg
Cel moich treningów ogólnorozwojówka z dużym naciskiem na 1000M aspiruje poniżej 2:50
Biegam regularnie około 3 miesiące przeważnie 5 razy w tyg z kilometrażem 6-12 40/50=7 dni
Biegam luźno przeważnie jeden km rozgrzewki 6m/km i następnie 5-10 tempo 5.30km
Na takim treningu zrobiłem wczoraj 3:09 owego czasu zrobienie dla mnie 3;45 było katorgą a wczoraj nie powiem zakwaszenie na ostatnich 200m było duże ,ale psychika dała radę :D
I właśnie dlatego kieruje pytanie do was bo biegając można powiedzieć tempem aerobowym jestem prawie obok magicznego
2:59. Więc jestem chyba gotowy na zmiany w moich treningach żeby odnotować większy progres.
Moje endo http://www.endomondo.com/profile/3920487
Licze ze rozjaśnicie mi kilka spraw Panowie i Panie. :D
chwiałbym zasięgnąć porad społeczności i jakiejś opinii bo nie wiem jakie teraz kroki poczynić a mianowicie.
Lat 16 wzrost 175 62kg
Cel moich treningów ogólnorozwojówka z dużym naciskiem na 1000M aspiruje poniżej 2:50
Biegam regularnie około 3 miesiące przeważnie 5 razy w tyg z kilometrażem 6-12 40/50=7 dni
Na takim treningu zrobiłem wczoraj 3:09 owego czasu zrobienie dla mnie 3;45 było katorgą a wczoraj nie powiem zakwaszenie na ostatnich 200m było duże ,ale psychika dała radę :D
I właśnie dlatego kieruje pytanie do was bo biegając można powiedzieć tempem aerobowym jestem prawie obok magicznego

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
mosur434 pisze:Witam,
Lat 16 wzrost 175 62kg
I właśnie dlatego kieruje pytanie do was bo biegając można powiedzieć tempem aerobowym jestem prawie obok magicznego2:59. Więc jestem chyba gotowy na zmiany w moich treningach żeby odnotować większy progres.
Jesteś tak młody, żę jesteś wstnie dojść nawet do 2:30-35/km - przy takim poziomie zalecałbym pójść do klubu lekkoatletycznego w Twoim miescie i zapisac sie tam by mógł Ciebie prowadzic wykwalifikowany trener.
A tak co ja moge dodać trzeba robic odcinki specjalne czyli np. 4x400m itp w taki wypadku jak biegasz szybko juz i chcesz jeszcze szybciej to wazne jest na kiedy potrzebujesz osiagnac szczyt formy itp.