Komentarz do artykułu Podstawy treningu długodystansowców: "Biegaj wolno i długo..."

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
asewqt

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:...
Z tego wynikałoby, że jednak tej objętości tak do końca bezkrytycznie zwiększać nie można, bo np 3x w tygodniu po 25km byłoby już dość kontuzjogenne...
Chce się odnieść do samej kontuzjogenności (straszne słowo) na własnym przykładzie. W zeszłym roku przy obciążaniu 110 km/tydzień przez dwa miesiące złapałem kontuzję "Shin splint" oraz byłem pod koniec okresu treningowego ogólnie rozbity. Po wyleczeniu kontuzji lato i jesień przepracowane z obciążeniem ok. 100km/tydz. Listopad roztrenowanie. Od grudnia znowu 100. No i w końcu zima i wiosna gdzie złapałem kontuzję rok wcześniej:
w tym roku zwiększyłem jeszcze obciążenia do, ekstremalnie przez dwa tygodnie z rzędu, 160 km i nic, zmęczenia też nie ma - czyli trzeba się do tego przyzwyczaić/wytrenować. Do tego najniższe zmierzone tętno 39 ud./min (aparat Omron z zapisem badań) standardowo 41/42.
PKO
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

edek103 pisze:Witam wszystkich...jakie to typowo polskie...ilu polaków tylu trenerów....
Caly swiat , trenerzy, lekarze mowia i udowadniają ze 15km OBW1 to podstawa treningu a tu prosze....." OBW1 nic nie daje".....

Chyba nie zrozumieliście artykułu......inie pamiętacie ze szkoły co to sa i do czego służą mitochondria, jak pojemność wyrzutowa i krążenie wlosniczkowe wpływa na wysycenie tlenem komórek mięśniowych...... I na koniec poczytajcie o rodzajach włokien mięśniowych:):):):)

Bez urazy....koledzy ...wiem wiem kazdy z was biega super i jezdzi na rowerze super....
Beata...nie masz za dużo czasu...no wlansie a zastanawialiście ze ze moze bylibyście dużo szybsi i mocniejsi biegając wolniej i dłużej......a tylko 1-2 akcenty w tyogdniu szybciej i mocniej....

Taka jest podstawa wszystkich planow treningowych....mozna je modyfikowac ale chyba nie jestescie takimi mistrzami zeby je wywracac do góry nogami i podważać ich fundamenty.....

Tak wiec kazdy musi sobie odpowiedziec na pytanie biega czy trenuje...bo powyzszy artykuł dotyczy podstaw treningu. ( i wiek czy wyniki nie maja tu zadnego znaczenia)

pozdrawiam i do zobaczenia w Dębnie

Edek

A ja nawet nie wiem co to jest 15km OBW1 :hej: :hahaha: Biegam bo lubiem.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

50% VO2max ?? :O To niektórzy ludzie trenują siedząc przed kompem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No nie, bez przesady.
Muszą przynajmniej ruszać myszką. ;)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No nie, bez przesady.
Muszą przynajmniej ruszać myszką. ;)
nie mam myszki .... ;)
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam takie głupie pytanie, gdzie można sobie zbadać swoje VO2max będąc amatorem niezrzeszonym w żadnym klubie?
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

też mam głupie pytanie: po co?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Żeby wiedzieć? Żeby poznać coś nowego? :>
W czym to przeszkadza? Wiele rzeczy w życiu robiłem niby bezsensownych tylko z ciekawości.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No dobrze, to ja zapytam tak. Potrzebuję przebiec 15km w około 55 minut. Na teraz biegam 7km w 29m lub 14km w 1h08m. Co ćwiczyć albo jak ćwiczyć aby polepszyć czas. Biegam sam nie jest to zbyt motywujące dla mnie. I czy zejście o 13 minut to jest aż o 13m czy tylko o 13m.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:Mam takie głupie pytanie, gdzie można sobie zbadać swoje VO2max będąc amatorem niezrzeszonym w żadnym klubie?
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=258&id=3876
Krzysiek
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za info, poszukam czegoś takiego nieco bliżej, o ile ciekawość pokona niechęć do wydania trzech stówek ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:A ja nawet nie wiem co to jest 15km OBW1 :hej: :hahaha: Biegam bo lubiem.
To se biegaj, ale nie mow ze trenujesz...

Beata, nie spodziewalem sie ze ty takie bzdury "15km OBW1..." napiszesz. Nawet jak nie masz interesow na zawody jezdzic, musisz wiedziec, ze trening inaczej wyglada, jak tylko co drugi dzien 15x400.

wolno i dlugo + szybko i krotko.

Pozd.
Rolli
ocobiegatu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46.40
Życiówka w maratonie: 4.14

Nieprzeczytany post

Tymczasem, Nurmi (wg Van Aekena) każdego dnia biegał po 10-10 km po lasach i w dodatku stosował wielogodzinne marsze. Być może w ogóle nie traktował tego jako trening, bo biegał też kilka razy w tygodniu 6x400m po 60sekund.

Więc na pytanie "jak wolno ma sens" wg mnie - szybki marsz nadal ma sens. Idealny cross training - nie obciążasz tak stawów jak w biegu ale robisz dużo tlenowego wysiłku. Tylko jeden problem - czas.
Tak napisał Naczelny.

Zwykłe ,szybkie chodzenie jako baza tlenowa , zwiększenie kilometrażu.. Albo jeszcze lepiej chód sportowy jako cross training .
To samo właśnie wkleiłem gdzie indziej , powinno być raczej tu- tam jest o rolkach.

http://jn.physiology.org/content/95/6/3426.full
Główne mięśnie pracują podobnie . Tu badano 32 mieśnie w bieganiu i chodzie.
Wystarczy popatrzeć na Fig.3 a już wiadomo o co chodzi. Słupki podobne. Czasami przesunięcie fazowe jest.Ciekawostka - najbardziej pracuje FDB - flexor digitorum brevis. W bieganiu tak bardzo nie pracuje.
Czyli chodem wzmacniamy stopę. Daleko mi od fizjologii zawodowo ale sprawdziłem - to mięśnie od dołu stopy, rozcięgno podeszwowe i jakieś tam mięśnie palców.
Naukowcy w konkluzji napisali - zadziwiające podobieństwo w udziale mięśni :

Conclusions

In summary, gait changes and speed changes each have specific effects on muscle activation during locomotion. Nevertheless, the diverse biomechanical demands of running and walking and of locomoting at different speeds are met by surprisingly similar general template of muscle activation. The walking and running motor program in humans may be considered as a sequence of five temporal activation components (Fig. 8). One gait mode is switched to a distinctly different gait mode by an interplay between the timings of activation components relative to the stance and swing phase of the locomotion.
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Dobre! , ocobiegatu.
Za to Pirie napisał że chodzenie szkodzi bieganiu!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ