kojot7, to że nauka jest potężna w wielu dziedzinach nie podlega kwestii, ale nauka o bieganiu, badania i wreszcie wiedza z tego wyciągana jest mocno sfokusowana na świat amatorski. Z czysto merkantylnego powodu. To samo dotyczy przemysłu odzieżowego, w tym zwłaszcza butów i elektronicznych gadżetów.kojot7 pisze:Przykład Salazara podałem w odnośnie do tego jaką potęgą jest nauka, wiedza, badania.
Trening z pulsometrem dzieci i młodzieży
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Jak te akcenty wygladaja?kojot7 pisze: Rolli opisz proszę kiedy w makrocyklu wprowadzasz siłę biegową i od jakich forma zaczynasz. W jakim wieku to wprowadzasz lub po jakim stażu treningowym?
Ja wprowadzam już teraz akcenty siły biegowej. Ciekaw jestem twojego zdania.
Ja mam troche inne podejscie do tych "akcentow sily biegowej".
Cwiczenia ABC zawsze. Tez w wieku 8 lat.
Sila ogolna w zimie na sali gimnastycznej juz od 8 lat.
Skocznosc w lecie. Od 10 lat.
Podbiegi. Okres przygotowawczy. Jesien/zima. Od 12 lat do 20". Od 16 lat do 2'.
Silownia od 18 lat.
Plyo od 16 lat. Na przeszkodach od 14 lat. (w zaleznosci od rozwoju)
Przygotowanie 16 latka. Jesien ogolna -> podbiegi ->troche silamax -> sezon halowy -> skocznosc/plyo -> wiosna -> wytrzymalosc silowa -> skocznosc/plyo-> sezon letni.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 35:14
- Życiówka w maratonie: 2:56
Dużą część ćwiczeń siły nóg na gumach i ćwiczen wolnych wykonuje w szkole. Obecnie są to kross spokojny ale w bardzo trudnym terenie, Serie skipow wykonywane po luznym rozbieganiu, łącznie z wieloskokiem (nauka) wszystko na odcinku 30m. W domu wykonuje ćwiczenia wzmacniające powięź i mm biodrowo ledzwiowe łącznie z rozciąganiem. Plyo i skocznosc jeszcze nie ruszona.
Zaznaczam ze nie sa to olbrzymie ilosci.
Zaznaczam ze nie sa to olbrzymie ilosci.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Pierwsze miesiace zwracaj uwage na technike nie na sile. Skocznosc moze juz powoli zaczac (technika nie ilosc)
Jezeli jest drobna i mala, to jest puznio sie rozwijajaca. Albo robila juz dlugie wybiegania w stylu 3x 15km. Taki trening powoduje hamowanie wzrostu i wzrostu masy miesniowej.
Jezeli jest drobna i mala, to jest puznio sie rozwijajaca. Albo robila juz dlugie wybiegania w stylu 3x 15km. Taki trening powoduje hamowanie wzrostu i wzrostu masy miesniowej.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:40
- Życiówka w maratonie: 3:30:05
Ja trochę w temacie również zadam pytanie.
Od kiedy zdrowo jest trenować młodych chłopaków, jeśli chcą biegać ?
Nie jestem trenerem i nie będę, ale chciałbym skierować moich członków z MDP do jakiejś szkółki biegowej, natomiast bez większego ciśnienia. Wszyscy mają 13 lat, smukłej budowy ciała, trzy lata grali w piłkę nożną, ale drużyna się rozpadła i chciałbym im coś innego zaproponować.
Od kiedy zdrowo jest trenować młodych chłopaków, jeśli chcą biegać ?
Nie jestem trenerem i nie będę, ale chciałbym skierować moich członków z MDP do jakiejś szkółki biegowej, natomiast bez większego ciśnienia. Wszyscy mają 13 lat, smukłej budowy ciała, trzy lata grali w piłkę nożną, ale drużyna się rozpadła i chciałbym im coś innego zaproponować.