Punkt wyjścia do realizacji planu na maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:40:38s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak z dostępnością tego żelu dr witt w Lidlach? I jak cenowo wychodzi. Na uwagę zasługuje jego gramatura aż 90 gram. Na internecie nie ma za wiele o tym żelu.
5K - 18.57.3, 10K - 39.34 , 15K - 1.03.50, HM - 1.30.53, M - 3.28.47.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może @Siedlak się wypowie. Ja nigdy tego nie kupowałem, akurat ostatnio o tym dyskutowaliśmy.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

exorcist83 pisze:Co do żeli to pamiętam że słodycz trochę drapała w gardło i faktycznie lepiej by było popić, także zeby szybciej się wchłonął, ale przynajmniej nie zakleja przelyka.
Tu nie chodzi o to, czy sie szybciej czy wolniej wchlonie, tylko raczej o to czy sie wchlonie w ogole.
Stezenie wegli 8-10% to max, bo inaczej gel bedzie wyciagal wode z organizmu, zeby sie rozcienczyc i chociaz czesciowo wchlonac.
A to co sie nie wchlonie bedzie zalegac w kiszkach.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

exorcist83 pisze:Jak z dostępnością tego żelu dr witt w Lidlach? I jak cenowo wychodzi. Na uwagę zasługuje jego gramatura aż 90 gram. Na internecie nie ma za wiele o tym żelu.
Już nie do kupienia. Dla mnie super żele, szczególnie ten zielony, lekko kwaskowy. Nie zaklejały paszczy.
Jeden żel wciągałem zaraz przed startem, dwa do kieszeni, jeden do łapy. Wychodziło 200g węgli na maraton.
Zero problemów żołądkowych. Tych zielonych to mógłbym pocisnąć jeszcze raz tyle :hahaha:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Żele SISa można spokojnie przyswajać bez popitki. Mają mniej węgli bo generalnie są małe, są łatwe w przyjmowaniu i wchodzą jeszcze w takiej strefie zmęczenia gdy już nic nie wchodzi poza wodą.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Żele SISa można spokojnie przyswajać bez popitki. Mają mniej węgli bo generalnie są małe, są łatwe w przyjmowaniu i wchodzą jeszcze w takiej strefie zmęczenia gdy już nic nie wchodzi poza wodą.
Znam, uzywam, bardzo lubie.
Jednak 22g wegli na 60ml to wciaz kilka razy za duzo, zeby stezenie bylo latwo przyswajalne bez popicia.
I nie ma tu wiele znaczenia co pisze producent.
Hypertonic drinks provide the highest dose of carbohydrates (>8%) of all energy drinks.
[...]
Hypertonic drinks can cause dehydration as the body has to move water from the bloodstream into the intestine to dilute the fluids before it can absorb them.
https://veloforte.cc/blogs/fuel-better/ ... id%20food.

Krotko mowiac: nawet zele SIS, czy inne opisywane jako "izotoniczne", izotonikami nie sa i bez popijania przyczyniaja sie do odwodnienia.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, ale w kwestii nie popijania to chodzi o to, że możesz je przyjąć bez problemu i nie musisz od razu popijać by nie puścić pawia. Przecież na maratonie pijesz i absurdalna byłaby sugestia by tylko jeść żele i nie pić - tu kwestia główna to wygoda i optymalizacja łączenia tych obu czynności by były możliwie mało upierdliwe i dawało to minimum strat. Jak biegałem na innych zelach to będąc już na zmęczeniu słodkiego, kleistego żela nie byłem w stanie przyswoić bez popitki od razu. To powodowało konieczność łączenia konsumpcji żela z popiciem i to obfitym i zdarzały się sytuacje paniki gdy widziałem już punkt z wodą blisko i trzeba było na szybko tego żela wyjąć, wpuścić w paszczę i jeszcze zdążyć wodę odebrać (a jeszcze jak niefart w tej panice się trafił i wziąłem izo to już qrwica mnie chciała trafić). Będąc na dużym obciążeniu to przekładało się jednak na spory dyskomfort, wzrost obciążenia intensywnością oraz realne straty czasowe bo taka konsumpcja tego słodkiego kleju i odpowiedniego popicia go to było już spore wyzwanie do wykonania podczas biegu tempowego. Żel SISa daje mi tą opcje, ze mogę sobie go spokojnie przyjąć a popić po pewnym czasie, wchodzi bez problemu i łatwiej więc starty czasowe są żadne. A jak się traci na bufetach na samym piciu to widziałem gdy biegłem maraton w Portugalii w listopadzie. Warunki dla mnie były bardzo ciepłe a dla miejscowych zapewne chłodne i na punktach z wodą oni brali po łyku a ja musiałem brać po dwa kubki by jeden wylać sobie na łeb a drugi cały wypić. O jak mi pięknie grupa wtedy odchodziła i ile się potem musiałem natężać by ją dogonić. To były wycieczki w mocny trzeci zakres bo tętno i oddech w czasie drinkowania w szybkim biegu ożywiały się ogromnie a później jeszcze na takiej rozhuśtanej intensywności trzeba było przyspieszać by odrobić straty.
Gdy biegłem życiówkę to w depozycie zgubiłem dwa żele i musiałem biec tylko na dwóch. Pomysł miałem, że wezmę trzeci na punkcie z żarciem. Niestety to było już po 25kmie i będąc na wysokiej intensywności nie byłem w stanie tego słodkiego, lepkiego gówna w ogóle przełknąć i wyszło, ze na dwa zele też się da to biegać i nawet solidnie ostatnią dyszkę podbić na tempie.

exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:40:38s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wspomniany przeze mnie Ale Gel posiada 27,5g węglowodanów ( w tym 0g cukrów ) na saszetkę 55,5 gramową, czyli wychodzi na to, że ok.50% gramatury to czyste węglowodany? :ojoj:
5K - 18.57.3, 10K - 39.34 , 15K - 1.03.50, HM - 1.30.53, M - 3.28.47.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z Michałem, jeśli chodzi o zalepianie paszczy słodkim klejem.
Dlatego żele z Lidla były super bo czegoś takiego nie robiły, szczególnie zielony. W przypadku ominięcia punktu z wodą, można było go spokojnie przełknąć i dociągnąć do kolejnego punktu.
Szkoda, że ich nie ma. Kosztowały 4 zł, więc cenowo też super sprawa
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Ok, ale w kwestii nie popijania to chodzi o to, że możesz je przyjąć bez problemu i nie musisz od razu popijać by nie puścić pawia. Przecież na maratonie pijesz i absurdalna byłaby sugestia by tylko jeść żele i nie pić - tu kwestia główna to wygoda i optymalizacja łączenia tych obu czynności by były możliwie mało upierdliwe i dawało to minimum strat. Jak biegałem na innych zelach to będąc już na zmęczeniu słodkiego, kleistego żela nie byłem w stanie przyswoić bez popitki od razu.
Ok, jak najbardziej rozumiem i tez wole te rozwodnione zele.

Ale spojrz na to w ten sposob: jezeli wiesz jak dziala przyswajanie wegli, to bedzie tak jak piszesz: i tak popijesz czy napisali, zeby popijac czy nie.
Jednak, jezeli tej wiedzy brak, to wlasnie ta latwo przyswajalna konsystencja moze doprowadzic do tego, ze biegacz nie bedzie czul, ze musi popic (bo go zakleja).
Ergo dla nieuswiadomionego/poczatkujacego biegacza "izotoniczne" zele moga byc wrecz gorsze niz te "klejuchy", ktore przynajmniej zmuszaja do obfitego popijania.

Tak czy owak producenci po prostu wprowadzaja w blad :smutek:
Pixa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:11:10

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:Zgadzam się z Michałem, jeśli chodzi o zalepianie paszczy słodkim klejem.
Dlatego żele z Lidla były super bo czegoś takiego nie robiły, szczególnie zielony. W przypadku ominięcia punktu z wodą, można było go spokojnie przełknąć i dociągnąć do kolejnego punktu.
Szkoda, że ich nie ma. Kosztowały 4 zł, więc cenowo też super sprawa
Ja może trochę monotemat, ale polecam te: musowate, smaczne, nie zaklejają paszczy, tanie. Forest fruit najlepsze, ale banan/jabłko też bardzo spoko.

https://www.decathlon.pl/energy-fruit-m ... 09387.html
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakie widzicie zalety tych "specjalow"? Bo ja prawde mowiac szukam i nie widze:
- duze/ciezkie (90g), a wegli tyle samo, albo i mniej niz w zelu
- sporo blonnika (tego nam w czasie wysilku zupelnie nie potrzeba).
Na pewno sa smaczniejsze niz zele (przynajmniej mam taka nadzieje :oczko:),
ale prawde mowiac odzywiajac sie na maratonie ostatnia rzecza o jakiej mysle jest smak zelu (wrzucam, popijam, zapominam).
Trudno mi sobie natomiast wyobrazic biegniecie z 5-6 takimi workami :ojoj:
Natomiast potrafie sobie wyobrazic, ze swietnie sie nadaja na wedrowki czy wycieczki rowerowe.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:Jakie widzicie zalety tych "specjalow"? Bo ja prawde mowiac szukam i nie widze:
- duze/ciezkie (90g), a wegli tyle samo, albo i mniej niz w zelu
- sporo blonnika (tego nam w czasie wysilku zupelnie nie potrzeba).
Na pewno sa smaczniejsze niz zele (przynajmniej mam taka nadzieje :oczko:),
ale prawde mowiac odzywiajac sie na maratonie ostatnia rzecza o jakiej mysle jest smak zelu (wrzucam, popijam, zapominam).
Natomiast potrafie sobie wyobrazic, ze swietnie sie nadaja na wedrowki czy wycieczki rowerowe.
Jak to węgli mniej niż w żelu?
Pixa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:11:10

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:Jakie widzicie zalety tych "specjalow"? (...)

Testowałem naprawdę sporo żeli - zawsze zaklejona gęba, chemią wali na kilometr i czuć ten posmak w ustach przez kolejne 10 km ;-) No nie, nie siedzą mi kompletnie.

"Specjały"/musy są przede wszystkim naprawdę smaczne. Jedyny poważny minus to objętość, ale ważne jest, parafrazując, żeby te minusy nie przesłoniły nam plusów ;-)
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tego typu "musu" nigdy bym nie użył na zawodach. Jak Sikor pisze, duży grat i raczej mocno bezużyteczny. Może to sobie przysposobić na jakieś mega długie wysiłki typu ultra czy ironman ale tam się pracuje w innych strefach i nawet bułka z kiełbasą niektórym pasuje. Żel na maraton ma być mały, podręczny i ma dawać lekkiego kopa bo przecież nie chodzi o jakieś meczenie głoda. Ostatnie 10km maratonu biegnie się w odczuciu jak normalne 10km więc to jest naprawdę konkretna intensywność i nie jeden już się na tym etapie pożygał czy przepraszam za wyrażenie ale zesrał.

ODPOWIEDZ