Interpretacja treningu siłowego. LiveChat Chabowski

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli - według mnie nie. Ale dla osób chcących dodatkowo ćwiczyć niekoniecznie z bezpośrednim przełożeniem na bieganie, chcących poznać poprawne techniki ćwiczeń czy to które ćw. warto robić, których nie. Jak zacząć, system progresji etc. To są świetni. Do tego ten pierwszy dużo też dotyka tematu anatomii i na prawdę ciekawie odpowiada.
Więc to bardziej tak około tematu jest, aniżeli bezpośrednio nawiązujące do treningu siłowego w bieganiu.
PKO
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

Gdyby Ci panowie z filmików potrafili jeszcze biegać i to biegać szybko - to było by warto.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Daniell - ja uważa, że dalej warto i nie jest to w żadnym razie strata czasu. Po prostu nie dotykają tematu biegania ale mimo to, sporo można z tego wynieść (ok , ja sporo wynoszę, a jestem na bieganiu skoncentrowany w 90%).
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Daniell pisze: Dziękuję Rolli - jak zwykle klasa. Ufam, że jest tak jak napisałeś.

Co do punktu 7 masz racje ale samemu trudno jest zrobić takie ćwiczenia w szczególności jak przysiady - człowiek może już nie wstać ;)

W takim razie to co robię od początku miesiąca robię te treningi nie właściwie. Mi po prostu szkoda czasu by iść na siłownie i poćwiczyć 30 czy 40 minut iść się porolować (ufam, że to jest OK) i iść do domu. Nie wiem jaką strategię przyjąć. Chciałbym biegać, ćwiczyć siłę max. i core ale nie wiem kiedy.
Obecnie biegam 3X tyd. i siłownie (siła max./ core) 3xtyd.

Może by tak zrobić by trenować w tygodniu :
PON : siłownia - siła max
WTO : bieganie
ŚRO : siłownia - ćw. wytrzymałościowe + core
CZW : bieganie, lekko core
PIĄ : siłownia - siła max
SOB : REST, lekko core
NIED : rozbieganie rano, wieczorem siłownia ćw. wytrzymałościowe, core

Później zamienię proporcję na 4 treningi biegowe i jedną sesję siła max.

Nie oczekuje ułożenia planu pode mnie ale bardziej ukierunkowania i poukładania tego w spójną i sensowną całość.
Największym problemem jest układanie planów mikrocykli.

Tradycyjnie kiedyś było: szybkość->siła->wytrzymałość->regeneracja.

Niestety przez to obciążenie jakie robi siła maksymalny , wszystko sie pozmieniało i teraz trzeba zwrócić uwagę na duzo więcej indywidualnych parametrów: periodyzacja, umiejętność regeneracji po ćwiczeniach siłowych, intensywność ćwiczeń siłowych, intensywność akcentów, odżywianie, wiek, staż... itd.

Dlatego ciężko zrobić jakakolwiek poradę nie znając zawodnika. Sam experymentowalem na sobie... i juz nie raz musiałem iść na piechotę do domu, bo biec sie nie dało.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Daniell
Nie można zakładać, że wszyscy trenerzy LA, którzy robia trening siłowy to głupki a mądrzy są tylko jacyś młodzi ludzie od crossfitu czy ćwiczeń siłowych i teraz od nich powinniśmy sie uczyć jak robić siłę pod bieganie.
Adamie, ty mieszasz przysiady cross fitu, od tych prawdziwych przysiadów w pełnym zakresie ruchu.
W krosficie inaczej stopy są rozstawione, temu ten przysiad łatwiej zrobić i szybciej zejść. Temu oni tak go robią. A rozstawiając stopy szeroko, nie uruchomisz zewnętrznej rotacji w kolanie, a to zabezpiecza między innymi przed zerwaniem więzadła krzyżowego.

wiem, ty nie jesteś ani biegaczem, żadnego sportu nie uprawiasz, to masz prawo tego nie wiedzieć.

widziałem trening z Sofia Ennaoui, i pytałeś o jej przysiad, tak, zrobiła, ale nie poprawnie, bo dla jej i jego trenera nie zależy na tym aby poprawnie go wykonać, liczą się wyniki w bieganiu dla nich i KROPKA. On jest młoda i szkoda, że będzie miała w przyszłości takie ogromne zaległości w mobilności między innymi w stawie skokowym.

Rolli pisze: 2. trening najlepiej jak najkrótszy i jak najmniej powtórzeń (5-6) Jeżeli trenujemy z 2-3 seriami, musza być te przerwy bardzo długie, nawet do 5'. Nawet jak czujemy po 2' ze damy dalej rade, nasze ATP rezerwy nie sa jeszcze uzupełnione (i tego nie czujemy)
Dziwne, dziwne, ja po takim treningu robiłem właśnie 2', nawet jak brałems po 3-5 powtórzeń w serii. Ogromne obciążenie było, np w martwym czy wycisk na stojąco sztangi.

W takim razie pytam, co się może dziać nie dobrego ?
Rolli pisze: 6. Po treningu BCAA, co uzupełni przede wszystkim niezbędny lucin (6-10g wystarczy) i znowu uzupełnienie glikogenów.
Jesteś pewny, że BCAA to nie placebo, i jak już to poleca się na kg masy ciała, osoba ważąc 65kg będzie czuła różnicę w porówaniu do gościa ważącego 96kg.
Rolli pisze: 1. musimy być naładowani glikogenem przed treningiem
Z tym glikogenem znowu przeginasz moim zdaniem. chyba nie wiesz na ile dni starcza tego glikogenu ciągłej pracy ?
Chyba ja jestem jakimś fenomenem, że nie konsumowałem węgli złożonych ani prostych przed treningami na siłowni gdzie robiłem siłe maksymalną.

Ja moge polecic kanał SmashweRX:
https://www.youtube.com/channel/UC4BvkJ ... nW61nm_HOQ

oraz Run Expercience; - ten zna się na treningu biegowym i siłowym w bieganiu ;p

https://www.youtube.com/user/TREtherunexperience
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
ppgg
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziwne jest to że ktoś kto jest długodystansowcem chce robić siłę jak dla krótko albo średniodystansowca.

Był tu kiedyś taki filmik jak Kenijczycy robią siłę. Na steperze, z ciężarkami 2x 1kg. Masa powtórzeń z niewielkim obciążeniem, i tak by to szło na logikę. Tym czasem tutaj widzę rozmowa jest o 3-4 powtórzeń w serii. To chyba na masę jest, bo zawsze myślałem, że na siłę, to się wykonuje 8-12 powtórzeń.

Ta ilość powtórzeń jest wbrew pozorom bardzo istotna, bo rozwija konkretne zdolności.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Adam Klein pisze:Daniell
Nie można zakładać, że wszyscy trenerzy LA, którzy robia trening siłowy to głupki a mądrzy są tylko jacyś młodzi ludzie od crossfitu czy ćwiczeń siłowych i teraz od nich powinniśmy sie uczyć jak robić siłę pod bieganie.
Adamie, ty mieszasz przysiady cross fitu, od tych prawdziwych przysiadów w pełnym zakresie ruchu.
W krosficie inaczej stopy są rozstawione, temu ten przysiad łatwiej zrobić i szybciej zejść. Temu oni tak go robią. A rozstawiając stopy szeroko, nie uruchomisz zewnętrznej rotacji w kolanie, a to zabezpiecza między innymi przed zerwaniem więzadła krzyżowego.

wiem, ty nie jesteś ani biegaczem, żadnego sportu nie uprawiasz, to masz prawo tego nie wiedzieć.

widziałem trening z Sofia Ennaoui, i pytałeś o jej przysiad, tak, zrobiła, ale nie poprawnie, bo dla jej i jego trenera nie zależy na tym aby poprawnie go wykonać, liczą się wyniki w bieganiu dla nich i KROPKA. On jest młoda i szkoda, że będzie miała w przyszłości takie ogromne zaległości w mobilności między innymi w stawie skokowym.

Rolli pisze: 2. trening najlepiej jak najkrótszy i jak najmniej powtórzeń (5-6) Jeżeli trenujemy z 2-3 seriami, musza być te przerwy bardzo długie, nawet do 5'. Nawet jak czujemy po 2' ze damy dalej rade, nasze ATP rezerwy nie sa jeszcze uzupełnione (i tego nie czujemy)
Dziwne, dziwne, ja po takim treningu robiłem właśnie 2', nawet jak brałems po 3-5 powtórzeń w serii. Ogromne obciążenie było, np w martwym czy wycisk na stojąco sztangi.

W takim razie pytam, co się może dziać nie dobrego ?
Rolli pisze: 6. Po treningu BCAA, co uzupełni przede wszystkim niezbędny lucin (6-10g wystarczy) i znowu uzupełnienie glikogenów.
Jesteś pewny, że BCAA to nie placebo, i jak już to poleca się na kg masy ciała, osoba ważąc 65kg będzie czuła różnicę w porówaniu do gościa ważącego 96kg.
Rolli pisze: 1. musimy być naładowani glikogenem przed treningiem
Z tym glikogenem znowu przeginasz moim zdaniem. chyba nie wiesz na ile dni starcza tego glikogenu ciągłej pracy ?
Chyba ja jestem jakimś fenomenem, że nie konsumowałem węgli złożonych ani prostych przed treningami na siłowni gdzie robiłem siłe maksymalną.

Ja moge polecic kanał SmashweRX:
https://www.youtube.com/channel/UC4BvkJ ... nW61nm_HOQ

oraz Run Expercience; - ten zna się na treningu biegowym i siłowym w bieganiu ;p

https://www.youtube.com/user/TREtherunexperience
Mylisz sie w prawie wszystkich punktach. Jednak mi sie nie chce tego komentować, bo tobie brak jakiejkolwiek wiedzy na tematy fizjologiczne.
I proszę nie oglądaj filmików na YT, gdzie Crossfiterzy chcą mi wytłumaczyć:
https://www.youtube.com/watch?v=Fd6g7eH ... m1SGRhy9pB
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

ppgg pisze:Tym czasem tutaj widzę rozmowa jest o 3-4 powtórzeń w serii. To chyba na masę jest, bo zawsze myślałem, że na siłę, to się wykonuje 8-12 powtórzeń.
W zamierzchłych czasach, jak jeszcze do gimnazjum chodziłem to na siłownię chodziłem i było odwrotnie - na masę dużo powtórzeń mniejszym ciężarem, na siłę mniej - większym ciężarem.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ppgg pisze:Dziwne jest to że ktoś kto jest długodystansowcem chce robić siłę jak dla krótko albo średniodystansowca.

Był tu kiedyś taki filmik jak Kenijczycy robią siłę. Na steperze, z ciężarkami 2x 1kg. Masa powtórzeń z niewielkim obciążeniem, i tak by to szło na logikę. Tym czasem tutaj widzę rozmowa jest o 3-4 powtórzeń w serii. To chyba na masę jest, bo zawsze myślałem, że na siłę, to się wykonuje 8-12 powtórzeń.

Ta ilość powtórzeń jest wbrew pozorom bardzo istotna, bo rozwija konkretne zdolności.
Jakie to "konkretne zdolności" rozwija duza ilość powtórzeń?
ppgg
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
ppgg pisze:Dziwne jest to że ktoś kto jest długodystansowcem chce robić siłę jak dla krótko albo średniodystansowca.

A nie wiem. Trzeba by się było zapytać tych kolesi z Kenii. Ale z jakiegoś istotnego dla nich powodu, nie zarzucają 100kg sztangi na plery, tylko robią dokładnie coś przeciwnego.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, to był trening Eliouda Kipchoge. Macie wybór. :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ppgg pisze:
Rolli pisze:

A nie wiem. Trzeba by się było zapytać tych kolesi z Kenii. Ale z jakiegoś istotnego dla nich powodu, nie zarzucają 100kg sztangi na plery, tylko robią dokładnie coś przeciwnego.
To dlaczego Mo (a on walczy ze sztanga) za każdym razem im dokłada? No może nie w maratonie, ale on za maraton sie jeszcze porządnie nie wziął.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to jak sie weźmie będziemy mogli rozmawiać. Ale generalnie nie ma chyba jednej drogi.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możliwe, ale...dobry trening oporowy tak jak trening biegowy powinien podlegać periodyzacji. I tak, jak niewielkie obciążenia z dużą liczbą powtórzeń, krótkimi przerwami seryjnymi i pomiędzy ćwiczeniami są dobre w okresie początkowego okresu przygotowawczego tak w głównej fazie przygotowawczej duży ciężar, mała liczba powtórzeń, długie przerwy - ten trening kształtuje siłę nie przyczyniając się specjalnie do rozbudowy mm (bo to też nie jest takie proste, mm rosną nie tylko od treningu - niezbędna jest odpowiednia dieta, spora nadwyżka kaloryczna).
Zawodnicy kenijscy zwykle się nie przejadają, a i obciążenia jakich używają są na tyle małe, że taki trening, wg mnie raczej wytrzymałościowy, nie grozi im "przypakowaniem".
ppgg
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Tak, to był trening Eliouda Kipchoge. Macie wybór. :)
Adam Klein a masz gdzieś linka do tego treningu?

BTW osobiście interesuje mnie trening siłowy, bo biegam 5-10km.

Tak sobie jeszcze pomyślałem w kontekście tego jak trenują pakerzy. I o tej ilości powtórzeń. Że jak oni robią masę, to robią małą ilość powtórzeń z dużym ciężarem a to uszkadza włókna mięśniowe, które się odnawiają i tak rośnie biceps. :-)

Pod bieganie to byłoby dobrze nie zwiększać masy, ale zwiększać siłę. Stąd ten mój tekst o liczbie powtórzeń. Gdzieś przeczytałem że między 8-12 to oni robią (pakerzy) to pod siłę.

Czyli byłoby pod rzeźbę-siłę-masę.

Jeszcze może być siła dynamiczna, siła statyczna. Ogólne to bez siły nie ma mowy o szybkim bieganiu. Tylko czymże jest ta owa siła. :hej:

F=m*a
Ostatnio zmieniony 17 lis 2017, 09:12 przez ppgg, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ