Komentarz do artykułu Ambitny amator: 2:50-2:55 w wiosennym maratonie - projekt czteromiesięczny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Drogi są różne, ale generalnie dwie:
- narzucamy pewien "sufit" i zakładamy, że ciało do tego poziomu dojdzie - ryzyko takie, że zawodnik się rozsypie
- nie narzucamy sufitu i przesuwamy się proporcjonalnie do tego na ile gotowy jest zawodnik - ryzyko takie, że nie zdążymy na czas

Jestem zwolennikiem wersji drugiej, bo przecież w marcu świat się nie skończy.
New Balance but biegowy
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

[/quote]To, ze biegasz mocniej jeszcze o niczym nie swiadczy. Nie jeden tu byl taki co robil mordercze treningi, a na zawodach wychodzilo jak wychodzilo. I zeby nie bylo to ja jestem jednym z nich ;) Czasem mocno, nie znaczy, ze odpowiednio.[/quote]

Zgadzam się. Dlatego biegam tylko 3 razy w tygodniu żeby był czas na regenerację. Na razie jest ok ale faktycznie chodzę po kruchym lodzie :taktak:
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Drogi są różne, ale generalnie dwie:
- narzucamy pewien "sufit" i zakładamy, że ciało do tego poziomu dojdzie - ryzyko takie, że zawodnik się rozsypie
- nie narzucamy sufitu i przesuwamy się proporcjonalnie do tego na ile gotowy jest zawodnik - ryzyko takie, że nie zdążymy na czas

Jestem zwolennikiem wersji drugiej, bo przecież w marcu świat się nie skończy.
Podejscie zdrowe dla ciala i dla psyche :)
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Robi się zabawnie... czyli już wiem, że mam zajadać orzeszki bez stopera i robić mnóstwo skipów A.

Mam pytanie, od kiedy będziemy mogli obstawiać? Ja strzelam w dwie opcje, albo Maciek złamie 2:50 o kilka sekund, albo zabraknie mu 2 minut.
Tak czy inaczej każdy wynik Maćka uznam za sukces, bo dla mnie sukcesem jest taka konsekwencja i motywacja zwykłego amatora.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Wysoki poziom Kenijczyków można sobie tłumaczyć wieloma rzeczami. Temat jest tak stary jak cały okres ich dominacji. Istnieje jednak pewien aspekt, z którym od samego początku ma problem środowisko biegowe w PL. Skipy. W Kenii nie robi się skipów i nie jest to w żadnej mierze zjawisko systemowe jak u nas. W związku z tym nie można podawać przykładu skipów jako narzędzia, dzięki któremu Kenijczycy są najlepszymi technikami na świecie.

Zmiana ruchu biegowego, to przede wszystkim odkrywanie nowych wrażeń czuciowych. Schodząc z kozetki u masażysty człowiek dostaje szansę przez kilka godzin bycia innym. Dosłownie. To bycie innym jest chwilowe, ale trwa na tyle długo, że da się to zarejestrować i w związku z tym można to poddać autoanalizie lub analizie wraz z trenerem.

O masażu albo terapii manualnej można powiedzieć wiele, ale ostatnią rzeczą będzie stwierdzenie, że to coś mnie zepsuło. Trzeba by trafić na wyjątkowo niekompetentnego specjalistę. Poza tym tkanka ma swoją pamięć i praca z nią jest mozolna. Efekty mało spektakularne. Trzeba pracować wiele tygodni nad tym, żeby na przykład podczas lądowania dociążane kolano zyskało korzystniejszą trajektorię pracy, bardziej optymalną. Więcej w tym jest niebiegania niż biegania, dyskusji o granicach adaptacyjnych i anatomicznych. Trzeba w to wejść bardzo głęboko. Inaczej nie ma sensu w ogóle zabierać się za technikę biegu.
Dzięki Yacool, wreszcie zrozumiałem, że bez specjalisty nie rozpocznę nigdy prawdziwych treningów.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli nie utrzymujesz się z biegania, to tekst o prawdziwym trenowaniu brzmi zabawnie.
Awatar użytkownika
infernal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:36
Życiówka w maratonie: 3:42

Nieprzeczytany post

Co się składa na "30 minut siły ogólnej (z domowego zestawu)" ?
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion.

Blog
Komentarze
5 km - 18:20 (09.04.21)
10 km - 38:36 (13.03.21)
HM - 01:30:48 (6.10.19)
M - 3:42:13 (22.04.18)
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Jeżeli nie utrzymujesz się z biegania, to tekst o prawdziwym trenowaniu brzmi zabawnie.
Krótkie zdanie, a treściwe i ma znaczeń kilka. No bo właściwie po co prawdziwe trenowanie, po co zamieniać zabawę na pracę? Jeśli się biega i nic nie boli, to i tak ma się lepszą kondycję i zdrowie od średniej. Po co zwiększać to do pułapu, w którym zacznie boleć, albo przestanie sprawiać przyjemność?

Po to żeby zacząć łazić po lekarzach i fizjoterapeutach, którzy będą patrzeć jak na hipochondryka, który wszystkie wyniki ma wyśmienite prócz cichego chrupania gdzieś w stawie skokowym, który uniemożliwia mu płynne ergonomiczne bieganie z korzystniejszą trajektorią pracy, bardziej optymalną na prędkościach powyżej 14km/h.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po co kupować Garmina skoro zwykły stoper też wystarcza? Po co robić badania wydolnościowe skoro bez progów też da się biegać? Wreszcie, po co publicznie pajacować z trenerem skoro samemu i prywatnie też można?
To typowo polskie ględzenie, które można zachować dla siebie, ale tradycja nie pozwala.
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

(...) "continue" :spoczko: :taktak:. Dobranoc.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2017, 22:32 przez L19:57, łącznie zmieniany 1 raz.
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

infernal pisze:Co się składa na "30 minut siły ogólnej (z domowego zestawu)" ?
Tutaj jest opisane:

https://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=9527
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

miroszach pisze:
yacool pisze:Jeżeli nie utrzymujesz się z biegania, to tekst o prawdziwym trenowaniu brzmi zabawnie.
Krótkie zdanie, a treściwe i ma znaczeń kilka. No bo właściwie po co prawdziwe trenowanie, po co zamieniać zabawę na pracę? Jeśli się biega i nic nie boli, to i tak ma się lepszą kondycję i zdrowie od średniej. Po co zwiększać to do pułapu, w którym zacznie boleć, albo przestanie sprawiać przyjemność?

Po to żeby zacząć łazić po lekarzach i fizjoterapeutach, którzy będą patrzeć jak na hipochondryka, który wszystkie wyniki ma wyśmienite prócz cichego chrupania gdzieś w stawie skokowym, który uniemożliwia mu płynne ergonomiczne bieganie z korzystniejszą trajektorią pracy, bardziej optymalną na prędkościach powyżej 14km/h.
@ miroszach: Niektórych rajcuje łamanie kolejnych życiówek dlatego z uśmiechem na twarzy znoszą ból, dlatego są gotowi ryzykować kontuzje.

@ yacool: prawdziwe trenowanie to nie kwestia utrzymywania się z tego bo można, np. mieć kupę kasy i 100% czasu poświęcać na trening (znam taki przypadek), z biegania utrzymują się po prostu najszybsi i najskuteczniejsi, co nie znaczy że trenują bardziej "prawdziwie" od innych.
TT Szczecin
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bardzo ciekawy trening nam dzisiaj wyszedł, mam wszystko nagrane, mam nadzieję, że to dzisiaj w nocy pokażę.
s.o.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czekam na więcej
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Śpiący byłem i nie zauważyłem, że muzyka z drugiego kawałka wjeżdża na trzeci set, mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone.
https://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=9558
Poza pomysłem Yacoola, żeby Maciek przeszedł się na masaż przed treningiem myślę, że jakaś wizyta u masażysty Mackowi by sie przydała tak czy inaczej.
Wydaje się dosyć zbity i sam ciekawy jestem co masażysta by o Maćku powiedział, o stanie jego mięśni.
ODPOWIEDZ