Komentarz do artykułu Z jakim średnim tętnem biega się 10 km ? Omówienie ankiety.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Średnie tętno z treningu, średnie tętno z zawodów, to jest bardzo popularne określenie dla kogoś kto biega z pulsometrem.
Jak ktoś zrozumiał że to ma być średnio przekrojowo przez wszystkich biegających Polaków to dostał z testu dwóję.

:)

Toxic - chłopie, zastanów się.
120 mógł powiedzieć albo ktoś kto odpowiedział w formie żartu albo nie rozumie zagadnienia.
Co do Twojej sugestii: "Z jakim tętnem powinienem pobiec 10km" - zupełnie nie brzmi lepiej. Co to znaczy powinienem? My nie szukamy jakichś sugestii - najpierw się ścigamy a potem analizujemy. A Twoje pytanie sugerowałoby jakieś założenia przed startem.
PKO
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Średnie tętno z treningu, średnie tętno z zawodów, to jest bardzo popularne określenie dla kogoś kto biega z pulsometrem.
Tu mnie masz, bo pulsometru nie używam i nie próbuje nawet zrozumieć tego zjawiska. Wolę bez.
Adam Klein pisze: Toxic - chłopie, zastanów się.
120 mógł powiedzieć albo ktoś kto odpowiedział w formie żartu albo nie rozumie zagadnienia.
A ja Ci napisałem w PW o przypadkach gdzie na tak zadane pytanie odpowiadali liczbami. I na pewno nie wszyscy nie rozumieli zagadnienia. Ale to był konkurs a nie ankieta do trenerów, więc nie ciągnijmy tego wątku.
Adam Klein pisze: Co do Twojej sugestii: "Z jakim tętnem powinienem pobiec 10km" - zupełnie nie brzmi lepiej. Co to znaczy powinienem? My nie szukamy jakichś sugestii - najpierw się ścigamy a potem analizujemy. A Twoje pytanie sugerowałoby jakieś założenia przed startem.
To po kiego Ci ta analiza jak nie po to by sugerować się nią dalej w treningu, czy tam zawodach? Dlaczego więc to pytanie o definicję jak to Rolli napisał ? Zanalizować można różne przypadki, a w pytaniu nawet twoim można się domyśleć, że zawodnikowi chodzi o pożądane średnie tętno którym chce się zasugerować przy układaniu strategii na jakiś tam bieg. Bo załóżmy jest to średnia u najlepszych kozaków na osiedlu albo u karaluchów czy jaszczurów z kosmosu. Chyba, że zawodnik lubi analizować sobie. Ot tak... ale wtedy wracamy do statystyki.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

toxic pisze:To po kiego Ci ta analiza jak nie po to by sugerować się nią dalej w treningu, czy tam zawodach?
No to rzeczywiście nie zrozumiałeś po co ta ankieta i analiza. Sprawdzamy jaka jest świadomość osób zajmującym się trenowaniem innych.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To wiem, że sprawdzacie świadomość... ale my się nie rozumiemy. W zacytowanym fragmencie mówię o perspektywie zawodnika który zadaje pytanie trenerowi.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Toxik, nie rozumiem dlaczego komplikujesz sprawe.

To takie zalozenie:
Podchodzi zawodnik do trenera i sie pyta: "na jakim tentnie mam poleciec 10km w nastepna sobote" i zaraz podchodzi drugi i trzeci: "A ja?" i "A ja?"

Takie zostalo postawione pytanie. I takie pytanie slyszy trener niejednokrotnie. I co ma trener na ten temat odpowiedziec? A o co ci chodzi? Sprecyzuj to pytanie? Nie! Tak nie mozesz zadac pytanie, bo nie logiczne? Chodzi ci o co konkretnie? Mieszasz pojecia? itd...

Nie, musi odpowiedziec logicznie na to postawone przez poczatkujacego amatora pytanie. Nazwijmy amatora w tym przypadku Adam.

Nie ma głupich pytan. Sa tylko pytania.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

toxic pisze:To wiem, że sprawdzacie świadomość... ale my się nie rozumiemy. W zacytowanym fragmencie mówię o perspektywie zawodnika który zadaje pytanie trenerowi.
Ale tu jest perspektywa trenera a nie zawodnika.
Z perspektywy zawodnika pytanie by brzmiało: "Z jakim średnim tętnem powinienem biec 10 km?"
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Toxik, nie rozumiem dlaczego komplikujesz sprawe.
Czasami obudzi się we mnie mały prowokator. Już kończę.

Edit: To żeby było chociaż trochę na temat
To takie zalozenie:
Podchodzi zawodnik do trenera i sie pyta: "na jakim tentnie mam poleciec 10km w nastepna sobote" i zaraz podchodzi drugi i trzeci: "A ja?" i "A ja?"
No ja akurat bym im powiedział żeby wyjebali pulsometr. Ale nie jestem trenerem ani nie aspiruję na takiego.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

toxic pisze: No ja akurat bym im powiedział żeby wyjebali pulsometr. Ale nie jestem trenerem ani nie aspiruję na takiego.
Nie wiem czy wiesz, ze nikt chetnie nie oddaje swoje zabawki.

Ja osobiscie nic nie mam przeciw. I sam niekiedy uzywam, ale nie na zawodach.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Gdzieś w środku materiału:
"Zawodowiec przebiegnie 10km na tętnie 150, a amator na 190. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie..."
Niekoniecznie. Trzeba brać pod uwagę, że nawet zawodnik z wyczynu może mieć na tyle niskie wartości w bpm w trakcie zawodów na 10km, że będzie mieć tętno niższe niż np ja. I to wszystko dzieje się w przypadku, kiedy wyczynowiec ciśnie 30min/10k, a ja np 36min/10k. Ja co prawda nie mam kontaktu z wyczynowcami, ale znam osoby, które generują niższe bpm ode mnie na 10k, a mają lepsze czasy - tj biegną krócej. Moim zdaniem osoba odpowiadająca rzeczywiście pomieszała, ale Twoja odpowiedź też będzie błędna, bo generalizuje. Wszystko się zmienia, jeżeli przyjmujemy %HrMax, ale tu tego nie było. Jeżeli się czepiać, to już konsekwentnie :hahaha:

Ogólnie to nie wierzę, że odpowiedzi na te pytania są od osób zajmujących się na poważnie trenowaniem innych. Po prostu nie wierzę, że ten post zdołał przyciągnąć "trenerów" do wypełnienia ankiety tylko po to, aby poddać się ocenie i ewentualnie dać się zganić przez, co prawda siedzącego w temacie, ale jednak redaktora naczelnego portalu biegowego, a nie trenera po "fachu". Sam Adam wiesz, że dużo jest trenerów, którzy mają w CV zawodników z krążkami na kontach, ale zbyt światli to oni nie są - może nie potrafią tłumaczyć, ale mają doświadczenie i wszyscy są zadowoleni. W ogóle mam wrażenie, że cały temat jest czymś w rodzaju pastwieniem się na maluczkich amatorach, którzy jeszcze nie są dość doświadczeni, albo źle rozumują pytania. A nawet jeśli rzeczywiście któryś z prawdziwych trenerów odpowiada coś pokroju "zależnie od człowieka", to ma przecież rację i prawdopodobnie sam jest świadom tego, że wysiłek godzinny nie jest wysiłkiem półgodzinnym. Logicznie rozumując, to człowiek 60min/10k jest różny od 30min/10k, więc i "zależnie od człowieka" jest poprawne. O ile w ogóle prawdziwy trener traci czas na kogoś, kto trenuje ludzi z poziomu 60min/10k.

PS: Nie, nie odpowiadałem na pytania z ankiety i nie jestem sfrustrowany swoją negatywną odpowiedzą :hahaha:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ankieta jest anonimowa, wiec pastwienia sie chyba nikt nie bał.
Ale oczywiscie wiem, że tzw trenerzy z międzynarodowymi osiągnięciami raczej na pewno jej nie wypełnili. Chociaż te dwie odpowiedzi które cytowałem są od uznanych, ale uzyskanych w inny sposób.

Co do mojego komentarza do 150/190 to był skrót myślowy, tak jak piszesz moze sie zdarzyć ale generalnie przy zachowaniu tych samych pozostałych warunków, nie może. Tzn moje stwierdzenie było logiczne, tamto drugie co najmniej dziwne i co do ogólnej zasady nieprawdziwe.
VO2max

Nieprzeczytany post

Redaktor Naczelny 150 versus 190 ma całkowitą rację i tyle. Ale kolega Redaktor Naczelny w filmie opisującym wyniki ankiety popełnił jeden wielki błąd. Polega na tym iż zanegował wypowiedź jakiegoś usera że średnie tętno z startu na 10 km zależy od wieku. Zależy gdyś ogólnie średnie tętno z danego startu zależy od tętna max. a jak wiemy tętno maxymalne maleje z wiekiem co za tym idzie średnie tętna z poszczególnych startów tez maleją.

W temacie biegu zawodowców średnie tętno zależy jeszcze od taktyki rozegrania biegu bo zdarza się że się zawodowcy czają i biegną np. 9 km spokojnie a depną ostatnie 1 km a może być że wycinka i rzeź idzie od początku.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Generalnie zgadzam się z Toxic. Z tym, że interpretacja o której pisze wydawała się na tyle oczywista, że nie sądziłem iż może nie być. Jeśli ankieta była dla trenerów i byli pytani, co odpowiedzieli by zawodnikowi, to oczywiste wydaje się, że chodzi o tętno z którym pytający ma pobiec zawody. Osiąganie dobrych wyników na zawodach jest chyba istotą współpracy zawodnika z trenerem?

Co do wyciągania wniosków z ankiety na temat świadomości trenerów: czy wypełniający ankietę byli w jakiś sposób weryfikowani jako trenerzy? Czy mogli ją też wypełnić miłośnicy ankiet wszelakich, którym znudziły się quizy w rodzaju "dopasuj stolice do państw", czy "zgadnij, których piłkarzy to partnerki"?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Vo2max, chyba nie zanegowałem wieku, chyba, że ktos wymieniał wiek a nie wymienił czasu. Nie mam teraz jak sprawdzić. Wiek oczywiscie ma znaczenie ale czas przedewzzystkim.
pawelvod
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:20

Nieprzeczytany post

W przypadku amatora, który zamyka 10km w 1h (a będzie to ponad 50% ludzi biegnących w biegach masowych) sprawa ma się zupelnie inaczej niż w przypadku osób które biegają dychę w 30-40min. Skoro bieg w tempie progowym to bieg w tempie godzinnnych zawodów to właśnie z HR progu mleczanowego będzie biegł zawody ktoś kto biega w tempie 6:00. Z drugiej strony z takim samym HR będzie biegł polmaraton zawodnik, który biegnie na wynik około 1h. Wydaje mi się, że właśnie czas zawodów jest tu bardziej istotny niż dystans. Idąc dalej pewnie podobne tętna ma amator który w trupa zapina półmaraton w 2:10h, co zawodowiwc zamykający w tym czasie mararon.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Logicznie teoretycznie tak (poza tą straszną teorią progu ;) ) ale w praktyce dochodzi jeszcze to, że ten wyczynowiec jest przygotowany na subiektywnie odczuwany wyższy poziom zmęczenia. Wiec akceptowalność cierpienia, która tez jest trenowalna odgrywa znaczenie. Ale generalnie oczywiscie przedewzzystkim czas wysiłku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ