Proszę o radę !!! :]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Hallo swiatlo!
Mozesz krotko opisac, dlaczego pracujesz z spartaninem tylko nad predkoscia maksymalna i wcale nie dajesz mu robic cos na predkosc wytrzymalosciowa (2x5x200 oder 3-4x400)? On ma jeszcze tylko 3 tygodnie czasu. Prosze o wyjasniene.
Rolli
Mozesz krotko opisac, dlaczego pracujesz z spartaninem tylko nad predkoscia maksymalna i wcale nie dajesz mu robic cos na predkosc wytrzymalosciowa (2x5x200 oder 3-4x400)? On ma jeszcze tylko 3 tygodnie czasu. Prosze o wyjasniene.
Rolli
-
- Dyskutant
na taki trening co napisales to trzeba juz troche byc obieganym....
ja bym mu nie dal na wstepie takiego treningu, niech na razie po prostu pobiega wybiegania, BC2, rytmy, silke zrobi czy sprawnosc. Ale na taki trening co napisales to nie tak od razu, co nie oznacza ze mu nie dam, dam w przyszlym tygodniu i slabszy niz pisales. to nie takie hop siup dac poczatkujacemu trening ktory moze ( bo jest taka mozliwosc) mu zrujnowac "forme"
jesli masz jakies rady to pisz smialo
razem mu pomozemy.
pozdrawiam
ja bym mu nie dal na wstepie takiego treningu, niech na razie po prostu pobiega wybiegania, BC2, rytmy, silke zrobi czy sprawnosc. Ale na taki trening co napisales to nie tak od razu, co nie oznacza ze mu nie dam, dam w przyszlym tygodniu i slabszy niz pisales. to nie takie hop siup dac poczatkujacemu trening ktory moze ( bo jest taka mozliwosc) mu zrujnowac "forme"

jesli masz jakies rady to pisz smialo

pozdrawiam
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
jest ok, wytrzymuje bez problemów, wszystko wykonuje według planu który mi napisales, bylem w niedziele. troche ciepło na zewnątrz jest ale jakos to godze. chodze biegac o 7 rano :]. mysle, ze obiegany troche jestem wiec moze cos mocniejszego
dzieki panowie
p.s.
w przyszly pon najprawdopodobniej sprawdze sei na 1 km zobacze czy progres jest :]
dzieki panowie
p.s.
w przyszly pon najprawdopodobniej sprawdze sei na 1 km zobacze czy progres jest :]
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja to tak zrozumialem, ze on juz ma pare szybkich kilometrow w nogach. Jego 5x500 byly juz dobre ale bardzo dalekie od 2:59 (o 2:40 chyba spartanin sam nie wierzy).swiatlo pisze:na taki trening co napisales to trzeba juz troche byc obieganym...
Masz racje, ze nie mozna od razu walic z grubej rury, ale raz w tygodniu dalbym mu n.p. 3x400 w tempie startowym plus 3s ( za tydzien szybciej albo wiecej odcinkow)
(sorry, ale nie wszystkie polskie LA-okreslenia sa mi znane)
Rolli
-
- Dyskutant
dobry pomysl. ile masz czasu do tego głównego startu ?
jesli chodzi o poniedzialkowy to w piatek zrob zwykle wybieganie z 8km, w sobote 6km wybiegania + rytmy 6x 100m ( jesli zmeczony to luzz... musisz miec sile na pon )
niedziela wolne i duzooo makaronu :P
jesli chodzi o poniedzialkowy to w piatek zrob zwykle wybieganie z 8km, w sobote 6km wybiegania + rytmy 6x 100m ( jesli zmeczony to luzz... musisz miec sile na pon )
niedziela wolne i duzooo makaronu :P
-
- Dyskutant
w piatek jak na osemce wybiegania tez nie czujesz luzu to zrob 6.. trzeba zejsc z kilometraza zeby odpoczac na poniedzialek.
i pamietaj nie jestes przyszykowany juz na 2:11 /1km xD w sobote jak bedziesz robil te rytmy to wlacz sobie zegarek i wyczuj 18s/100m. sadze ze takim tempem powinienes pobiedz kilometr. najwazniejsze zebys nie ruszyl jak z procy bo cie zetnie i skaczysz 3:20 i bedzie dupa blada:P
i pamietaj nie jestes przyszykowany juz na 2:11 /1km xD w sobote jak bedziesz robil te rytmy to wlacz sobie zegarek i wyczuj 18s/100m. sadze ze takim tempem powinienes pobiedz kilometr. najwazniejsze zebys nie ruszyl jak z procy bo cie zetnie i skaczysz 3:20 i bedzie dupa blada:P
-
- Zaprawiony W Bojach
Takie to latwe nie jest...spartanin pisze:tak, wiem lepiej na koncu dać czadu :]
Troche z psychologie biegu na 800/1000m:
Na takie krotkie dystansy powinno sie przygotowac psychicznie.
Mozesz odwaznie wystartowac alle nie przesadzic, 17/100m jest OK alle nie szybciej jak 33-34/200m bo staniesz po 600m.
Po 600 musisz wiedziec, ze bedziesz wolniejszy, wtedy musisz sie zmotywowac jeszcze raz/2x przyspieszyc i to do 800m trzymac. Od 700m jest ciezko... bardzo ciezko, alle to jest normalne i tak musi byc. Po 850m wchodzisch w rejony, w ktorych jeszcze w zyciu nie byles!! To jest umieranie w locie! Musisz wiedziec ze wtedy nogi waza tone i nie chca dalej isc. Wtedy biegniesz tylko glowa. 70m... 50m... 30... Jezeli to wytrzymasz jest 2:59, jezeli nie to 3:10. Wszystko zalezy od ciebie.
Rolli
-
- Dyskutant
oj psychika w bieganiu to polowa sukcesu 
Rolli bardzo dobrze Ci opisal jak sie powinines czuc idac po prostu na zgona xD ale to juz tzreba miec banie mocna:P
Ja to jak mam sile, jestem wypoczaety to ide w zgona
jak nie mam sily na starcie to nie mam sily sie nawet zezgonowac :P

Rolli bardzo dobrze Ci opisal jak sie powinines czuc idac po prostu na zgona xD ale to juz tzreba miec banie mocna:P
Ja to jak mam sile, jestem wypoczaety to ide w zgona

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Byłem dzisiaj na sprawdzianie. Roli-wytrzymalem :] po 500m - 1.27 druga 500m- 1.32 = 1000m -2.59 :> nie ma z czego sie cieszyć trzeba pracowac. mysle, ze te 2-4 sekundy moglbym urwać. chyba troszeczkę za mocno zaczołem i finisz konkretny zaczolem 50 m do mety. Panowie teraz prosze o trening który wzmocni mnie . dzieki
-
- Zaprawiony W Bojach
To jest bardzo dobry wynik jak na trening i bieg bez konkurencji. 2:50 jest mozliwe. Ile to masz jeszcze czasu? 3-4 tygodnie?spartanin pisze:Byłem dzisiaj na sprawdzianie. Roli-wytrzymalem :] po 500m - 1.27 druga 500m- 1.32 = 1000m -2.59 :> nie ma z czego sie cieszyć trzeba pracowac. mysle, ze te 2-4 sekundy moglbym urwać. chyba troszeczkę za mocno zaczołem i finisz konkretny zaczolem 50 m do mety. Panowie teraz prosze o trening który wzmocni mnie . dzieki
Dobra... od jutra:
So. 8k spokojnie + 1' szybko ale luzno
Ni. 12k spokojnie + 4x sprinty 90% (60-80m) z dlugimi przerwami
Po. 3k + ABC + 10 x 100m rytmy z 1' Pausa + 3k luz
Wt. wolne
Sr. 3k + ABC + 6x100m rytmy 8' Pausa + 4x200m w 30-31s i 200 idziesz + 8' Pausa + 500m w 1:25 + 3k luz
Cz. 8k luz
Pi. wolne albo 8k luz
So. 8k luz + 2x 1' szybko
Ni. 12k spokojnie + 5 sprinty 90% z dlugimi przerwami
Pytanie?
Wczoraj polecialem 2:41,54. Ha! Calkiem niezle jak na 43 lata.

Rolli