Jak zacząć biegać od śródstopia?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację, wygląda to jak kolejna rewolucja, na której znowu będzie można coś ugrać.
Tak się dzieje dlatego, że za nauczanie techniki biegu wzięli się amatorzy, którzy nie mają doświadczenia ze sportem wyczynowym, czy młodzieżowym, czy w ogóle ze znajomością funkcjonowania ludzkiego ciała. Dobry trener szybko zauważy, że na jego podopiecznych nie działają takie proste rady jakich pełno w książkach czy internecie. Czytając też jakieś instrukcje "obsługi butów", czy to do naturalnego biegania, czy ze wsparciem, również łapie się za głowę, bo kto takie rzeczy pisze? Teoretycy.
PKO
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@Rolli Linkowany przez Ciebie materiał w sumie bardziej rozjaśnia czemu w miękkich nawet płaskich butach (w sensie na piankowej podeszwie tak powiedzmy 8-10mm) łatwiej biec "z pięty" niż "płasko" czy "ze śródstopia". Sam to wielokrotnie robiłem podbiegając na tramwaj w mięsistych butach z zerowym obcasem.

---

Ostatnio jadąc rowerem na malcie widziałem biegaczkę, która w czymś co przypominało klasyczne zenki przed operacją grubego odchudzania biegła "ze śródstopia" czyli skakała na palcach (pod grubym obcasem buta miała cały czas dobre 3cm wolnej przestrzeni/powietrza :-D). Więc do niej krzyknąłem "ląduj na pięcie, bo sobie krzywdę zrobisz", po czym z jej miny odczytałem, że chyba mnie ostro pogięło i co to za herezje jej proponuję, przecież Ona biega "ze ŚRÓDSTOPIA" ;-) szybko jechałem więc nie było czasu na dyskusję, ale długo jeszcze jej łydkom współczułem :-D
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Klanger, biegam ze śródstopia i niestety już po 10 min biegu łydki bolą jak cholera i bieg już taki przyjemny nie jest. Myślisz, że po lądowaniu na pięte ból minie. ? Bo ja już nie wiem co jest przyczyną bólu łydek ( złe obuwie, zła technika biegu, zła nawierzchnia....) i licze, że lądowanie na pięcie rozwiąże mój problem. :tonieja:
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czasami obserwując niektórych biegaczy myślałem, że robią jakieś skipy A, czy coś. ale nie - oni "biegali ze śródstopia" :hahaha:
Go Hard Or Go Home
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Sammi ja nie wiem jak ty biegasz itd. To co pisałem to był sarkazm, a dziewczyna regularnie na palcach biegła (jak baletnica) więc lądowanie ostateczne na pięcie (całą stopą) wydaje się być całkiem rozsądną propozycją.
Myślę, że wypowiadały się w tym wątku osoby bardziej kompetentne ode mnie, ich zapytaj :-)

Ja biegam dużo boso, i to jest dla mnie jakiś punkt odniesienia. Jeśli kilkadziesiąt kilometrów udaje mi się przebiec bez większych bólów boso, to więcej powinienem przebiec podobną techniką w butach.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od jakiegoś czasu obserwuję tendencję do pokazywania, zwłaszcza kobiet w biegu.
Takie zdjęcia pojawiają się w czasopismach, ulotkach z ciuchami czy butami.
To jest nieprawda. Nie ma w tym ani piękna, ani dynamizmu. Jest sztuczne manipulowanie aktualnym trendem na fiksacji wokół śródstopia.
Takie bieganie boli. Zwłaszcza oczy...
ObrazekObrazek
Obrazek

Z pozoru dynamiczna sylwetka nie ma nic wspólnego z rzeczywistym biegiem. Można wydłużyć nogi, powiększyć biust, ale nikomu jeszcze nie udało się wyretuszować w fotoszopie rozluźnienia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też nienawidzę tych wszystkich wymuszonych poz w trakcie biegu na zdjęciach w gazetach, reklamach itp. Kaszana totalna.

Ta ostatnia pani to chyba się zabiła podczas sesji zdjęciowej. Szkoda troszkę.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo oni z tych fotek ćwiczą bieganie do góry, a nie do przodu ;)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Od jakiegoś czasu obserwuję tendencję do pokazywania, zwłaszcza kobiet w biegu.
Takie zdjęcia pojawiają się w czasopismach, ulotkach z ciuchami czy butami.
To jest nieprawda. Nie ma w tym ani piękna, ani dynamizmu. Jest sztuczne manipulowanie aktualnym trendem na fiksacji wokół śródstopia.
Takie bieganie boli. Zwłaszcza oczy...

Z pozoru dynamiczna sylwetka nie ma nic wspólnego z rzeczywistym biegiem. Można wydłużyć nogi, powiększyć biust, ale nikomu jeszcze nie udało się wyretuszować w fotoszopie rozluźnienia.
Obrazek
Angelika Cichocka na treningu szybkości ;)
Krzysiek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek
Mo na liza szybkości
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obrazek
Obrazek

Jak dla mnie wygrywa pani numer jeden, ma zdecydowanie większy kąt w wahadle biodrowym!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale nie zauważyłem, żeby jakikolwiek zawodowiec wyczyniał takie szpagaty w powietrzu jak Pani nr 1 - biegnąc przynajmniej. nie mówię też o sesjach w kostiumach kąpielowych dla Sports Illustrated. jest więc to zapewne wysoce nieskuteczne. chociaż pewnie przydatne w innych dziedzinach.
Go Hard Or Go Home
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Bo ona robi trójskok.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poważną wadą tego forum jest brak możliwości oceniania/nagradzania postów :D
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tam, Wojtek, czepiasz się. Fizyki nie oszukasz: większy kąt=większa szybkość.

(A jak ktoś nie czytał mojego poprzedniego przez zdjęciowym posta, to jego strata, o!).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ