ile trenować

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
paulina1818
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to moje pytanie wynika też z tego iż ostatnio zastanawiam się jaki dystans byłby dla mnie najlepszy na pewno nie 5 km. A to dlatego ,że dla mnie pierwsze 15 minut biegu jest najgorsze to jest na prawdę męczarnia te pierwsze 15 min po prostu się wlekę jak zwłoki a po 20 min biegu przestaję czuć zmęczenie i mogę biec ile chce, ostatnio biegłam 1,5 h i nic mnie nie bolało. Nie wiem z czego to wynika pewnie to słabe wytrenowanie?
PKO
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

paulina1818 pisze:to moje pytanie wynika też z tego iż ostatnio zastanawiam się jaki dystans byłby dla mnie najlepszy na pewno nie 5 km. A to dlatego ,że dla mnie pierwsze 15 minut biegu jest najgorsze to jest na prawdę męczarnia te pierwsze 15 min po prostu się wlekę jak zwłoki a po 20 min biegu przestaję czuć zmęczenie i mogę biec ile chce, ostatnio biegłam 1,5 h i nic mnie nie bolało. Nie wiem z czego to wynika pewnie to słabe wytrenowanie?

raczej brak odpowiedniej rozgrzewki
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

paulina1818 pisze:to moje pytanie wynika też z tego iż ostatnio zastanawiam się jaki dystans byłby dla mnie najlepszy na pewno nie 5 km. A to dlatego ,że dla mnie pierwsze 15 minut biegu jest najgorsze to jest na prawdę męczarnia te pierwsze 15 min po prostu się wlekę jak zwłoki a po 20 min biegu przestaję czuć zmęczenie i mogę biec ile chce, ostatnio biegłam 1,5 h i nic mnie nie bolało. Nie wiem z czego to wynika pewnie to słabe wytrenowanie?
Normalna sprawa. Możesz przed biegiem zastosować jakiś zestaw rozgrzewkowy, pajecr itp albo pierwszy km delikatnie prztrychtać a dopiero potem stopniowo przyśpieszyć.
paulina1818
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj postanowiłam, że sprawdzę swój czas na 5 km. Wyszłam z domu i zaczęłam szybko biec ale po ok.500 m doszłam do wniosku że wcale nie przemieszczam się szybciej niż zwykle i jeżeli nie zacznę robić dłuższych kroków to znowu się umęczę a mój czas będzie 40 min. Tak więc zaczęłam robić dłuższe kroki zamiast podskakiwać...w miejscu :niewiem: . okazało się że przebiegłam te 5 km w 31 min bez większego wysiłku. Problem jest taki ,że kilka lat temu przeczytałam ,że bieganie odchudza ale trzeba biec jak najwolniej. Wyszłam z domu i zaczęłam biec prawie że w miejscu pilnując się by nie przyśpieszać i tak mi weszło w nawyk przez te kilka lat ,że zapomniałam jak się normalnie biega. Mam problem z szybkością. Może są jakieś ćwiczenia i sposoby typowo na szybkość i poprawę techniki tzn żeby szybciej ruszać tymi nogami?
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

jest jeden bardzo skuteczny sposób
żeby biegać szybciej, trzeba biegać szybciej :echech:
także, przykro mi :bum:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Taaaaaa, a pozniej idzie sie na trening i sie po nim czyta, Tomek bsy biegasz za szybko, interwaly za szybko, Twoj II zakres wchodzi w III :bum:

Swoja droga, zabawny temat. Jak ja go moglem przegapic?

Wysłane z mojego FreeTAB 1001 .
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

Bardzo dużo negatywnych emocji. Ja nie będę dawał rad bo sam nie biegam poniżej 40 min ale uważam,że każdy w wieku 26 lat ma prawo planować taki wynik a odpowiedź powinni dawać tylko ci co tyle biegają i powinna być profesjonalna. Niech to będzie np. 10 lat po 100 km/tyg (zgaduje ) ale konkretnie.
Z tego co słyszałem Kukuczka też od dziecka planował niemożliwe i zrobił to.

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mysle ze my nie jestesmy wrozami i nie mamy krysztalowej kuli i nie potrafimy przewidziec czy i kiedy ktos zlamie 40 min na 10km na podstawie tego, ze ktos teraz biega 10km powyzej godziny i ma 26 lat.

Byla kiedys moda na maratony, teraz jest na 40/10 :hejhej:
Wysłane z mojego FreeTAB 1001 .
paulina1818
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kurczę wy na prawdę potraficie obrzydzić człowiekowi nawet bieganie...owszem można powiedzieć słuchaj to o czym myślisz łatwiej powiedzieć niż zrobić ale wyśmiewać się ,że ty nie dasz rady zrzucić 1 kg nie umiesz biegać itd trochę mnie to dziwi że mówią to osoby które osiągnęły sukces w swoim bieganiu i powinny właściwie tryskać pozytywną energią a może się mylę?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przecież już na pierwszej stronie ktoś Ci właśnie to powiedział i zwrócił uwagę jak powinna wyglądać droga do 40min.

Wysłane z mojego Galaxy Nexus .
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jednak prowokacja. :-)
paulina1818
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a po co wy w ogóle biegacie?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Żeby się styrać jak koń na westernie i żeby biegać szybciej.

Wysłane z mojego Galaxy Nexus .
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

mackris pisze:ale uważam,że każdy w wieku 26 lat ma prawo planować taki wynik
Oczywiście że tak. Ja te 40 minut mam jako cel od dwóch lat. Tylko że najpierw zacząłem od 45 minut, następnie udało się zrobić 43 z groszami. W tym roku 42:02 i jako tako mogę realnie patrzeć na próbę 40:XX w najbliższych miesiącach. Ale nie z 50 minut na 40 zrobić "hop". A tu koleżanka by chciała zrobić takie "hop". Tak się nie da. I mamy kilka stron jałowej dyskusji na temat, czy kobieta może biegać 10 km w 40 minut. W obecnej formie 10 km w 50 minut może być problemem "na już" ale za 3 miesiące, po wykonaniu jakiegoś planu treningowego - może być lajcik. Itd...
paulina1818
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

sory wiem ze ta rozmowa jest w 90 %bez sensu ale to nie moja wina, że kilka osób zamiast udzielić normalnej odpowiedzi zaczęło mnie wyśmiewać na co ja sobie nie pozwolę
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ