Bieganie na tętno - jak wyliczyć zakresy?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie ma jednego idealnego dla wszystkich setu zakresów.
W książce Jurka pokazane sa przykładowe dwa sety zakresów - dla amatorów i dla wyczynowców - ty widzę od razu odniosłeś się do zakresów dla wyczynowców.
To samo jest opisane tutaj:
http://bieganie.pl/?cat=15&id=132&show=1
Ale zakresy we wszystkich książkach są statyczne, tymczasem kalkulator jest DYNAMICZNY - czyli przystosowany do konkretnej osoby.
I jak ci wyszło, 77,7%-81% tzn że jesteś średnim amatorem (10 km 40 minut ? ) a nie wyczynowcem.
W książce Jurka pokazane sa przykładowe dwa sety zakresów - dla amatorów i dla wyczynowców - ty widzę od razu odniosłeś się do zakresów dla wyczynowców.
Ale zakresy we wszystkich książkach są statyczne, tymczasem kalkulator jest DYNAMICZNY - czyli przystosowany do konkretnej osoby.
I jak ci wyszło, 77,7%-81% tzn że jesteś średnim amatorem (10 km 40 minut ? ) a nie wyczynowcem.
A co będzie jak laktometry będą w cenie pulsometrów?
Do ilu mmoli mam robić rozbiegaine?
Od ilu do ilu robić jakiś akcent?
Kto się zakłada, że za 5 lat tak będzie?

- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
tomasz pisze:A co będzie jak laktometry będą w cenie pulsometrów?

Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
10 biegam ok.41min.zakresy obliczyłem na podst. wyniku maratonu krakowskiego.FREDZIO pisze:Nie ma jednego idealnego dla wszystkich setu zakresów.
no to spróbujemy poexperymentować z tymi zakresami.
dzięki
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
w sumie wszystko byłoby ok, ale: zakresy te nie zgadzają się z wyliczonym tempem.idąc trochę od tyłu, wychodzi,że powienem mieć tetno max 210, a mam192(wyliczone na podst. wzorów i w trakcie zawodów).
tu jest dla mnie zagadka.
może wpływ ma waga...ważę 82kg przy 173cm wzrostu, więc... troszkę za dużo.
tu jest dla mnie zagadka.
może wpływ ma waga...ważę 82kg przy 173cm wzrostu, więc... troszkę za dużo.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Kurcze, stary, ale Ty ......dziwne (to taki grzeczny eufemizm) rzeczy robisz.
Ustawiasz sobie dowolnie jakies klocki nawet bez zastanowienia się i wyciągasz potem jakieś absurdalne wnioski które mogą niektóym w głowach namieszać.
Masz napisane w planie Grzegorza z jakiego dystansu wyznaczać zakresy?
Zastanowiłeś się dlaczego tak jest?
Nie.
Ty wyznaczasz to za pomoca najbardziej bezsensownego dla amatora dystansu jaki sobie można wyobrazić - maratonu.
Do wszystkich którzy to czytają i chcą się do Planu stosować
- przeczytajcie tekst Grzegorza i nie próbujcie nawet zrozumieć tego co robi kolega zukow2 bo tego się nie da zrozumiec.
Ustawiasz sobie dowolnie jakies klocki nawet bez zastanowienia się i wyciągasz potem jakieś absurdalne wnioski które mogą niektóym w głowach namieszać.
Masz napisane w planie Grzegorza z jakiego dystansu wyznaczać zakresy?
Zastanowiłeś się dlaczego tak jest?
Nie.
Ty wyznaczasz to za pomoca najbardziej bezsensownego dla amatora dystansu jaki sobie można wyobrazić - maratonu.
Do wszystkich którzy to czytają i chcą się do Planu stosować

- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
kolega Fredzio strasznie nerwowy dzisiaj jest 
w tym wątku o kalkulatorze jest również napisane,że im dłuższy dystans tym lepiej.nawet dystans maratonu.z czasu na 10km i 5km wychodzi mi to samo.
chodzi o to,że w takim a takim zakresie powininem biegać jakimś tempem a tak nie jest.
Fredzio, jeżeli drażni Cię moje kombinacje przykro mi

w tym wątku o kalkulatorze jest również napisane,że im dłuższy dystans tym lepiej.nawet dystans maratonu.z czasu na 10km i 5km wychodzi mi to samo.
chodzi o to,że w takim a takim zakresie powininem biegać jakimś tempem a tak nie jest.
Fredzio, jeżeli drażni Cię moje kombinacje przykro mi

- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
poniżej cytat z wątku o kalkulatorze:
Nasz kalkulator staraliśmy sie przystosować dla dystansów dłuższych, bo to jednak jest domena zainteresowań większości biegaczy, naszych czytelników. W związku z tym, jeśli będziemy chcieli prognozować nasz czas w maratonie na podstawie wyścigu na 800 m, otrzymamy zbyt optymistyczne wyniki. Formuła z tymi współczynnikami najlepiej zachowuje się w przedziale od 5 km do maratonu. Jeśli zatem chcecie zaplanować swój przyszły start maratoński, ocenić swój bieżący potencjał używajcie do tego raczej czasów z dłuższych niż 1500m dystansów (optymalnie przynajmniej 5000m). Kolejna wersja kalkulatora będzie „mądrzejsza”
.

Nasz kalkulator staraliśmy sie przystosować dla dystansów dłuższych, bo to jednak jest domena zainteresowań większości biegaczy, naszych czytelników. W związku z tym, jeśli będziemy chcieli prognozować nasz czas w maratonie na podstawie wyścigu na 800 m, otrzymamy zbyt optymistyczne wyniki. Formuła z tymi współczynnikami najlepiej zachowuje się w przedziale od 5 km do maratonu. Jeśli zatem chcecie zaplanować swój przyszły start maratoński, ocenić swój bieżący potencjał używajcie do tego raczej czasów z dłuższych niż 1500m dystansów (optymalnie przynajmniej 5000m). Kolejna wersja kalkulatora będzie „mądrzejsza”

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No ok, przyznaję, że opis ten był zły.
Tzn za mało dokładny. To, że "kalkulator najlepiej zachowuje się w przedziale od 5 km do maratonu) oznacza tylko, że zachowane są dobre relacje pomiędzy wynikami ale przy założeniu, że ktoś się przygotował do każdego z dłuższych dystansów naprawdę dobrze - co zazwyczaj nie ma miejsca w przypadku początkujących amatorów.
Zawodnicy amatorscy (ale nie tylko) szykujący sie do maratonu są zazwyczaj źle przygotowani do maratonu - niewspółmiernie źle do wyników uzyskiwanych na krótszych dystansach.
Więc jeśli ktoś szacuje swoje tempa treningowe do maratonu na podstawie swojego ostatniego maratonu to zazwyczaj wychodzi mu coś zupełnie innego niż jak zrobi z 10 km i się gubi i nie wie z czego to liczyć. Grzegorz napisał - 5-10 km.
Tzn za mało dokładny. To, że "kalkulator najlepiej zachowuje się w przedziale od 5 km do maratonu) oznacza tylko, że zachowane są dobre relacje pomiędzy wynikami ale przy założeniu, że ktoś się przygotował do każdego z dłuższych dystansów naprawdę dobrze - co zazwyczaj nie ma miejsca w przypadku początkujących amatorów.
Zawodnicy amatorscy (ale nie tylko) szykujący sie do maratonu są zazwyczaj źle przygotowani do maratonu - niewspółmiernie źle do wyników uzyskiwanych na krótszych dystansach.
Więc jeśli ktoś szacuje swoje tempa treningowe do maratonu na podstawie swojego ostatniego maratonu to zazwyczaj wychodzi mu coś zupełnie innego niż jak zrobi z 10 km i się gubi i nie wie z czego to liczyć. Grzegorz napisał - 5-10 km.
Myślę, że były to świetny artykuł, gdybyś zaprezentował taką listę błędów - może Grzegorz pomoże?FREDZIO pisze: Zawodnicy amatorscy (ale nie tylko) szykujący sie do maratonu są zazwyczaj źle przygotowani do maratonu - niewspółmiernie źle do wyników uzyskiwanych na krótszych dystansach.