Komentarz do artykułu Plan amerykański - 10km
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Miał do tej pory życiówkę 1:09 - to znaczy teraz pobiegł gdzieś 0:59 ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja tylko czytałem, że jakiś rusek ma skopać dupę Nagórowi na dychę. Nie pamiętam tylko w którym roku ma to zrobićrussian, white russian pisze:apropos, czytaliście, że Nagor na swoich planach, poprawił się ostatnio z PB 1:07 o dziesięć minut na połówce?
zdrówko

Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
- jaszczomb
- Zaprawiony W Bojach
Czyli to była ta...no...ironia, cóż moje wyniki nie pozwalają tego komentować chodź przyznam że pokusa jest silna gdyż jego tekst o pks-ach po prostu mnie rozjebał :/ .
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wystarczy w wynikach zobaczyć kto był za nim i zagadka sie rozwiązuje...Still RuNNer pisze:Pobiegł w wekeend 1:17.
I chyba russian do tego pił.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
- przemekWCH
- Stary Wyga
Małe pytanie do Planów amerykańskich.
Wyliczyłem wszystko kalkulatorem McMillana i tempo w poszczególnych środkach treningowych wychodzi mi bardzo niskie.
Aktualnie jestem po 1 tygodniu planu III poziomu i przykładowo.
Trening 2x10'T robię w tempie 4:30 i osiągam średnie tętno na poziomie w drugim odcinku na poziomie 84% (Tutaj powinno się zwracać uwagę na tętno średnie czy tętno max w danym odcinku, żeby nie przekraczać 92%?). Jeżeli bierze się pod uwagę średnie to stosownym byłoby delikatnie przyspieszyć aby pracować w tętnie 88-92 ?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Wyliczyłem wszystko kalkulatorem McMillana i tempo w poszczególnych środkach treningowych wychodzi mi bardzo niskie.
Aktualnie jestem po 1 tygodniu planu III poziomu i przykładowo.
Trening 2x10'T robię w tempie 4:30 i osiągam średnie tętno na poziomie w drugim odcinku na poziomie 84% (Tutaj powinno się zwracać uwagę na tętno średnie czy tętno max w danym odcinku, żeby nie przekraczać 92%?). Jeżeli bierze się pod uwagę średnie to stosownym byłoby delikatnie przyspieszyć aby pracować w tętnie 88-92 ?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale który plan robisz? Bo się trochę pogubiłem. Ten: ?
http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=1535&show=1
W kwestii tętna odnosisz się do opisu że trening T powinien być pomiędzy 88-92% Hrmax, tak?
Skąd wziąłeś to tempo do kalkulatora? Z jakiegoś mocnego startu czy z głowy?
W kwestii tętna odnosisz się do opisu że trening T powinien być pomiędzy 88-92% Hrmax, tak?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Tylko, że większość może pomarzyć o wynikach osiąganych przez kolegę Nagora
R.S.
- przemekWCH
- Stary Wyga
Cześć Adam,Adam Klein pisze:Ale który plan robisz? Bo się trochę pogubiłem. Ten: ?
Rzeczywiście w nie ten wątek się wpisałem, ale wynika to z faktu chyba, że link w pierwszym poście tego wątku nie działa.
Ja mówię o planie amerykańskim : http://bieganie.pl/?cat=19&id=1512&show=1
Ale nadal proszę o pomoc.
Klepię w kalkulator McMilana wynik z półmaratonu i wychodzi mi:
--------------------------------
E: 5:37 do 5:56 (Tutaj wyznacznikiem powinno być możliwość rozmowy w biegu czyli nie przekraczamy OWB1 zgadza się?)
L: 5:37 do 6:14 (Tu rozumiem, że w treningu powinno być tempo maratońskie? Ale aktualne czy te do którego zmierzamy?:))
T: 4:49 do 5:02 (Jakie powinno być tętno? Coś mi tutaj wolno wychodzi.... u Ciebie widzę szybko!:)
I: 4:29 do 4:39 (Speed Workouts long distance runners) - qrka jakoś wolno
Przebieżki: Jak ustaliłeś tempo ?:)
-------------------------------
Takie tempa całkowicie inaczej układają się w moim tętnie.
Zastanawiam się więc co robię źle bo chciałbym mimo tego, że jestem amatorem trenować jak najbardziej efektywnie.
W przypadku biegów T tętno powinno się zamykać w 88-92% HRmax. Ja biegając w tempie 4:30 osiągam np w przypadku treningu 2x10'T - drugi oddcinek ze średnią tętna na poziomie 88%. Biegając w tempie z kalkulatora McMillana to miałbym o niebo niższe tętno.
Czy lepiej słuchać kalkulatora McMillana czy lepiej patrzeć na tętno? Najważniejsze czy mówimy tu o tętnie średnim w danym odcinku czy mówimy o nie przekroczniu 92% HRmaxa w tym odcinku?
Przykładowo dzisiaj pokonałem 55'E w tempie 5:13 min/km i tętno średnie wychodzi mi na poziomie 73%. McMillan pokazuje 5:37 do 5:56 - tętno byłoby w tym przypadku niesamowicie niskie.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Moim zdaniem wynik z półmaratonu był poniżej Twoich możliwości. Nie twierdzę, że nie dałeś z siebie wszystkiegoprzemekWCH pisze:
Klepię w kalkulator McMilana wynik z półmaratonu i wychodzi mi:
--------------------------------
E: 5:37 do 5:56 (Tutaj wyznacznikiem powinno być możliwość rozmowy w biegu czyli nie przekraczamy OWB1 zgadza się?)
L: 5:37 do 6:14 (Tu rozumiem, że w treningu powinno być tempo maratońskie? Ale aktualne czy te do którego zmierzamy?:))
T: 4:49 do 5:02 (Jakie powinno być tętno? Coś mi tutaj wolno wychodzi.... u Ciebie widzę szybko!:)
I: 4:29 do 4:39 (Speed Workouts long distance runners) - qrka jakoś wolno
Przebieżki: Jak ustaliłeś tempo ?:)
-------------------------------
Takie tempa całkowicie inaczej układają się w moim tętnie.

Krzysiek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nawet nie chodzi o górkę - osoby początkujące (a jednak nadal do takich się zaliczasz) nie przygotowują się dobrze do długich dystansów - i istnieje duża rozbieżność wynikowa pomiędzy Twoim potencjałem - powiedzmy pomiędzy teoretycznym wynikiem na 5k a w półmaratonie. Wziąłeś do wyliczeń za długi dystans.
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
A powiedz mi Adam w takim razie jak mnie sklasyfikować? 10 km pobiegłem w 44:26. Z tego wyniku McMillan mówi mi, że moje easy to 5:53 - 5:29, podczas gdy tętno przy 5:53 to u mnie już 75% (wyciągnięta średnia z 10 km), czy to znaczy, że zawody pobiegłem powyżej swoich możliwości?Adam Klein pisze:Nawet nie chodzi o górkę - osoby początkujące (a jednak nadal do takich się zaliczasz) nie przygotowują się dobrze do długich dystansów - i istnieje duża rozbieżność wynikowa pomiędzy Twoim potencjałem - powiedzmy pomiędzy teoretycznym wynikiem na 5k a w półmaratonie. Wziąłeś do wyliczeń za długi dystans.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Do wybiegań nie stosuje się żadnych kalkulatorów. Ja wybiegania biegam do 70 % (i tak uważam że to za szybko), nie patrzę na prędkość bo to jest bez sensu, biegnę na samopoczucie, niekiedy nawet b wolno po 5/km po co szybciej. Dużo ludzi przykłada uwagę do kalkulatorów a przecież nie zawsze czujemy się dobrze i trzeba modyfikować a nie tłuc co pokazuje kalkulator. W treningu maratońskim wybieganie ma znaczenie większe niż pod 10km ponieważ tutaj robimy kilometry podprogowe, które też są dobre pod maratonA powiedz mi Adam w takim razie jak mnie sklasyfikować? 10 km pobiegłem w 44:26. Z tego wyniku McMillan mówi mi, że moje easy to 5:53 - 5:29, podczas gdy tętno przy 5:53 to u mnie już 75% (wyciągnięta średnia z 10 km), czy to znaczy, że zawody pobiegłem powyżej swoich możliwości?
R.S.
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
z tą życiówką 1:07 - faktycznie coś sobie ubzdurałem, nie wiem skąd.Still RuNNer pisze:Dokładnie.gasper pisze:wystarczy w wynikach zobaczyć kto był za nim i zagadka sie rozwiązuje...Still RuNNer pisze:Pobiegł w wekeend 1:17.
I chyba russian do tego pił.
-------------------------------------------------------------------
ale, mhm... to mi nie wygląda na oczywisty, podręcznikowy pacesetting:
zdrówkoBiegłem w tempie na 1:12 do 8km, potem postanowiłem nie cisnąć na siłę, zwolniłem, zaczekałem na Olę i z nią dobiegłem do końca, w tempie szybszego biegu ciągłego.
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable