Pixa
Nie mam może zbyt wielkiego doświadczenia trenerskiego, ale mam trochę obycia z podobnymi przypadkami jak ty (jeżeli chodzi o ilość treningów i kilometraż). Sam też kiedyś stosunkowo niewiele biegałem mając "jakieś" tam wyniki. Więc tak, moim zdaniem przy 2 treningach w tygodniu byłbyś w stanie nabiegać coś w okolicach 1:40-1:45 ALE jest kilka warunków, od których trzeba w ogóle zacząć:
1) twój ogólny stan organizmu (choroby, różne przejścia, fajki+ alko), twoje BMI, ogólna budowa ciała, czy się regularnie wysypiasz itd
2) twój wiek
3) twoja dieta
4) twoja przeszłość sportowa, czy kiedyś uprawiałeś kiedyś jakieś sporty wytrzymałościowe, czy też nie itd
5) czy uprawiasz jakąś inna aktywność wydolnościową oprócz tych 2 treningów biegowych (np pływanie, rower)
no i oczywiście równie ważne co poprzednie 5 pkt to:
a) systematyczność- przy 2 treningach w tygodniu masz jakiś tam komfort, że możesz nimi pożonglować, ale jednocześnie nie możesz żadnego z nich olać
b) jakość samych treningów, ich sensowne rozmieszczenie
c) szeroko pojęte predyspozycje do biegania
Tak czy siak warto sobie dać trochę więcej czasu niż te 3 miesiące jeśli chcesz biegać tylko 2x w tygodniu (od Marca do Czerwca jeśli dobrze wyczytałem). Jeśli chcesz w te 3 miesiące ugryźć tą życiówkę, to tak jak poprzednicy pisali dorzuć przynajmniej 3 trening w tygodniu i spróbuj dopasować się do któregoś z przytoczonych już planów. Pamiętaj o rozciąganiu po każdym treningu, raz w tygodniu przeroluj najważniejsze partie mięśni i to w jakimś stopniu powinno cię zabezpieczyć przed kontuzjami, przejdź się chociaż 2-3x do kumatego fizjo, nawet jak nic nie boli. No i na pewno ja na twoim miejscu odpuściłbym dłuższe bieganie niż 18-20km w pojedyńczej sesji.
Pamiętaj jednak, że nie ma dróg na skróty, możesz biegać i 4x w tygodniu po xkm, ale jak na przykład będziesz miał sporo kg nadprogramowych i/lub twoja dieta będzie paskudna, to będzie cię to hamowało. Natomiast jeśli wszystkie 5pkt wypadają u Ciebie korzystnie, to myślę że nawet biegając te 2x w tygodniu po kilku miesiącach (4-6) zmieścisz się w tych widełkach które napisałem

ale to jest tylko moja opinia

reszta należy do Ciebie