marek84 pisze:Od czegoś trzeba zacząć, nie możesz teraz się rzucić z kilmetrażem po 100km/tydzień. Można biegać dobre wyniki z mniejszego kilometrażu, tak naprawdę trenując sensownie (patrząc po sobie i wielu znajomych), to z 50km/tydz da radę HM w 1:30 pobiec i 10km/40min.
Teraz plan...
Przesadziłeś w drugą stronę - nie możesz mieć 4 akcentów na 4 treningi. Musisz mieć 2 biegi wolne/luźne. Zakładając, że luźne jest długie, to jeszcze jeden dzień zrób luźny/wolny i 2 pozostałe mocne. Możesz coś zamieniać: co drugi tydzień interwały z siłą biegową etc. Siłowni nie rób dzień przed szybkim akcentem.
Hh
netzah pisze:Dzięki za pomoc.
A ile km powinienem robić. Bo robiąc 4 treningi w tyg wyszłoby mi:
1) biegi po górkach i siła biegowa 8km - wtorek
2) interwały, przebieżki z szybszymi odcinkami 8-10km - czwartek ( VO2max jak możesz to napisz jakiś fajny pełny trening interwałowy i najlepiej w jakim tempie)
3) bieg z narastającą pręd lub w tempie HM - 10 km sobota
4) długie rozbieganie , tempo M lub trochę wolniej 20km - niedziela
Siłownie zrobię w pon lub środe.
Dla mnie ilość km jest ok, ale z tego co inni piszą to czy nie jest to za mało?
netzah pisze:Hej
co do mojego planu:
1) biegi po górkach (np 4 km spokojnie, 5 x 300m 4:45 i 300m na powrocie 6:00) i siła biegowa 8km - wtorek
2) interwały, przebieżki z szybszymi odcinkami 8-10km - czwartek ( VO2max jak możesz to napisz jakiś fajny pełny trening interwałowy i najlepiej w jakim tempie)
3) bieg z narastającą pręd lub w tempie HM - 10 km sobota
4) długie rozbieganie , tempo M lub trochę wolniej 20km - niedziela
mam pytanie co do BNP bo teraz sporo wyczytałem że nie jest to korzystne aby robić dzien przed longiem... podobno BNP można stosować na przemian z longiem. To co najlepiej w sobotę? Bieg ciągły na 10-12 km z tempem na HM?
runner2010 pisze:1. co to znaczy to 300m 3:45 (wtorek)??? że 300m w 3:45?
2. właściwie żeby organizm miał jakieś zróżnicowanie to możesz robić tak:
sobota/niedziela:
w jeden dzień long: może być nawet do 150 minut (tempo wg uznania), ale to musisz być na to gotowy w sensie..
możesz np spokojnie wydłużyć bieg długi z 60 do 80 min, czy z 100 do 130, ale np
przeskok z 80 min do 120 min może na początku noo.. może nie będzie ciężki, ale będziesz potrzebował trochę, żeby się
przyzwyczaić, zależy od stażu biegowego..
drugi dzień: jeden z treningów:
BNP, bieg w tempie M (max 60 min!!!), bieg w tempie HM
i możesz pokombinować: raz long jako pierwszy, raz dzień po mocniejszym treningu...
Wysłane z mojego ALE-L21 .