wieloskok - wątpliwości

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że do szybkiego biegania to trzeba mieć zarówno parę w nogach jak i wysokie VO2max. Dlatego może trzeba robić test wieloskoków na określonym odcinku ale z włączonym stoperem. Już mi nawet taki algorytm chodzi po głowie...
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Vo2max, ekonomia biegu, fatigue resistance, siła maksymalna - tak w moim odczuciu, nie popartym żadnymi badaniami, wygląda kolejność "ważności" czynników determinujących wynik na dychę. 100 m wieloskoku mówi coś o tym ostatnim. Można by dodać, ale to już zupełnie nie dla wszystkich, 10x100m wieloskoku i iloraz liczny kroków w pierwszym powtórzeniu i ostatnim mógłby coś powiedzieć o fatigue resistance.

Najlepszym testem i tak będą zawody...
Krzysiek
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

Katarina pisze:no ja zastanawiam się, czy hasający po górko-pagórkach nie będą przypadkiem zaburzać zależności nieco większą siłą względem biegających po płaskim.

w końcu nie raz jest tak, że kałużę łatwiej przeskoczyć niż obejść ;)
no właśnie wydaje mi się, że jedno do drugiego ma się trochę nijak. cały czas mam w głowie porównanie mnie i mojego kolegi, który jest szybszy i robi więcej wieloskoków, ale na dychę biega podobnie. w górach zostaje za mną. jak wyciągnąłem go zeszłej zimy na podbiegi to po połowie tego co ja miał zakwasy. a "siłę biegową" robił 3x w tygodniu (tylko na płaskim)
według mnie w tej sile biegowej jest sporo niedomówień, nie do końca można logicznie zrozumieć co przekłada się na co. jednak działa i trzeba robić.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
kamilj pisze: to na ostatniej dwusetce oglądałem jego oddalające się plecy. dodam, że w górach to ja go zostawiam na pierwszym podbiegu.
a teraz zgadnijcie, kto jest starszy? (jest między nami 10 lat różnicy)
Mam ten sam problem... Starosc nie radosc. Moj kumpel (on i ja 33-34'/10k) ktory jest 25 lat mlodszy robi prawie 2,5m skoki w serii. A ja mam problem 2m przeskoczyc i po 40m sa te odleglosci coraz mniejsze.

Ale przy okazji policze dokladniej.

Rolli
nie zgadłeś :p
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do wszystkich wpisujących wyniki wieloskoków!

Podawajcie też aktualny (może być aproksymowany) czas na dychę!

Bez tego, "tabele Kulawego"©® nigdy nie powstaną, a sama ilość wieloskoków w tym kontekście nie mówi nic...

Buniek, na 10km Vo2max nie ma aż takiego znaczenia ( a wymieniłeś na 1 miejscu). Na 3km już prędzej.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No więc 46 wieloskoków/100m
10000m - ~37'
(średniak)
New Balance but biegowy