Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

za bardzo wyjęte z kontekstu, napisz cały trening
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
PKO
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:15

Nieprzeczytany post

http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1534&show=1 tydzien 7 trening 2 no próbuje i nie potarafie zrozumieć
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

robisz 4 serie podbiegów gdzie jedna seria to - biegiesz pod góre 30s i masz przerwe 2 min i potbiegasz 2 raz i masz przerwe 1 min i robisz trucht - ja to tak rozumiem - im wiekszy filozof treningowy tym... Napisać plan jest łatwo ale napisac plan by go zrozumieli to juz gorzej - z wierszami i ksiazkami w liceum było podobnie :P
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

To sa 4 serie podbiegow po 2x30 sekund. raz robisz 2' przerwe, raz 3 minuty.

Nie rozumiem takich malych roznic w przerwach... ale to nie ma do rzeczy.
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki ci bardzo
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55

Nieprzeczytany post

Cześć
Zdecydowałem się tu napisać , bo potrzebuje kilku porad . Obecnie trenuje pod 10km , ale pojawiła się szansa reprezentowania szkoły w biegu na 1000m , mila .
Chciałbym się poprawić mój obecny czas jest bardzo słaby - 3:09 . Chciałbym urwać te 9-11s , mówię oczywiście na bieżni 400m . Wszystko byłoby ok gdyby nie to , że zawody są we wrześniu/październiku . Teraz najbliższe zawody na 10km mam 20 lipca , po nich chciałbym się zebrać to treningów na 1000m . Dlatego prosiłbym plan .
Wszystkie plany to typowy trening pod 1000m ja jednak chciałbym cały czas trenować pod 10km i dlatego ciężko mi coś ułożyć bo na tym się kompletnie nie znam . W międzyczasie będę biegał 5km na zawodach .

moje dane:
-76kg
-182cm
-dotychczasowy kilometraż (tydzień) -ok. 50km
wyniki : 10km - 43:04 5km - 19:48 3km- 11:22
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lata - najważniejsze ile masz lat :D

bo szkoła to moze byc gimnazjum, liceum, studia ;]

powiem w takim lekkim srkócie - po co sie pchać na 10km jak jestes bardzo szybki ? :D
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wspomniałem o najważniejszym - 18 lat . Jak na taki wiek szybki nie jestem , biegać zacząłem w tamtym roku w kwietniu , na początku nie byłem w stanie przebiec 100m ale z każdym treningiem zwiększałem dystans . Rozmawiałem z wuefistą i powiedział mi żebym biegał na 10km bo na bieganie krótszych dystansów jestem za ''stary''.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Morcin pisze:Nie wspomniałem o najważniejszym - 18 lat . Jak na taki wiek szybki nie jestem , biegać zacząłem w tamtym roku w kwietniu , na początku nie byłem w stanie przebiec 100m ale z każdym treningiem zwiększałem dystans . Rozmawiałem z wuefistą i powiedział mi żebym biegał na 10km bo na bieganie krótszych dystansów jestem za ''stary''.
nie mam nic do wf-istów ale to ze ktos Ci mówi ze jesteś do niczego nie znaczy ze taki jestes...

Niech sam Rolli powie ile ma lat i jakie dystanse biega :)
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ułożyłem sobie plan . Zamierzam trenować 5 razy w tygodniu.
Poniedziałek: 12km - 5:25min/km
Wtorek: wolne lub inny sport np. siatkówka plażowa , tenis lub basen
Środa: 5km - 4:00 min/km
Czwartek: 5x400 z przerwą 1 minuty pomiędzy seriami, 2km 5:40 , skipy A , C i B , wieloskoki i podbiegi , 1km 6:00
Piątek : wolne
Sobota :10x100 między nimi przerwa 2 minuty , 2x200
Niedziela :16km -5:30

Nie wiem czy nie za mocny jak na możliwości regenracyjne mego organizmu . Co o nim sądzicie ?
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Morcin pisze:Nie wspomniałem o najważniejszym - 18 lat . Jak na taki wiek szybki nie jestem , biegać zacząłem w tamtym roku w kwietniu , na początku nie byłem w stanie przebiec 100m ale z każdym treningiem zwiększałem dystans . Rozmawiałem z wuefistą i powiedział mi żebym biegał na 10km bo na bieganie krótszych dystansów jestem za ''stary''.
Moim zdaniem to jest totalna bzdura. 18 lat to nie jest wcale za późno. Jakiś tam mistrz olimpijski zaczął trenować w wieku 20 lat i zdobył złoty medal. Można? Oczywiście, że tak. Najgorsze jest to przekreślanie z góry, typowe dla polskich trenerów: "Jesteś za stary, daj sobie spokój". A może warto jednak spróbować, zwłaszcza, że trening pod 800 czy 1500 metrów mógłby w przyszłości zaprocentować na dłuższych dystansach, choćby na zawodach na 5 km czy na 10? Aż szkoda patrzeć, ile talentów i ile osób się marnuje/zniechęci przez takie podejście trenerów...
Co do Twojego planu. Moim zdaniem jest zbyt intensywny. Masz dwa akcenty dzień po dniu. To daje zbyt mało czasu na regenerację. Po drugie tempo 4:00/km w biegu ciągłym jest na chwilę obecną stanowczo dla Ciebie zbyt szybkie, skoro na zawodach ledwo łamiesz 20 minut. Zacznij lepiej od prędkości rzędu 4:15-4:20. Bieg ciągły musi być w miare komfortowy, a nie morderczy.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:
nie mam nic do wf-istów ale to ze ktos Ci mówi ze jesteś do niczego nie znaczy ze taki jestes...

Niech sam Rolli powie ile ma lat i jakie dystanse biega :)
Moze ty do nich (do wuefistow) nic nie masz, ale ja mam do nich bardzo duzo urazu... sa poprostu, delikatnie mowiac, niedoksztalceni. Ja wiem, bo mam ich chyba pieciu w rodzinie.

Morcin, jestes juz swietnie wybiegany i twoj plan tez jest dobry:
Zmien tylko przerwy. One musza byc zawsze 3' albo dluzej. Jezeli bardzo silno pobiegniesz te 400 ( np. w 68s.) to nawet do 8'. Ale zacznij od 400m w 75s i 3'P.

W czwartek tez nie rob juz ABC i podbiegow. Zrob je w sobote po tych setkach.

Nich jeszcze ten twoj wuefista, jak umie, popatrzy jaki masz styl i tu napisz, skorygujem wtedy. Ale jak ci powie (i takie bzdury mi moj wuefista opowiadal) ze masz biegac na piecie lub nie podnos wysoko kolan, to go pozdrow odemnie i go nie sluchaj.

Pord.
Rolli, ktory jest starszy od twojego taty.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze: Po drugie tempo 4:00/km w biegu ciągłym jest na chwilę obecną stanowczo dla Ciebie zbyt szybkie, skoro na zawodach ledwo łamiesz 20 minut. Zacznij lepiej od prędkości rzędu 4:15-4:20. Bieg ciągły musi być w miare komfortowy, a nie morderczy.
Oj... teraz dopiero zauwazylem. Faktycznie 4:15 bedzie w biegu ciaglym lepiej. Ale nie biegnij wolniej. Jak juz nie umiesz to lepiej skruc na 3 albo 4km.

Adrian: 3 akcenty nie jest za duzo. Jest w sam raz. Dlatego, ze sa za kazdym razem inne predkosci akcentowane, co obciaza rozne systemy i uklady miesni.
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wiarę . A te 5km po 4:00 to dlatego , że są takie mini zawody co tydzień na 5km i jest rywalizacja .
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

witam ostatnio nabawiłem się bólu po wewnętrzenj stronie kolana od góry tak jakby kuje a booli lekko od dołu nie jest to straszny ból ale dyskomfort mocny i moje pytanie ile powinien sobie zrobić przerwy i czy moge uprawiać nordic walking zamiast biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ