Jak trenować siłę, żeby biegać szybciej ?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Taka, która prowokuje przeciążenia fazy podporu, dając tym samym bodziec do wzrostu i reorganizacji włókien kolagenowych.
Warsztaty z techniki biegu
https://parawruch.pl/blog/warsztaty-z-t ... ezon-2025/
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja chyba nie rozumiem pytania.mariokej pisze:To jaka siła przy zwiększonym ruchu wahadła? Rosyjska defilada? - słabe to chyba...Adam Klein pisze:Skip A wykonywany tak jak to się standardowo wykonuje jest moim zdaniem raczej traceniem czasu, ...
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 40:55
- Życiówka w maratonie: 3:14:45
To jakie ćwiczenie na siłę biegową zwiększa/może zwiększać ruch wahadła - tak miało brzmieć bez uproszczenia.
Rozumiem, że wieloskok trochę się nadaje - tak wyczytałem w tym wątku. Ale nie zamierzam tego w nim szukać, z góry przepraszam za swoją pomyłkę i obiecuję już nie zadawać pytań
Rozumiem, że wieloskok trochę się nadaje - tak wyczytałem w tym wątku. Ale nie zamierzam tego w nim szukać, z góry przepraszam za swoją pomyłkę i obiecuję już nie zadawać pytań

Start: 2015
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Pytanie zasadnicze - po co zwiększać ruch wahadła jeśli okazałoby się, że ten parametr jest wielkością wtórną? Przykład z zawodniczkami norweskich biegów narciarskich już tu wrzucałem do dyskusji.
-
- Stary Wyga
Yacool mam nadzieję, że wystarczy.
Zjawisko, które według mnie najczęściej ogranicza długość kroku u osób niebiegających zawodniczo to zbyt małe wahadło przednie – odpowiada ono za ruch związany z unoszeniem kolan i zakresem przedniego wysunięcia podudzia. Z mojego doświadczenia osoby takie mają mocno napięte tylne łańcuchy mięśniowe (takie jak np. prostownik grzbietu, tylne mięśnie uda itd.), z jednoczesnym osłabieniem mięśni brzucha i zginaczy bioder.
To jak już odpowiedziałem po co, to możesz walnąć konkretem jakie ćwiczenia siłowe robić?
Zjawisko, które według mnie najczęściej ogranicza długość kroku u osób niebiegających zawodniczo to zbyt małe wahadło przednie – odpowiada ono za ruch związany z unoszeniem kolan i zakresem przedniego wysunięcia podudzia. Z mojego doświadczenia osoby takie mają mocno napięte tylne łańcuchy mięśniowe (takie jak np. prostownik grzbietu, tylne mięśnie uda itd.), z jednoczesnym osłabieniem mięśni brzucha i zginaczy bioder.
To jak już odpowiedziałem po co, to możesz walnąć konkretem jakie ćwiczenia siłowe robić?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale u Yacoola aplituda wahadła jest tylko pochodną, wiec on Ci ćwiczeń na większe wahadło nie poda.
-
- Stary Wyga
Ale pytanie jest krótkie: jakie ćwiczenia siły biegowej poprawią wahadło? Tyle. Tylko tyle chciałem się dowiedzieć. Bo inaczej można dojść do wniosku (czytając poprzedni komentarz), żeby więcej jeść - reszta to tylko pochodną. Jak więcej jesz, to urośniesz większy A wtedy samo się poprawi i wahadło i krok się wydłuży.
Albo znam ćwiczenia i piszę, albo nie wiem i nie piszę. Proste.
Albo znam ćwiczenia i piszę, albo nie wiem i nie piszę. Proste.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Skipy, zbiegi, podbiegi, rytmy, wieloskoki, biegi z niską kadencją i długim krokiem.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W takim razie Bekele przy wzroście 160 i kroku 200, daje poważne argumenty za kontestowaniem zachwytów nad wyczynem Kipchoge, czy Kipsanga w berlińskim maratonie. Już z samych proporcji oczekiwać można by od 180 centymetrowego Kipsanga, znacznie dłuższego kroku.
Dlaczego ta proporcja gdzieś się załamuje? Powodem jest przeciążenie, które rośnie wraz z długością kroku i prędkością biegu. Nie ma więc znaczenia jak długie masz nogi. Jeśli są słabe to nie pozwolą na lądowanie dalej. Czy wyższy wznios kolanka pomoże znieść większe przeciążenie? Nie. Dlatego od samego unoszenia kolan nie będziesz lądował dalej.
Ciekawie też prezentuje się zagadnienie wahadła przedniego, które jest domeną sprintu, nie zaś biegu długodystansowego. O ile wahadło przednie bardziej zależy od konkretnej akcji mięśniowej, o tyle wahadło tylne już nie. Wahadło tylne jest też źródłem informacji o tym, co wydarzyło się chwilę wcześniej, czyli w najważniejszym, bo krytycznym dla biegu momencie - fazie podporu.
Jak trenować siłę, żeby biegać szybciej? Koncentrować się na fazie podporu, a nie na wahadłach. Co więc pozostaje? Różne, niekiedy dziwne symulacje fazy podparcia, torowanie powięzi w geometrii zbliżonej do fazy podparcia, zwiększanie mobilności dla optymalizowania geometrii fazy podparcia. Symulowanie częstotliwości występowania przeciążenia dla fazy podparcia. Na końcu dopiero wejście w jakieś dynamizowanie geometrii fazy podparcia z dodatkowym ciężarem lub większą szybkością zadziałania fazy podparcia. Wszystko to po to by wywołać specyficzny bodziec przeciążeniowy dla tkanek, które zaczną reorganizować się wzdłuż linii działającego przeciążenia. W takim inżynierskim wręcz układzie nie ma miejsca na wahadła i przypadkowość działań.
Dlaczego ta proporcja gdzieś się załamuje? Powodem jest przeciążenie, które rośnie wraz z długością kroku i prędkością biegu. Nie ma więc znaczenia jak długie masz nogi. Jeśli są słabe to nie pozwolą na lądowanie dalej. Czy wyższy wznios kolanka pomoże znieść większe przeciążenie? Nie. Dlatego od samego unoszenia kolan nie będziesz lądował dalej.
Ciekawie też prezentuje się zagadnienie wahadła przedniego, które jest domeną sprintu, nie zaś biegu długodystansowego. O ile wahadło przednie bardziej zależy od konkretnej akcji mięśniowej, o tyle wahadło tylne już nie. Wahadło tylne jest też źródłem informacji o tym, co wydarzyło się chwilę wcześniej, czyli w najważniejszym, bo krytycznym dla biegu momencie - fazie podporu.
Jak trenować siłę, żeby biegać szybciej? Koncentrować się na fazie podporu, a nie na wahadłach. Co więc pozostaje? Różne, niekiedy dziwne symulacje fazy podparcia, torowanie powięzi w geometrii zbliżonej do fazy podparcia, zwiększanie mobilności dla optymalizowania geometrii fazy podparcia. Symulowanie częstotliwości występowania przeciążenia dla fazy podparcia. Na końcu dopiero wejście w jakieś dynamizowanie geometrii fazy podparcia z dodatkowym ciężarem lub większą szybkością zadziałania fazy podparcia. Wszystko to po to by wywołać specyficzny bodziec przeciążeniowy dla tkanek, które zaczną reorganizować się wzdłuż linii działającego przeciążenia. W takim inżynierskim wręcz układzie nie ma miejsca na wahadła i przypadkowość działań.
-
- Stary Wyga
Yacool, trochę już konkretniej. Fajnie. Dużo z tej końcówki nie rozumiem, ale nie muszę. Zachęcam do podania propozycji ćwiczeń siły biegowej pomagającej "koncentrować się na fazie podporu, a nie na wahadłach. Co więc pozostaje? Różne, niekiedy dziwne symulacje fazy podparcia, torowanie powięzi w geometrii zbliżonej do fazy podparcia, zwiększanie mobilności dla optymalizowania geometrii fazy podparcia."
Gdybym był miszczuniem, to bym pracował nad każdym mięśniem z osobna. Jestem amatorem, trenuje tyko 5 razy w tygodniu i nie wygospodaruję więcej czasu na dodatkowe ćwiczenia. Chcę je wykonać w ramach ćwiczeń siły biegowej. Jakieś propozycje na siłę i jednocześnie to co pisałeś?
Gdybym był miszczuniem, to bym pracował nad każdym mięśniem z osobna. Jestem amatorem, trenuje tyko 5 razy w tygodniu i nie wygospodaruję więcej czasu na dodatkowe ćwiczenia. Chcę je wykonać w ramach ćwiczeń siły biegowej. Jakieś propozycje na siłę i jednocześnie to co pisałeś?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
...ale tego nie zrobi, bo mu za ciężko by było, dlatego ucieka w kadencję. A poza tym przy tej samej prędkości i kadencji, każdy będzie miał taką samą długość kroku, bez względu na wzrost.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kolejnym błędem jest powszechne myślenie o pracy wyizolowanej, czyli "gdybym miał więcej czasu, to bym pracował nad każdym mięśniem z osobna". Ćwiczenia wyizolowane nie poprawiają działania pełnego ruchu.
Przykłady ćwiczeń podaję, czasem nawet filmuję. Ostatnią propozycję znajdziesz we wpisie SUB 9. Dokładnie sugeruję co zawodnik ma przerobić i sprawdzić. Każde zmobilizowanie układu do wykonania dłuższego kroku staje się wtedy ćwiczeniem siły biegowej, bo wystawiasz się na działanie podwyższonego przeciążenia.
Przykłady ćwiczeń podaję, czasem nawet filmuję. Ostatnią propozycję znajdziesz we wpisie SUB 9. Dokładnie sugeruję co zawodnik ma przerobić i sprawdzić. Każde zmobilizowanie układu do wykonania dłuższego kroku staje się wtedy ćwiczeniem siły biegowej, bo wystawiasz się na działanie podwyższonego przeciążenia.
-
- Stary Wyga
W wątku, do którego mnie odesłałeś piszesz do Adama: "Można być korespondencyjnym mrukiem, z którego trzeba wyciągać informacje wołami".
Trudno przeglądnąć cały wątek. Kiedyś go czytałem. Ty masz to przecież w głowie - nie prościej byłoby wymienić choć ze 2 ćwiczenia? Czy szukać wołów
?
Trudno przeglądnąć cały wątek. Kiedyś go czytałem. Ty masz to przecież w głowie - nie prościej byłoby wymienić choć ze 2 ćwiczenia? Czy szukać wołów