Nic nie przegapiłeś. Ale zakładam, że ten rok był dla wszystkich inspiracją do przemyśleń.

Powiedzmy sobie szczerze, że to co możemy zrobić to nie jest tzw "rocket science", czyli nie wyjawimy jakieś prawdy objawionej po której nagle trening stanie się oczywisty.
To, że jakoś musimy ten duży ruch wahadła wytrenować to mam nadzieję, że jest oczywiste.
Pytanie - jak do tego najlepiej dojść już nie jest takie oczywiste.
Ale każdy jest przecież w stanie odrobić pewną pracę logiczną w swojej głowie i zastanowić się - co musi robić, żeby to wahadło miał lepsze, większe?
20xna każdą nogę z obciążeniem (np z gumą) a potem od razu 100metrowe odcinki w marszu w Skipie B z przerwa na powrót w marszu i tak przez 30 minut, dwa razy w tygodniu ?? Może cos takiego zadziała na kogoś piorunująco, że życiówka będzie leciała za życiówką. Ale dla innego okaże się to pomyłką. To jest wchodzenie w tematy, w których i tak będziemy musieli zrobić mnóstwo zastrzeżeń. Wiem, że mieliśmy to pokazać, ale życie często weryfikuje priorytety. Nie wymiguję się ale namawiam do myślenia.
I taka jedna uwaga, natury generalnej.
W tych sprawach myślenie jest bardzo pomocne.
Jeśli spotkasz mega dobrego zawodnika (dycha w 27 minut, wiem, że w Polsce nie spotkasz

) , to on jest tak dobry nie dlatego, że myśli, czy że ma wybitnie wysokie IQ, ale dlatego, że jest utalentowany. Jeszcze raz powtórzę: Utalentowany. Poza tym dochodząc do tych 27 minut spędził na to ładnych kilka lat (nawet jeśli nazywa się Micah Kogo). I pytanie go: "Jak on to robi że tak szybko biega" jest pytaniem retorycznym. Powinien zacząć od tego, że urodził się w Kenii.

Ale jeśli już spotkasz amatora (czyli kogoś, kto zawodowo zajmuje się czymś innym, jest lekarzem,prawnikiem, bankowcem, fizykiem), który własną pracą przesunął się z poziomu powiedzmy 45 minut na dyszkę do 35 minut czy lepiej - to warto z nim porozmawiać, bo pewnie nie jest tylko utalentowany ale myślący i jego przemyślenia będą bardziej wartościowe.
Więc namawiam do dzielenia się własnymi przemyśleniami w tym i innych tematach.