Prośba o analizę techniki biegu i wskazówki naprawcze

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
XchmieluX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja również dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Już prawie wszystko wiem z tego co mnie zainteresowało. W gruncie rzeczy wszyscy zgadzacie się, że nad techniką trzeba procować od początku adekwatnie to poziomu biegacza. Ale... ;)

czy ktoś kiedyś próbował ustalić jakieś kategorie, co kiedy warto robić? co i kiedy jest "zrabialne"? Kiedy warto tłuc te skipy, a kiedy marsz z wysoko unoszonymi kolanami? kiedy jest czas na podbiegi? Patrząc na siebie wiem jedno, na pewno dla mnie to nie jest jeszcze ten czas. :) na początku dobrze, żebym biegał. Na razie słucham się rad z forum, co tydzień podnoszę o 5% dystans, robię wypady, przysiady, unoszenia nóg, wspięcia na palce, rozciągam się i robię wiele innych dziwnych rzeczy po każdym treningu.

Ale.... czy żeby stwierdzić, że jestem gotów już teraz na skipy czy na "coś tam" potrzebny mi trener, czy mogę sam sobie próbować wyznaczyć harmonogram wprowadzania nowych elementów? co jest tym kryterium decydującym? prędkość? sylwetka biegowa? staż biegowy? dystans do jakiego się szykujemy?

Czym my, tuptacze, mamy się kierować, żeby ładnie i szybko tuptać :)

Bardzo lubię systematyzować wiedzę, dlatego tak dopytuję. Lubię też trenować, ale nie lubię robić rzeczy zbytecznych lub niepotrzebnych (lub prowadzących do kontuzji, bo nie jestem na nie gotów fizycznie). Bez sensu z tego co piszecie byłoby teraz robienie dla mnie skipów, bo to i tak mi nic nie da dzisiaj (może to i lepiej.. nie lubię skipów:) ). Ale kiedyś chyba w końcu nadejdzie czas i na to... Wszystkie plany treningowe, opisy dla początkujących biegaczy mówią ile trzeba maszerować, ile potem biegać, wszędzie mamy %bpm %maxV %Vdot %......... nigdzie nie spotkałem artykułu, jak tuptacz ma przez pierwszy rok tuptać, żeby miało to ręce i nogi (poza cegłą Skarżyńskiego którą sobie kupie za parę miesięcy, jak bieganie mi się nie znudzi) :)
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Pô prostu biegaj i czerp z tego satysfakcję ;)
Mozesz po prostu robić siłowy marsz dynamiczny z wysoko unoszonymi kolanami, raz po płaskim a raz pod górkę, badz robic wypady pod górkę ;)

Co do nagrywania video, to kazdy ma indywidualne predkosci biegów i temu byc moze lepiej się nagrac np na predkosci progowej, maratonskiej, 10km oraz 5km, na dłuższym odcinku np 800m oraz przebiezki do 120m i np na bieżni lekkoatletycznej.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

XchmieluX pisze:Wszystkie plany treningowe, opisy dla początkujących biegaczy mówią ile trzeba maszerować, ile potem biegać, wszędzie mamy %bpm %maxV %Vdot %......... nigdzie nie spotkałem artykułu, jak tuptacz ma przez pierwszy rok tuptać, żeby miało to ręce i nogi
Bo te plany zakładają, że "jakoś" pobiegniesz. Ważne zebyCi sie biegło wygodnie.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
XchmieluX pisze:Wszystkie plany treningowe, opisy dla początkujących biegaczy mówią ile trzeba maszerować, ile potem biegać, wszędzie mamy %bpm %maxV %Vdot %......... nigdzie nie spotkałem artykułu, jak tuptacz ma przez pierwszy rok tuptać, żeby miało to ręce i nogi
Bo te plany zakładają, że "jakoś" pobiegniesz. Ważne zebyCi sie biegło wygodnie.
Własnie. Większość początkujących po prostu nie interesuje technika i jakieś tam skakanie w czasie treningu. Oni chcą tylko truptac i dać rade przebiec 2km, 3km 5km itd.

Dlatego na takie porady nie ma "rynku".

Dlatego pomocne morze być spojrzenie na trening dzieci. Tam od samego początku zwraca się uwagę na szybkość i technikę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie da się nauczyć kogoś treningu technicznego bez trenera, z książki. Tam musi być ktoś kto mówi co robisz źle.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nie da się nauczyć kogoś treningu technicznego bez trenera, z książki. Tam musi być ktoś kto mówi co robisz źle.
Tak jest, to nie znaczy, ze nie powinno się robić ABC.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ