Roztrenowanie
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nawet od żony dobrze zrobić sobie z tydzień przerwy. Zauważcie jak po powrocie z delegacji mocno nas kocha!
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:30
- Życiówka w maratonie: 03:38:58
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Bez przesady...klosiu pisze:Ale co, startami teraz chcesz budować formę na marzec?
Przecież teraz możesz sobie startować nawet codziennie, a i tak w marcu nic z tej formy ci nie zostanie.
Sa tez zawody przygotowujace. Zalezy tylko od tego jak sie trenuje.
Tak jakby brak 2 tygodni roztrenowania mialo spowodowac calkowity zalamanie formy przez nastepne 3 lata. Teraz wlasnie zaczyna sie okres na Crossy i biegi uliczne.
Pozd.
Rolli
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
klosiu pisze:Ale co, startami teraz chcesz budować formę na marzec?
Przecież teraz możesz sobie startować nawet codziennie, a i tak w marcu nic z tej formy ci nie zostanie.
Nie, właśnie zrobiłem przerwę i wracam do biegania i teraz te biegi uliczne i chciałbym po startować na jakimś poziomie i pytam ile może trwać powrót czy raczej nie dojdę na samym spokojnym bieganiu OBW1/2 ?
Do marca dobrze wiem jak trenowac nie jestem takim amatorem
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja raz w tygodniu korzystam z saunymariod pisze:Dobre jest morsowanie,akurat zaczyna się sezon.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
36 dni.Runner11 pisze:pytam ile może trwać powrót czy raczej nie dojdę na samym spokojnym bieganiu OBW1/2 ?

To zalezy jak trenowales w lato. Jezeli zaniedbales OBW1, to troche dluzej, bo musisz odbudowac i to trwa najdluzej. Szybkosc bedziesz mial juz po 2 tygodniach. (dlatego zostaw teraz szybkosc i wez sie za wytrzymalosc)
Pozd.
Rolli
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Jasne że zawody można traktować jako element treningu. Ale nie zawody pół roku przed startem docelowym, cechy zaawansowane typu tolerancja na mleczan czy szybkość podkręcane na takich zawodach dość szybko się trenują, ale i bardzo łatwo się degradują do poprzedniego poziomu. Wysoki poziom do docelowego startu można utrzymać 2-3 tygodnie, później tak czy inaczej trzeba zluzować i stracić część wyśrubowanych cech. Piszę w kontekście tego startu wiosną.Rolli pisze:Bez przesady...klosiu pisze:Ale co, startami teraz chcesz budować formę na marzec?
Sa tez zawody przygotowujace. Zalezy tylko od tego jak sie trenuje.
Tak jakby brak 2 tygodni roztrenowania mialo spowodowac calkowity zalamanie formy przez nastepne 3 lata. Teraz wlasnie zaczyna sie okres na Crossy i biegi uliczne.
Pozd.
Rolli
Bo oczywiście teraz można sobie startować. Tylko to nie będzie miało żadnego przełożenia na wynik wiosną.
Co do roztrenowania to hmm, jestem dość sceptyczny, szczególnie u amatora biegającego powiedzmy 30km/tydz. Ja w roztrenowaniu robię tak: trenuję gdy mi się chce i tak jak mi się chce. Objętość praktycznie się nie zmniejsza, tyle że dominuje mało odbciążająca praca tlenowa, choć akcencik od czasu do czasu też się zdarza.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Na początku września byłem w życiowej formie :D, dobra tak czy siak nie odzyskam tego w ciągu miesiąca chyba wiec oleje uliczne...Rolli pisze:36 dni.Runner11 pisze:pytam ile może trwać powrót czy raczej nie dojdę na samym spokojnym bieganiu OBW1/2 ?![]()
To zalezy jak trenowales w lato. Jezeli zaniedbales OBW1, to troche dluzej, bo musisz odbudowac i to trwa najdluzej. Szybkosc bedziesz mial juz po 2 tygodniach. (dlatego zostaw teraz szybkosc i wez sie za wytrzymalosc)
Pozd.
Rolli
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
W trakcie roztrenowania planuje realizować schemat:
poniedziałek - piłka nożna (hala)
wtorek - wolne
środa - basen
czwartek - 8-10 km spokojnie
piątek - basen
sobota- wolne
niedziela - 8-10 km spokojnie
wtorek - wolne
środa - basen
piątek - basen
sobota- wolne
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
w czwartek zrób wolne bo przecież to roztrenowanie.Adrian26 pisze:W trakcie roztrenowania planuje realizować schemat:
wtorek - wolne
środa - basen
piątek - basen
sobota- wolne
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Czy w roztrenowaniu nie chodzi raczej o to żeby właśnie zburzyć schemat ?Adrian26 pisze:W trakcie roztrenowania planuję realizować schemat
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Celna uwaga rosomak
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Roztrenowanie to taki odpoczynek, a przecież można odpoczywać z głową. Można to wcześniej zaplanować. Niektórzy lubią mieć wszystko zaplanowane 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Ze wszystkimi się zgadzam
Ale....
Generalnie jeżeli chodzi o basen i sale, to nic przełożyć nie dam rady
Co do biegania to myśle, że te dwa razy wypada w tygodniu sobie potruchtać. Nie będzie to dla mnie męczące, a z drugiej strony przez to być może powrót do normalnych treningów będzie mniej bolesny 

to jest moja charakterystykamaly89 pisze: Niektórzy lubią mieć wszystko zaplanowane

Generalnie jeżeli chodzi o basen i sale, to nic przełożyć nie dam rady

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/