Plan treningowy 400m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Jesteś młody, wchodzisz w okres najszybszego wzrostu. Z ćwiczeniami trzeba ostrożnie bo rosnący organizm łatwo uszkodzić.
Generalnie powinieneś się bawić sportem: ogólnorozwojówka, gry sportowe (noga, kosz, tenis też jest OK), basen, trochę biegania. Odpuść sobie trenowanie wg planu z internetu. Jeżeli chcesz, to 1-2 razy w tygodniu sobie pobiegaj. Ale nie monotonne biegi ciągłe- to najwyżej zahamuje rozwój zdolności szybkościowych. Raczej należy skupić się na bieganiu krótkich odcinków: 40-100m (np. 8x50m, albo 5x100m) i robieniu ćwiczeń biegowych typu skipy, wieloskoki, cwały, podskoki itp.

Mam syna w twoim wieku: wf plus SKS trzy razy w tygodniu wystarczają (basenu nie cierpi, od tego roku mu odpuściłem, bo chodził od piątego roku życia).

Ja do 14 roku życia nie robiłem nic poza wf-em i kopaniem piłki na podwórku. Potem wkręciłem się w lekką atletykę i odnosiłem umiarkowane juniorskie sukcesy na poziomie krajowym.

Jeżeli masz predyspozycje, naturalny rozwój spowoduje, że zrobisz postęp.
Like...

Niektore dzieci potrzebuja jakies male plany, bo to ich motywuje, ale mnie to dziwi jak ktos to sie dla 13-latka przez internet podejmuje.
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiedziałem że ma 13 lat, myślałem że koło 17 już ma.
Gardenek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja rozumiem to wszystko, ale posłuchajcie mnie. Chce w przyszłym roku popłynąć na szkole pod zaglami. To moje marzenie swoją droga. Aby sie zakfalifikowac potrzebuje zająć przynajmniej 16 miejsce na zawodach, na których osoby od 1 do 16 miejsca maja wyniki około minuty. Z tego co przeczytałem mam zaufać temu, ze mam predyspozycje i nic nie robic, czekać az naturalny rozwój spowoduje to, ze w 7 miesięcy poprawi się mój czas na 400m o 20 sekund? Nie czuje tego za bardzo.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A więc walcz o swoje marzenia!
Ale to, co napisałem wcześniej nie traci swojej mocy. Po prostu uprawiaj szeroko rozumiany sport, w tym 1-2 treningi biegowe w tygodniu.
Bieganie tylko szybkie- na wybiegania szkoda czasu. Od biegania wybiegań czasu w sprincie nie poprawisz.

Jeszcze raz podam swój przykład. Mając 14 lat zacząłem zabawę w lekką atletykę. Chodziłem na treningi 3-4 razy w tygodniu. Robiłem trening ukierunkowany na skok w dal. Nie biegałem żadnych wybiegań. Najdłuższy ciągły odcinek jaki wtedy przebiegałem to trucht ok. 2km (raz w tygodniu). Byłem po tym zwykle wykończony. :hahaha: Po niepełnych dwóch latach takiego trenowania (po drodze ponad 3 miesiące przerwy) trener stwierdził, że sprawdzi czy skoczek w dal da radę przebiec 400m. W pierwszym moim biegu w życiu w wieku 16 lat pobiegłem 53s. :bum:
Jak z tego widać, do biegania sprintu wybiegania są zbędne. Ucz się szybkiego biegania.

Powodzenia.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Gardenek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, tylko jak mam uczyć sie szybkiego biegania? Poprostu wykonywać serie sprintow, ćwiczyć sile biegowa, ew czasem serie po 400m? Mógłby ktoś mi rozpisać przykładowy tydzień, abym miał rozeznanie co i ile robic i potem sobie poprostu układać treningi?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Gardenek pisze:Ok, tylko jak mam uczyć sie szybkiego biegania? Poprostu wykonywać serie sprintow, ćwiczyć sile biegowa, ew czasem serie po 400m? Mógłby ktoś mi rozpisać przykładowy tydzień, abym miał rozeznanie co i ile robic i potem sobie poprostu układać treningi?
Biegaj od czasu do czasu 400, niekiedy 1000... ale koncentruj sie na treningu szybkosciowym tak jak to opisal Fotman.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ