Jak trenować siłę, żeby biegać szybciej ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ech. Po co robić skipy jeśli marsz z wysoko unoszonymi kolanami sprawia problemy?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bingo.
Żeby biegać, trzeba biegać.
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Tak, skończymy tak, że będzie to mozna wykorzystać jeszcze tej zimy. Sorry za długą przerwę ale życie :)
Adam, ja wiem, że ciągle jesień za oknem, ale planujecie w 2014 dokończyć temat?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tak. :)
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

i teraz nasuwa się pytanie. Trenując załóżmy podbiegi do maratonu-jakie nachylenie stoku, jaka prędkość biegu, jakie przerwy, jak długie odcinki, ile powtórzeń, jak długi okres trenowania tych podbiegów, jak objętościowy jest ten trening w różnych okresach treningowych ?
R.S.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Co do samych podbiegów, tu był spory artykuł na ten temat:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=642
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czytałem ten artykuł. Tam jest trening na mocnym nachyleniu. Ja biegam podbiegi na 2 proc, do 150m, 8 powtórzeń i nie na maksa ale tak aby czuć zmęczenie mięśni ale nie zajechanie tym treningiem (tak aby końcowe powtórzenia pokonać nie gorzej jak początkowe)
R.S.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nachylenie 2% to jest naprawdę bardzo mało, często spotykane przy najzwyczajniejszym rozbieganiu. Ciężko coś takiego uznać za podbieg - przebieżkę prędzej.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Nachylenie 2% to jest naprawdę bardzo mało, często spotykane przy najzwyczajniejszym rozbieganiu. Ciężko coś takiego uznać za podbieg - przebieżkę prędzej.
To bardzo ciekawe bo kłóci się np z zaleceniami J. Skarżyńskiego, i choć można mieć czasami małe zastrzeżenia do niektórych tez głoszonych przez Pana Jerzego (chociażby dotyczących techniki biegu), to co do podbiegów i siły biegowej, ja mu ufam. W załączonym artykule zaleca On nachylenie 2-3 %. Nie mniej i nie więcej.
http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=2395&show=1
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla mnie jest widoczna różnica czy biegnę po płaskim, czy na podbiegu. Większe nachylenie to technika leci w łeb, ubytek sił jest spory. Zaznaczę, że biegam to w lesie, na miękkim podłożu, gdzie jest trudniej aniżeli po twardym. Czuję na mecie każdego odcinka (150m) zmęczenie mięśni większe aniżeli po płaskim 400m
R.S.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Ja się zgadzam z kol Harpaganem, krótko i bardzo mocno to tylko na mało nachylonym podbiegu, właśnie 2-3% - tez biegam po 130-150 m i to jest najlepszy trening łączący elementy kształtowania siły i techniki. Im podbieg bardziej stromy i długi tym biegam go wolniej i na niższych intensywnościach - bo tu już tylko samą siłę bądź siłę i wytrzymałość mogę krztałtować w zależności jeszcze od kombinacji - podbiegi- długość treningu.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Ciekawe to informacje.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trzeba postawic pytanie poco maratończykowi bieganie podbiegów na pewno nie poto by budowac wytrzymałośc siłową niezbedna np. w biegu terenowym krosowym gdzie będą podbiegi mniejsze czy większe................... odpowiedz jest jedna podbiegi dla maratończyka to jeden z elementów budowania siły ogólnej i siły specjalistycznej niebędnej czy nogi wytrzymały miesniowo stawowo 3-5 godzin biegu ciagłego.

Osobiście polecam taki trening w trakcie wybiegania długiego wolnego robic podbiegi i inne cwiczenia wzmacjajace aparat miesniowostawowy przykład robimy 2 godzinne wybieganie
np. po 40 minutach robimy set tych cwiczen podbiegów dalej biegniemy 40 minut wybiegania i znowósz set tych cwiczen itd. W ten sposób uczymy aparat miesniowy pracowac na wstepnym zmeczeniu długim czasowo bieganiem a takie warunki sa na maratonie.

Robienie podbiegów w formie np. treningu krótkiego tylko 30-40 minutowego nie do końca oddaje warunki jakie bedziemy mieli na maratonie gdzie problemy zaczynają się w 2,3 i 4 godzinie biegu.

Teraz ile procent podbiegu moim zdaniem każdy bo
np. 2 % to rzeczywiście wychodzi nie podbieg tylko przebieżka ale z drugiej strony zbyt duzó sztywnego podbiegu skraca krok biegowy

reasumujac wszystkiego po trochu trza próbowac ale n awspetnym mzeczeniu na wybieganiu polecam

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie, ja nie zaprzeczam sensowności robienia przebieżek na 2% nachylenia. Z pewnością będzie to bardzo korzystne. Ja tylko nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że trening na takim nahcyleniu to będzie trening podbiegów.
Zwiększanie się nachylenia bezsprzecznie podnosi trudność biegu. Jednocześnie jednak, często tego zupełnie nie zauważając, biegamy zwyczajne treningi na nachyleniu 2%. Jest to korzystne, ale - według mnie - nie zawiera bardzo charakterystycznych cech czystych podbiegu (zatem i przebieżki 150 metrów na nachyleniu 2% nie będą ich - według mnie - zawierać).
Podbieg ma jednak trochę inne zadanie od zwyczajnej przebieżki. Po pierwsze, przygotowuje na co ostrzejsze podbiegi podczas zawodów (a co ostrzejszymi nie nazwałbym dwuprocentowych). Pamiętajmy np. o zupełnej zmianie zaangażowania mięśni łydki przy dużych nachyleniach - dużą część pracy dwugłowego przejmuje wtedy płaszczkowaty. Ponadto, podbiegi mają za zadanie tworzyć u biegaczy siłę i będą sobie z tym radzić lepiej od przebieżek, bo zaangażowanie mięśni jest w podbiegach znacznie większe. Przebieżka to jest bardziej środek budowania techniki i umiejętności biegania szybko, siły też, ale w ograniczonym stopniu, bo mięśnie nie zwykły się przy zwyczajnych przebieżkach szczególnie męczyć. Z kolei podbiegi, jak tu zostało zauważone, w mniejszym stopniu będą się odnosić do techniki, ale już do siły w znacznie większym.
Zresztą i tak najważniejsze jest popróbować wszystkiego, tak jak pisze Tompoz. Na pewno nie ma co się bać podbiegów na 5-6-7-10% nachyleniu, a jak ktoś ma ochotę, to i na większym. No i schody! Biegajcie/chodźcie po schodach! :D

(@Mihumor - na stromych podbiegach też można biegać szybko, czemu nie? Oczywiście cel takiego treningu będzie zupełnie inny, ale siłę naprawdę warto posiadać).
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolega ma rację

Tompoz
Tompoz
ODPOWIEDZ