Bieganie od zera do poziomu zaawodowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:Rolli, naprawdę sądzisz że taki amator, co zacznie trenować od razu do dychy ( powiedzmy optymistycznie że ma 3'/1km) da radę pobiec kiedykolwiek z tego treningu <30' ? Przecież to trzeba być prędkim człowiekiem, bez tego nawet niech nie zaczyna długich....
A gdzie ja takie cos napisalem?

Napisalem: "prawdopodobienstwo prawie "0"
PKO
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

autor zadaje pytania trudne do przewidzenia. Najpierw niech pobiegnie kilometr na zawodach. Jeśli po kilku miesiacach ukierunkowanego treningu pobiegnie to w jakieś 3min, to jest szansa że kiedyś w takim tempie pobiegnie dychę.
R.S.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:autor zadaje pytania trudne do przewidzenia. Najpierw niech pobiegnie kilometr na zawodach. Jeśli po kilku miesiacach ukierunkowanego treningu pobiegnie to w jakieś 3min, to jest szansa że kiedyś w takim tempie pobiegnie dychę.
kiedy ?
By pobiec 10km w 30min to na 1km trzeba już biegać 2:30 min. przy takim wieku zakłądajac za pare lat.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Pomys tylko, ze w polsce biega okolo 1 000 000 ludzi, z tego okolo 2 00 000 caly rok, czyli tez po glebokim sniegu bez szukania wymowek (to co mowia rodzice? dla mnie wymowka) z tego moze 5 pojedzie na OS. Policz jakie prawdopodobiensto jest, ze i ty bedziesz jednym z najlepszycz, ze bedziesz nalezal do czolowki. To pawdopodobienstwo jest prawie rowne "0". Wiec wez sie za siebie, zacznij trenowac to zobaczysz, co mozesz osiagnac.
Całkowita racja, jak można mówić o zawodowstwie nie próbując nawet treningu amatorskiego? Życie zawsze odpowiednio weryfikuje ambitne plany, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak ostro zasuwają niektórzy amatorzy. No i jak w końcu z tymi życiówkami?! ;)
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

b_j_j pisze: jak ostro zasuwają niektórzy amatorzy
to mogą nie być amatorzy tylko wyczynowcy, czyli osoby pomiędzy amatorstwem a zawodowcem :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

w Polsce w biegach długich trudno mówić o zawodowstwie, może poza kilkoma przykładami. Wielu zawodników narzeka na finanse a przecież biegają bardzo dobrze. Autor wątku nie koniecznie teraz musi biegać 2.30/1km aby kiedyś biegać dychę w 30min. Talent wyznacza się poprzez wejście w trening zawodnika, trening kilkumiesięczny z którego jest w stanie pobiec 1km powiedzmy w 2.45. Już po kilku miesiącach ukierunkowanego treningu można oczekiwać na jaki wynik dany zawodnik może liczyć w przyszłości. Tak też jest w innych dyscyplinach, znałem wielu kolarzy z profesjonalnych grup, juniorów, którzy bez treningu biegowego byli w stanie biegać 1km w ok 3.00, bazując na treningu kolarskim. Nie ma mowy o talencie o marzeniach wielkiego biegacza jeśli w pierwszych miesiącach nie potrafi sie pobiec kilometra choćby w 3.00.
R.S.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlatego z uporem maniaka zadaję pytanie:
-Jaki masz staż treningowy i życiówki na dystansie 1000-10000m ?
Dla mnie to jakiś troll.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:Dlatego z uporem maniaka zadaję pytanie:
-Jaki masz staż treningowy i życiówki na dystansie 1000-10000m ?
Dla mnie to jakiś troll.
Troll? Naiwniak.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze:w Polsce w biegach długich trudno mówić o zawodowstwie, może poza kilkoma przykładami. Wielu zawodników narzeka na finanse a przecież biegają bardzo dobrze. Autor wątku nie koniecznie teraz musi biegać 2.30/1km aby kiedyś biegać dychę w 30min. Talent wyznacza się poprzez wejście w trening zawodnika, trening kilkumiesięczny z którego jest w stanie pobiec 1km powiedzmy w 2.45. Już po kilku miesiącach ukierunkowanego treningu można oczekiwać na jaki wynik dany zawodnik może liczyć w przyszłości. Tak też jest w innych dyscyplinach, znałem wielu kolarzy z profesjonalnych grup, juniorów, którzy bez treningu biegowego byli w stanie biegać 1km w ok 3.00, bazując na treningu kolarskim. Nie ma mowy o talencie o marzeniach wielkiego biegacza jeśli w pierwszych miesiącach nie potrafi sie pobiec kilometra choćby w 3.00.
Miedzy 3'/km a 2:30/km lezy okolo 20 000 Kilometrow i 68 Litrow potu. :bum:
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak to przepaść. To tak jakby jeździć średniej klasy samochodem i przesiąść sie do Porsche.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
ekhmm
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 36:30

Nieprzeczytany post

dla chcącego i zdolnego nic trudnego:)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wam chyba bardziej zależy na pomocy autorowi wątku, niż jemu samemu na bieganiu. Przepraszam za szczerość, ale taka jest moja pierwsza myśl, po przeczytaniu wszystkich wpisów.
Dla chcącego nic trudnego. Jak komuś zależy i jest zdeterminowany, to sobie poradzi ze wszystkimi przeszkodami. Nie ma w tym nic dziwnego, że rodzice nie są zadowoleni z biegania zimą. To się tyczy 99% osób niebiegających, dla których trenowanie przy -15 stopniach Celsjusza to jest jakaś abstrakcja, żeby nie powiedzieć głupota. Kiedyś na "własne życzenie" przeziębiłem się zimą (co mi się rzadko zdarza), było wtedy około zera stopni od lekarza usłyszałem coś w stylu: "choruje pan na własne życzenie". Była to jego odpowiedź na moją informację o bieganiu. Dla niego było to kompletnie niezrozumiałe, jak można biegać zimą.
A tak generalnie talent talentem, ale bardzo dużo zależy od "głowy". Jak ktoś jest silny, zdeterminowany, zdyscyplinowany i głęboko wierzy w sukces, to ma sporą szansę go osiagnąc, o ile oczywiście wybrał dla siebie cel w miarę realny :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję na tym zakończyć ten temat.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

ja tylko na koniec dodam, że tych litrów potu będzie chyba dużo więcej niż 68 :hej:
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ