Podejście pod półmaraton, jak to rozegrać.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jumpman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Udało się! :)

Wystartowałem z 45 min póżniej po posiłku niż planowałem, bo była mała awaria od rana związana z pracą.
Całkowicie zapomniałem beta-alaniny przez to. Nabyłem natomiast 0.5l izotoniku, 3 żele, które mi poleciliście, posmarowałem pachwiny antyperspirantem i ruszyłem.
Od samego początku starałem się trzymać tempo 5min/km. Żele odpaliłem na 6, 11 i 16 km. W międzyczasie izotonik. Muszę powiedzieć, że bardzo to pomaga. Poprzednio nie miałem żadnej z tych rzeczy i mimo, że dystans krótszy o 6km to chyba byłem bardziej zmęczony, przynajmniej głowa i niektóre mięśnie. Dziś na upartego to nawet jeszcze może coś bym przebiegł.
Tak naprawdę odpaliłem dopiero na maxa na ostatnim kilometrze. Troche bałem się wcześniej, bo nie widziałem czy mnie to nie wypali, ale chyba nawet mogłem. W porównaniu z poprzednim biegiem to po piętnastym kilometrze zacząłem odczuwać jakiś lekki ból w stopach, najpierw w prawej, po 2 km też w lewej. No i prawe biodro trochę siadło. Po skończonym biegu doczłapałem się jakoś do auta, ale dlugo je czułem, teraz jest już w miarę z wszystkim ok.
Chcialbym podziękować wszystkim śledzącym. Zarówno tym, którzy wierzyli, że się uda, jak i tym wątpiącym. W niedzielę trochę posypał się mój system motywacji, o którym się nie będę tu rozpisywał i gdybym tu się nie zadeklarował, że pobiegnę to nie wiem jak by się to skończyło. A tak była spinka na wynik :)

Finalnie wg gps wyszło 1g:44m:54s i jestem bardzo zadowolony.

Dodaję podsumowanie z endomondo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiprun
jumpman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Aha, czy ten wynik jest rzeczywisty czy może niedoszacowany nie jestem pewien.
Jeśli oznaczenia na ścieżce są prawidłowe i ma ona 2km to przebiegłem tak w zasadzie ok 21.5km. W miejscu czerwonej kropki już chyba powinno być 21km, a mi pokazuje 20.58. Więc może jeszcze nawet z minutę ten czas był lepszy, nie jestem pewien.
To już zresztą nie jest takie ważne. Zegarek po skończonym biegu napisał: Gratulacje, osiągnąłeś swój cel. I tego się trzymam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2018, 15:53 przez jumpman, łącznie zmieniany 1 raz.
krabul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:10

Nieprzeczytany post

No i bardzo ładnie i równo pobiegnięte. Gratulacje.
37:52 1:25:24 3:12:11
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gratulacje! Byłem spokojny, że się uda. Wynik jak na start "z marszu" doskonały. Minąłeś się z powołaniem :taktak:
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:40:38s

Nieprzeczytany post

Również gratulacje za osiągnięty cel. Ja dzisiaj podczas mocnego treningu przez moment miałem myśl czy też nie pobiec HM. Jednakże, mając na uwadze niedzielny bieg, pozostałem przy 15km. Przy okazji pobiłem swój rekord na 10km o 1 sekundę, a także ustanowiłem swój nowy rekord na 15km. Wynik poprawiłem z 1.11.02 na 1.09.22 także znów krok do przodu. Wnioskując z tego czasu, HM powinienem nabiegać coś ok.1.35.00 o ile po drodze by mi nie odcięło prądu. Te 15km nabiegane bez żeli, izotoników itp wspomagaczy. Tylko 3 godz. przed treningiem obiad i drożdżówka :hejhej:
Nie wiem czy na HM porwać się jeszcze w tym roku czy dobrze przepracować zimę, obiegać się jeszcze bardziej z dłuższymi dystansami i na wiosnę zaatakować.

P.S. Po skończonym biegu poświęć chwilę czasu na porozciąganie mięśni nóg i roztrenowanie - nie pakuj się od razu do auta. Tak unikniesz kontuzji i problemów z mięśniami.
5K - 18.57.3, 10K - 39.34 , 15K - 1.03.50, HM - 1.30.53, M - 3.28.47.
jumpman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki!
Trochę się podjarałem i może wcale nie będę się ograniczać do treningów pod krótkie dystanse :)
Od razu do auta się nie załadowałem. Tak pobiegłem ostatni etap, że oddaliłem się od niego o prawie 2km i musiałem jakoś doczłapać. Ale rozciąganie oczywiście na koniec jeszcze poszło. Od dawna się do tego mocno przykładam nauczony bardzo niemiłymi doświadczeniami na dużych ciężarach. Mimo wszystko biodro cały dzień bolało, a pod wieczór mocno zacząłem czuć okolice lewego kolana. Jakby mocno ponaciągane przyczepy. Poruszanie się po schodach stanowiło problem. Dziś już trochę lepiej, ale jakbym musiał pobiec nawet krótki dystans to jak paralityk chyba. Jutro zaczynam ligę w kosza i mam nadzieję, że nie będę musiał odpuścić pierwszego meczu. Jednak ciało było zupełnie niezaznajomione z tego typu wysiłkiem i się zbuntowało. Ale i tak jestem zadowolony ;)
exorcist83
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:40:38s

Nieprzeczytany post

jumpman trenujesz dalej czy dałeś se na razie spokój z bieganiem i skupiasz się na baskecie? Ja zaliczyłem niedzielny bieg charytatywny na 6km. Mój czas to 0.26.10, co dało mi 25 miejsce na 214 biegaczy. Z 60m przed metą stoczyłem jeszcze pasjonujący pojedynek sprinterski z innym biegaczem i go wygrałem. Adrenalina była i dla tej adrenaliny warto startować w biegach masowych. Więc namawiam cię na bieganie. W sobotę czeka mnie jeszcze bieg o puchar RMF FM na ok.4,5km ( Mini Silesia Marathon ), choć po tym mocnym treningu ostatnio na 15km cały czas czuję ból po zewnętrznej stronie uda lewej nogi. Na szczęście w biegu nie jest tak odczuwalny. Najgorzej jest przy robieniu przysiadu. Pozdro
5K - 18.57.3, 10K - 39.34 , 15K - 1.03.50, HM - 1.30.53, M - 3.28.47.
ODPOWIEDZ