CHÓD SPORTOWY- Pytanie.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a ja sie zgodze z Michalem
wiekszosc zawodnikow- CHODZIARZY zaczyna zbyt szybko szlifowac forme i z reguly wyglada to tak ze hala jest super i pierwszy start w sezonie letnim a pozniej jest stagnacja lub regres. Dlatego tak ukladam plany treningowe aby zabawa tak Naprawde zaczyna sie po 2 tyg przerwie po starcie halowym. Uwazam ze podstawa sa treningi pod LT i IAT raz na 9 dni w cyklu 9 dniowym stosuje trening beztlenowy typu 5x1,2km/3' po 5,20-30 odcinek chodzony z V w 4,30-20 kilometr i koncowka 200m w 44-48 sekund tak ze naprawde zawodnik jest tylko w ostatniej fazie jest w pracy beztlenowej przy ich zyciowkach 44,13 na 10km plus takie treningi jak protokol Tabaty to zawsze przed treningiem typu IAT I BEZTLENOWYM oraz interwaly ekstensywne np 16x400 z narastajaca V czyli 4 po 1,45 + 4 po 1,43 itd :)
Z moich obserwacji wynika ze aby treningi beztlenowe odniosly zemierzony efekt to musialem byc pewny na 100% ze zawodnicy maja juz odpowiednia 'Baze' w nogach i ze pierwszy trening beztlenowy nei wywola u nich "zakwasow" czy neiporzadanych efektow.

Nie ma sensu tak jak nagor pisal STOSOWAC KATORGI typu WT 3x3KM (w rozumieniu wiekszosc trenerow daje takie tempo na tym treningu ze to jest zajazd dla zawodnika- nalezy pamietac ze zawodnik nie zawsze jest w stanie tak dlugie odcinki chodzic z V startowa poneiwaz wg mnie start powinien zawsze sie odbyc w tzw ODBUDOWIE Z NADMIAREM- wtedy zawodnik jest wydajny powiedzmy na 110% :) u moich podopiecznych wiem ze owa odbudowa z nadmiarem wychodzi po 3 dniu po mocnym treningu typu Beztlenowego ale z mniejsza iloscia powtorzen :) Wiec taki trening w srode a START W SOBOTE :)narazie sie sprawdza :)) bo tak naprawde dobrze przygotowany zawodnik pod wzgledem fizycznym jak i taktycznym idzie na progu IAT i sporadycznie go przekracza wiec sama praca beztlenowa jest potrzebna do tak zwanego podniesienia V oraz poprawy rytmiki ktora czesto jest zaburzona u chodziarzy kiedy wchodza na wyzsze predkosci. Niedotrenowany lub zbyt ambitny zawodnik na aktualne swoje mozliwosci czesto popelnia blad idac zbyt szybko poczatkowa faza dystansu za co placi tzw zylowaniem w dalszej czesci trwania startu.

TOMPOZ nagral mi rozmowe z owym M> C wielokrotnym mistrzem Polski w kolarstwie i ten kolarz podzielil sie ze mna swoja wiedza i spostrzezeniami i jako nowy bodziec wstawilem PT i jak narazie rezultaty sa naprawde obiecujace a po ostatnio przeprowadzonym tescie MLSS powiem ze sa REWELACYJNE :) ale na to sklada sie caly proces Treningowy :) nie tylko Tabata- ale MLSS WYSZEDL 3,9 mmol/l przy V 4,32km
gg 2097932 służę pomocą :)
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Paweł on tego nie zrozumie. Musisz to napisac jezykiem dla ludzi, a nie dla profesorow :hejhej:

Co do kolki to każdy młody zawodnik się z tym męczy na początku. Nie martw się, organizm trochę przywyknie do treningu, zaczniesz miarowo oddychać i wszystko minie.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
paranda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Uznaje się, że zacząć biegać można w każdym wieku. A jak jest z chodem sportowym. Chciałabym spróbować, ale obawiam się, ze sama nie będę robiła tego poprawnie. Gdzie można spróbować tej dyscypliny amatorsko w Warszawie lub okolicy? Może ktoś wie?
Krwista
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w warszawiance chyba jest trener od chodu. Bez trenera nie zaczynaj bo w chodzie jak i w innych konkurencjach najwazniejsze jest aby zawodnika poukladac technicznie. Niestety wielu trenerow w polsce o tym zapomina i jak sie oglada zawody w chodzie to mozna sie zalamac albo uznac ze to zawody paralitykow, a nie chodziarzy. Co najmniej pierwsze 3 miesiace to tylko technika, technika i jeszcze raz technika, a przedewszystkim nauka chodzenia rytmem.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:w warszawiance chyba jest trener od chodu. Bez trenera nie zaczynaj bo w chodzie jak i w innych konkurencjach najwazniejsze jest aby zawodnika poukladac technicznie. Niestety wielu trenerow w polsce o tym zapomina i jak sie oglada zawody w chodzie to mozna sie zalamac albo uznac ze to zawody paralitykow, a nie chodziarzy. Co najmniej pierwsze 3 miesiace to tylko technika, technika i jeszcze raz technika, a przedewszystkim nauka chodzenia rytmem.

Więc tak... jeśli chodzi o chód w Warszawie to jest jedna wielka porażka:) Już Ci mówię dlaczego...

Jest sekcja chodu sportowego w Warszawskiej Polonii ale po 1 treningi nie są w Warszawie tylko w Sulejówku ( pod warszawą) a trener który właśnie jest z Sulejówka wiele Ci nie pomoże uwierz mi :) jedynie podstawy.

Jest również drugi trener bardzo doświadczony -> Sławomir Szymkowiak który o ile się orientuje działa w UNTS Warszawa. Trener min. obecnego trenera kadry polski Krzysztofa Kisiela. Jego szkoła treningowa jest dość stara lecz technicznie Cię poukłada.

Jeśli masz ochotę to w roku szkolnym robię codziennie treningi niedaleko Wisłostrady. Laikiem nie jestem na pewno jakoś pomogę. Pisz na PM.

Pozdrawiam.
beata1324
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:54:03

Nieprzeczytany post

witam :)
mam na imie beata mam 15lat
chcialam zapytac czy ma ktos moze jakis przykladowy plan treningowy na 5km chodem sportowym ???
PLISKA bardzo mi jest to potrzebne!
Awatar użytkownika
shnela
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45.33.49

Nieprzeczytany post

do Zaniemyśla chyba już nie zdążysz :ojnie:
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przekazałem Paweł twoje uwagi Mirkowi Calzone czyli Mirkowi Dyce. I niech ktoś powie coś złego o tym forum. Trener chodziaży juniorów wynienia się uwagami z kolarzem Mastrersem, ja jako kolarz amator jadąc na rowerze tlenowo mysle jakie ładne WB 1 robię. Jestem na wileu forach kolarskich ale takiego poziomu wiedzy wzajemnie wymienanej wtemacie medotyki treningu wytryzmałościowego pomiędzy amatorami i zawodowcami nigdy nie spotkałem. Paweł trzymam kciuki za twoich zawodników ( braci ) i powiem po kolarsku niech im noga podaje.

pozdrawiam

Tompoz
Tompoz
beata1324
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chyba sie nie wyrobie.
a ma ktos PLANY TRENINGOWE
bede potrzebowac bo mam zaplanowane 2 starty
1. bieruń - 25.04.09
2. bieruń - 11.06.09

wiec jak ktos ma to bardzo prosze o te plany treningowe
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie da sie trenowac chodu sportowego na odleglosc. Musisz miec po pierwsze trenera, ktory cie ustawi technicznie, a potem mozesz zaczac trenowac na planach treningowych.

Skad jestes, moze bede w stanie skierowac cie do odpowiedniego szkoleniowca
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
beata1324
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja juz trenowalam chod wczesniej ale zniego zrezygnowalam chcialam wrocic tylko ze potrzebuje jakis planow zeby moc trenowac .

ps. jestem z krakowa
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To u kogo trenowalas, u trenera Mirka czy u Stawiarza czy moze u jakiegos innego trenera??

Jakie masz wyniki bo moze warto sie zastanowic czy jest sens trenowac profesjonalnie bo jak chcesz rekreacyjnie to chyba lepiej biegac
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
beata1324
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

1km. 5.25
2km 10.49
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A mozesz jeszcze odpowiedziec na poprzednie pytania.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ile wczesniej trenowalas??
Michal. J