trening do maratonu
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
wlasnie mam na mysli Semenowicza, w relacji na zywo pokazywali go prawie non-stop przez pierwsze 28km i nic nie bral ani kubka wody ale faktycznie moze mial kogos na trasie i ten moment gdzies umknalaxe pisze:Jeśli to chodzi o maraton wroclawski, to była relacja on line i gość nie jadł/nie pił w ogóle na punktach (z tego, co wiem, bo całej nie oglądałem), ale dosyć często robili "przebitki" na metę/biegnących dalej, więc możliwe, że gość miał rozstawionych na trasie pomocników, którzy podawali mu picie "w odpowiednich dla niego punktach" i których akurat kamera nie wyłapała.
--
Axe
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
- Daniell
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43
- Życiówka w maratonie: 3:41
Witam wszystkich serdecznie,
to mój pierwszy post na forum, mam nadzieje, że będą ich miliony
mam za sobą udany sezon letni zakończony maratonem.
Postanowiłem na wiosnę 2016 maraton pobiec Daniellsem. Problem mam tylko z doborem planu. Celować będę 3:30-3:35 realne, tygodniowy przelot do 80 km w szczycie może więcej.
Mam książkę Daniellsa . Są tam 2 treningi które mnie interesują. Jest tam m.in plan 4 tyg. i 5 tyg.. Plan 4-tyg. obejmuje jeden tydzien w miesiącu bieganie samych sesji BS. Co to daje ?
Dopiero wgryzam się w szczegóły ale może coś ktoś zasugeruje ?
Dziękuję z góry.
to mój pierwszy post na forum, mam nadzieje, że będą ich miliony

mam za sobą udany sezon letni zakończony maratonem.
Postanowiłem na wiosnę 2016 maraton pobiec Daniellsem. Problem mam tylko z doborem planu. Celować będę 3:30-3:35 realne, tygodniowy przelot do 80 km w szczycie może więcej.
Mam książkę Daniellsa . Są tam 2 treningi które mnie interesują. Jest tam m.in plan 4 tyg. i 5 tyg.. Plan 4-tyg. obejmuje jeden tydzien w miesiącu bieganie samych sesji BS. Co to daje ?
Dopiero wgryzam się w szczegóły ale może coś ktoś zasugeruje ?
Dziękuję z góry.
- Daniell
- Stary Wyga
Mam drugie wydanie żeby była jasność ... (nie ma tam popularnego planu A itp.)KrzysiekJ pisze:Chyba najlepiej uwaznie przeczytac cala ksiazke. Daniels dosc precyzyjnie tlumaczy co, kiedy, i po co wedlug niego biegac.
Tam są treningi maratońskie np. 2J (2 sesje jakościowe w tygodniu), 4-tyg (2 sesje jakościowe w tygodniu, jeden tydzień w miesiącu tylko biegi spokojne BS).
Tu bym chciał się poradzić Was co daje taka przerwa od akcentów (1 tydzień BS) ? Czy nie straciłbym za dużo jeśli nie wykonałbym 5-6 tygodni biegów z akcentami ?
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Widocznie autor planu przewidział tygodnie na odpoczynek, czy słusznie to inna sprawa, ale jak zaczniesz sam przestawiać w tym planie , to to nie będzie już ten plan, tylko jakiś inny.Daniell pisze:Tu bym chciał się poradzić Was co daje taka przerwa od akcentów (1 tydzień BS) ? Czy nie straciłbym za dużo jeśli nie wykonałbym 5-6 tygodni biegów z akcentami ?
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Daniell
- Stary Wyga
Zastanawiam się czy efektywne jest takie podejście tzn. 3 tyg. trudniej niż zwykle i potem odpoczynek...jarjan pisze:Widocznie autor planu przewidział tygodnie na odpoczynek, czy słusznie to inna sprawa, ale jak zaczniesz sam przestawiać w tym planie , to to nie będzie już ten plan, tylko jakiś inny.Daniell pisze:Tu bym chciał się poradzić Was co daje taka przerwa od akcentów (1 tydzień BS) ? Czy nie straciłbym za dużo jeśli nie wykonałbym 5-6 tygodni biegów z akcentami ?
Bardzo chciałbym biegać BNP a Daniels nie przewiduje jakoś szczególnie. Myślałem właśnie o tym wolnym tygodniu by tam wcisnąć bieg z narastająca prędkością ...
Mam jeszcze takie pytanie : w tych planach jest ułamek dystansu tygodniowego przy treningu i tak np. 0.9 w tygodniu (dla dwóch sesji J) dla kilometrażu 100 km zostają mi 10 km na bieg spokojny BS tak to jest ?
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli plan Danielsa, już przed rozpoczęciem, budzi Twoje wątpliwości , to powinieneś poszukać innego, takiego który Ci odpowiada.Daniell pisze:Zastanawiam się czy efektywne jest takie podejście tzn. 3 tyg. trudniej niż zwykle i potem odpoczynek...jarjan pisze:Widocznie autor planu przewidział tygodnie na odpoczynek, czy słusznie to inna sprawa, ale jak zaczniesz sam przestawiać w tym planie , to to nie będzie już ten plan, tylko jakiś inny.Daniell pisze:Tu bym chciał się poradzić Was co daje taka przerwa od akcentów (1 tydzień BS) ? Czy nie straciłbym za dużo jeśli nie wykonałbym 5-6 tygodni biegów z akcentami ?
Bardzo chciałbym biegać BNP a Daniels nie przewiduje jakoś szczególnie. Myślałem właśnie o tym wolnym tygodniu by tam wcisnąć bieg z narastająca prędkością ...
Mam jeszcze takie pytanie : w tych planach jest ułamek dystansu tygodniowego przy treningu i tak np. 0.9 w tygodniu (dla dwóch sesji J) dla kilometrażu 100 km zostają mi 10 km na bieg spokojny BS tak to jest ?
To oczywista bzdura - 90% maksymalnego dystansu tygodniowego w dwóch treningach !
Poza tym, 100 km/tyg, dla celu 3h30-3h35 - to nonsens.
80 km - jako maksymalny (!) dystans tygodniowy w zupełności wystarczy, jeśli nie zrobisz w/w czasu z 80 km, to zwiększenie dystansu tygodniowego nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie.
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Daniell
- Stary Wyga
100 km/tydzień to tylko przykład na łatwe wyliczenie reszty dystansu.jarjan pisze:To oczywista bzdura - 90% maksymalnego dystansu tygodniowego w dwóch treningach !
80 km - jako maksymalny (!) dystans tygodniowy w zupełności wystarczy, jeśli nie zrobisz w/w czasu z 80 km, to zwiększenie dystansu tygodniowego nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie.
Daniels jest plastyczny. Dlatego chciałem dać ten BNP. Każdy go chwali za efektywność. Zresztą chciałbym zasymulować na treningu to co spotkało mnie na 34 km w maratonie. A może wdrożyć BNP zamiast BieguDługiego Niedzielnego co 2 tydzień ...
Co myślicie ?
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Daniell pisze: 100 km/tydzień to tylko przykład na łatwe wyliczenie reszty dystansu.
Daniels jest plastyczny. Dlatego chciałem dać ten BNP. Każdy go chwali za efektywność. Zresztą chciałbym zasymulować na treningu to co spotkało mnie na 34 km w maratonie. A może wdrożyć BNP zamiast BieguDługiego Niedzielnego co 2 tydzień ...
Co myślicie ?
eksperymenty są dobre, bo pozwalają poznać swoje możliwości i jak dany bodziec na nas konkretnie oddziaływuje

- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli uważasz, że BNP będzie dla ciebie dobre, to spróbuj Greifa - 8 tygodniwy BPS ( Bezpośrednie Przygotowanie Startowe ) , będziesz miał BNP po dziurki w nosieDaniell pisze:100 km/tydzień to tylko przykład na łatwe wyliczenie reszty dystansu.jarjan pisze:To oczywista bzdura - 90% maksymalnego dystansu tygodniowego w dwóch treningach !
Co myślicie ?

Biegaj np. wg Danielsa, a na 8 tygodni przed maratonem przesiądź się na w/w Greifa.
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
- Daniell
- Stary Wyga
Bodziec ma być taki żeby zrobić 3:30h na wiosnębarcel pisze:Daniell pisze: 100 km/tydzień to tylko przykład na łatwe wyliczenie reszty dystansu.
Co myślicie ?
eksperymenty są dobre, bo pozwalają poznać swoje możliwości i jak dany bodziec na nas konkretnie oddziaływuje

Kurde im więcej zagłębiam temat tym więcej wątpliwości ... standardowo ;(
Chciałbym poruszyć jeszcze dwie kwestie:
1) Część planów Danielsowych tych 18 tygodniowych nie ma wyszczególnionych pierwszych 6 tygodni. Co w ramach nich wykonywać EasyRun tylko czy może EasyRun plus podbiegi(plus przebieżki 2 x tydz.), a może jakieś crosy leśne póki nie ma śniegu a'la Skarżyński ale bez mocnego parcia.
2) Plan Danielsowy obejmuje 2 sejse J w tyg. Co 3 tyg. bieg długi w Niedziele - myślę tutaj zamienić BD na BNP .
Dzięki.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
Daniell pisze:Bodziec ma być taki żeby zrobić 3:30h na wiosnębarcel pisze:Daniell pisze: 100 km/tydzień to tylko przykład na łatwe wyliczenie reszty dystansu.
Co myślicie ?
Kurde im więcej zagłębiam temat tym więcej wątpliwości ... standardowo ;(
Chciałbym poruszyć jeszcze dwie kwestie:
1) Część planów Danielsowych tych 18 tygodniowych nie ma wyszczególnionych pierwszych 6 tygodni. Co w ramach nich wykonywać EasyRun tylko czy może EasyRun plus podbiegi(plus przebieżki 2 x tydz.), a może jakieś crosy leśne póki nie ma śniegu a'la Skarżyński ale bez mocnego parcia.
2) Plan Danielsowy obejmuje 2 sejse J w tyg. Co 3 tyg. bieg długi w Niedziele - myślę tutaj zamienić BD na BNP .
Dzięki.
na 3:30 nie trzeba strasznie wydziwiać z treningiem. W zasadzie wystarczy pobiegać biegi ciągłe (tzw. w drugim zakresie; niektórzy to nazywają prędkościami śmieciowymi), troszkę siły, rytmy i rozbiegania. Oczywiście ćwiczenia ogólnorozwojowe. Systematyczność i jest sukces
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
Prawdopodobnie masz rację, ale swoją drogą to ciekawe jak właściwie dobrać ten tygodniowy kilometraż do oczekiwań albo jak kształtowac oczekiwania do ilości kilometrów, które zamierza się nabiegać bo przecież dobór tempa akcentów na podstawie powiedzmy wyniku z dychy to jeszcze nie wszystko.jarjan pisze:80 km - jako maksymalny (!) dystans tygodniowy w zupełności wystarczy, jeśli nie zrobisz w/w czasu z 80 km, to zwiększenie dystansu tygodniowego nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

- Daniell
- Stary Wyga
Kupiłem książkę Danielsa i musi się zwrócićbarcel pisze:na 3:30 nie trzeba strasznie wydziwiać z treningiem. W zasadzie wystarczy pobiegać biegi ciągłe (tzw. w drugim zakresie; niektórzy to nazywają prędkościami śmieciowymi), troszkę siły, rytmy i rozbiegania. Oczywiście ćwiczenia ogólnorozwojowe. Systematyczność i jest sukces

W załączniku jest plan który mnie interesuje. Tam, gdzie są te rozbiegania J1 co 3 tygodnie chciałbym robić BNP(na tyle na ile będzie się dało, bo jasnym jest dla mnie, że nie da się zrobić klasycznego BNP na 2.5 h ). Chce jeszcze zauważyć, że Daniels traktuje BS (Easy) jako sesje jakościową a zgodzicie się że rozbieganie nie jest akcentem. Przed Niedzielnym BNP miałbym sobotni BS , poniedziałek wolny.
Między sesje J wplotę jeszcze jakiś BS+fartlek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.