Komentarz do artykułu Co przeszkadza w uzyskaniu dobrego wyniku w maratonie ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Rolli, farmazony nam tutaj cytujesz.
:hahaha:
OK...
Widze ze duzo nie zrozumiałeś. Ale ja juz sie do tego przyzwyczaiłem, ze w Polsce każdy kto przebiegł 3 tygodnie uważa sie za trenera, a naukowcy którzy zajmują sie tym profesjonalnie od lat, to skorumpowani Sint Technology.

Bez obrazy... :hahaha:

Nie szkodzi. Ja tam wole biegać szybciej.
Chciałem tu przedstawić 2 realne testy na ten temat, które prowadzimy z kumplem, ale widzę ze to nie ma sensu.
PKO
MarcinLeja
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:25
Życiówka w maratonie: 2:59:06

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Chciałem tu przedstawić 2 realne testy na ten temat, które prowadzimy z kumplem, ale widzę ze to nie ma sensu.
Z całym szacunkiem, ale Wasze testy są raczej niemiarodajne! Nie mówię, że nie masz racji (bo w tej kwestii nie mam wiedzy), ale badania na dwóch różnych jednostkach są nieobiektywne.

Chociaż poczytam o kryteriach badania i Waszych pomiarach przed i po treningu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MarcinLeja pisze:
Rolli pisze: Chciałem tu przedstawić 2 realne testy na ten temat, które prowadzimy z kumplem, ale widzę ze to nie ma sensu.
Z całym szacunkiem, ale Wasze testy są raczej niemiarodajne! Nie mówię, że nie masz racji (bo w tej kwestii nie mam wiedzy), ale badania na dwóch różnych jednostkach są nieobiektywne.

Chociaż poczytam o kryteriach badania i Waszych pomiarach przed i po treningu.
Dlatego to sie nazywa "testy" a nie "praca naukowa".
MarcinLeja
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Dlatego to sie nazywa "testy" a nie "praca naukowa".

Ale co mają Ci dać testy na dwóch różnych zawodnikach? Powiedziałbym na przykładzie badań, które realizujemy, ale musiałbym za długo tłumaczyć. W Twoim przypadku badania próbka dwóch zawodników nie jest żadną próbką, bo na wynik wpływa zbyt wiele zmiennych o których nawet nie wiesz.
Po drugie musisz mieć "mniej więcej" równorzędnych zawodników pod wszystkimi kryteriami: staż, wiek, kilometraż pokonywany, styl życia, V02 Max, HRmax itp.
Na kilku zawodnikach możesz wykonać statystykę a na dwóch?

Oczywiście Twoje testy mogą dać wynik o którym mówisz i nie ukrywam tego.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie rozumiesz celu tego testu:
wynik x:xx z treningiem "a" u jednego zawodnika w porownaniu z wieloletnim "b" treningiem,
wynik y:yy z treningiem "a" u drugiego zawodnika w porownaniu z wieloletnim "b" treningiem.

Nie chce porównania tych zawodników.
MarcinLeja
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dlatego zadałem pytanie o test. Przynajmniej wyjaśniłeś :)
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Rolli,
piszesz pierdyliardy postów na temat tego, że bieganie 35 km nikomu krzywdy nie zrobi. Piszesz, że w Polsce źle biegamy bo nie szybko i podpierasz to wszystko testem na dwóch osobach???
Chyba, że źle zrozumiałem?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:Rolli,
piszesz pierdyliardy postów na temat tego, że bieganie 35 km nikomu krzywdy nie zrobi. Piszesz, że w Polsce źle biegamy bo nie szybko i podpierasz to wszystko testem na dwóch osobach???
Chyba, że źle zrozumiałem?
Tak. Zle, bo nie czytasz wszystkiego.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Rolli,
na temat badań, które tutaj przedstawiłeś to już się wypowiedział Adam :). Ja też mogę postawić tezę i zrobić pod nią badania. Wszystko lub prawie wszystko da się udowodnić :). Poza tym nikt nie mówi, że polaryzacja treningu jest zła.
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

Wróćcie do meritum.

A ile siły robicie do maratonu? Kiedy zaczynacie i kiedy kończycie? Klasyczne podbiegi, czy może też techniczna siła (sk, wsk itp)? A siłownia dla biegaczy i biegowe ABC, jak to mawia Rolli?
Ja to wszystko wklepuję w dzienniczek, inaczej przestaję ćwiczyć. Luka w dzienniczku związana z treningiem ściśle biegowym to jedno, a luka ad. siły i sprawności to drugie. Ostatnie mnie te drugie motywują :spoczko:

Aha interwały też biegam...
Luke999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:44:48
Życiówka w maratonie: 04:29:58

Nieprzeczytany post

@Adam Klein: Adam, a jakie Ty z gotowych planów treningowych poleciłbyś dla kogoś mającego obecne wyniki:

10k - 44:48
21k - 1:42:38

I w planach poprawę wyniku w HM na < 1:40 i pobiegnięcie maratonu w okolicach 3:30

Mogę trenować 4 razy w tygodniu, długie wybiegania w weekend.

Gdybyś miał też wybrać plany treningowe czy to z książek czy z internetu to jakiego trenera by były?

Luke
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To 3h30 odpowiada zakładanemu przez Ciebie wynikowi w półmaratonie. Dlatego wyznacz sobie jeden cel: maraton. I podporządkuj trening temu celowi. Teraz już jesteś na tym poziomie (chociaż pewnie jeszcze nie potrafisz utrzymać 5:00 na dystansie maratonu, bo już półmaraton zwalniasz) ale jeśli będziesz solidnie trenował to te cele mogą sie przesuwać. Najpierw zastanów się kiedy chciałbyś to biec. (bo plany są 12 ale i 24 tygodniowe).
Luke999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę, że mogę spróbować w maju - więc 12 tygodni ;) Dziękuję ;)

Luke
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o tych którzy wydali książki, to polecałbym Jerzego Skarżyńskiego. Jeśli chodzi o jakieś plany internetowe, to uważam, że tutaj jest niezły zestaw, trzeba tylko wybrać właściwy plan: http://bieganie.pl/?show=1&cat=274&id=4629

Powiedzmy nr 5,6 przewidują 4 treningi w tygodniu.
One są trochę dłuższe niż 12 tygodni i zakładają, że biegasz już 2 godziny na luzie (skoro biegasz połówkę to zakładam, że biegasz).
Możesz też wziąć coś z książki Jacka Danielsa (ja nie uważam, że Daniels jest zły, odwrotnie, tylko że czasem jest poprostu przekombinowany). Advanced Marathoning też zawiera konkretne plany o różnej długości, tyle, że uważam, że jeden z dni treningowych można wykorzystać jakoś lepiej (jakiś żwawy bieg ciągły).

Ale za kilka dni u nas pokaże się cos (wydłużanie) dla tych, którzy się do Orlenu szykują.
Luke999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję ;) Chyba wezmę plan Jurka Skarżyńskiego i delikatnie urozmaicę, żeby nie był tak monotonny. Z chęcią zobaczę co też pojawi się na bieganiu ;)

Luke
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ