Komentarz do artykułu Walka z wiatrakami, rozprawka o progu mleczanowym
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Sorry Rolli, ale Twoje tłumaczenia były raczej zabawne.Rolli pisze:Dla Ciebie. Inni juz tlumaczyli jak stosowac.Adam Klein pisze:Witam
Dziękuję bardzo za wartościowy komentarz.
Przy czym moim celem nie było szukanie fizjologicznych przyczyn zmęczenia w wysiłkach długotrwałych, ale pokazanie, że nie progiem mleczanowym powinniśmy się w treningu sugerować, bo jego stosowanie nie ma praktycznego uzasadnienia.

Ale jeśli zadajesz takie pytanie to ja się Ciebie zapytam "co to jest bieg progowy" ? Chodzi Ci o progowy wg Danielsa ? Biegałbym więcej długich odcinków, trochę wolniej, jak wolniej to policzyłbym na podstawie jakiegoś sprawdzianu zawodnika. Ale to pociągałoby z sobą pewnie jeszcze jakieś zmiany.kalki pisze:Adam, powiedzmy że rezygnuje z biegów progowych, jaką inną jednostkę treningową byś zaproponował w treningu do maratonu zamiast biegania tych progów?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zapomniales napisac co bylo takie zabawne. To czego nie rozumiesz?Adam Klein pisze:Sorry Rolli, ale Twoje tłumaczenia były raczej zabawne.Rolli pisze:Dla Ciebie. Inni juz tlumaczyli jak stosowac.Adam Klein pisze:Witam
Dziękuję bardzo za wartościowy komentarz.
Przy czym moim celem nie było szukanie fizjologicznych przyczyn zmęczenia w wysiłkach długotrwałych, ale pokazanie, że nie progiem mleczanowym powinniśmy się w treningu sugerować, bo jego stosowanie nie ma praktycznego uzasadnienia.![]()
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Rolli, to Twoja propozycja:
Zmierz Twoj prog, potrenuj 2 tygodnie i zmierz go jeszcze raz. Jeżeli przy progu masz większa szybkość, to jesteś z Twoim treningiem na dobrej drodze.
-
- Zaprawiony W Bojach
No i co jest w tym śmiesznego? I co w tym jest błędem?Adam Klein pisze:Rolli, to Twoja propozycja:
Zmierz Twoj prog, potrenuj 2 tygodnie i zmierz go jeszcze raz. Jeżeli przy progu masz większa szybkość, to jesteś z Twoim treningiem na dobrej drodze.
Pomiar mleczanu ma dla mnie tylko sens, jeżeli porównuje zmiany w krzywej wzrostu mleczanu, żeby stwierdzić wpływ danych jednostek treningowych.
Ustalenie stref treningowych nie jest dla mnie tak ważne.
Ze dla Ciebie to śmieszne nie ma znaczenia, ważne ze sportowcy maja z tego korzyści.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Rolli, sportowcy nie stosują tego w ten sposób, może nieliczni.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja wiem. Wszyscy biegają według krzywej zwalniania.Adam Klein pisze:Rolli, sportowcy nie stosują tego w ten sposób, może nieliczni.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:30
- Życiówka w maratonie: brak
Ktoś ma namiary na fizjoterapeutę w Bydgoszczy który potrafi wbić te klawikiyacool pisze:Nie do jacola tylko do fizjoterapeuty. Nie ma co czekać na jakąś wirtualną grupę, którą ktoś w magiczny sposób utworzy i poprowadzi. Jak ktoś jest zainteresowany innym wymiarem biegania, to zamiast wydawać kasę na regularne badania progów, niech wyda kasę na regularne wizyty u fizjo. Raz w tygodniu. Może być też masaż pleców, akupunktura, itp. Cokolwiek się nawinie i jest w miarę blisko miejsca zamieszkania. Na początek płaci się frycowe jak zawsze, gdy trzeba rozpoznać nowe obszary i wybrać najlepszą opcję. Trzeba eksperymentować. Po masażu zrobić akcent i sprawdzić, o co właściwie chodzi temu yacolowi, gdy pisze, że zrelaksowane plecy to podstawa, itd. Możecie się potem wymieniać doświadczeniami na forum, bo od tego jest. Tak samo jak wymieniacie się informacjami o tempach, tętnach i kilometrach.
Na przykład: we wtorek Kowalski biegał przebieżki po 18 sekund i szło jak po grudzie, ale w czwartek rano fizjo wbił mu klawiki w dupę i potylicę w poszukiwaniu misterium. Godzinę później przebieżki wychodziły na lajcie w 15 sekund. Jak to możliwe?

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Adam jakieś dane źródłowe na poparcie tej tezy?Adam Klein pisze:Rolli, sportowcy nie stosują tego w ten sposób, może nieliczni.
Dostałeś darmowy wykład od profesjonalisty, informacji starczyłoby na trzy rzeczowe artykuły i dalej idziesz w zaparte.
Mam wrażenie, że trolujesz na własnej stronie tylko po to, żeby nabić ruch:D
Napisałem Ci już że udajesz, że nie wiesz po co są progi, bo zapewne czytałeś ze zrozumieniem artykuł z 2008 zamieszczony na bieganie.pl. Nie skomentowałeś tego i dalej chcesz, żeby Cię nawracali z niewiary w progi. Stosowanie pomiarów mleczanu nie jest obowiązkowe, tak samo jak robienie innych badań. Prowadzisz jakąś krucjatę przeciwko temu?
-
- Zaprawiony W Bojach
http://www.dersportverlag.de/media/uplo ... 99816p.pdf
Tutaj aktualna książka byłego niemieckiego trenera kadry narodowej biegaczy.
Cytuje jeden rozdział:
"Laktat – ein Mittel zur Trainingssteuerung " (tlumacze: Mleczan, strodek do sterowania treningu")
Canova, mało znany trener amatorów z afryki:
http://www.letsrun.com/forum/flat_read. ... ad=5180011
Dalej mi sie nie chce szukac. Bo to przecież takie śmieszne...
Troche do tylu z ta wiedza... albo
Tutaj aktualna książka byłego niemieckiego trenera kadry narodowej biegaczy.
Cytuje jeden rozdział:
"Laktat – ein Mittel zur Trainingssteuerung " (tlumacze: Mleczan, strodek do sterowania treningu")
Canova, mało znany trener amatorów z afryki:
http://www.letsrun.com/forum/flat_read. ... ad=5180011
Dalej mi sie nie chce szukac. Bo to przecież takie śmieszne...
Troche do tylu z ta wiedza... albo
Prowadzisz jakąś krucjatę przeciwko temu?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Blas, poruszasz różne sprawy.blas pisze:Adam jakieś dane źródłowe na poparcie tej tezy?Adam Klein pisze:Rolli, sportowcy nie stosują tego w ten sposób, może nieliczni.
Dostałeś darmowy wykład od profesjonalisty, informacji starczyłoby na trzy rzeczowe artykuły i dalej idziesz w zaparte.
Mam wrażenie, że trolujesz na własnej stronie tylko po to, żeby nabić ruch:D
Napisałem Ci już że udajesz, że nie wiesz po co są progi, bo zapewne czytałeś ze zrozumieniem artykuł z 2008 zamieszczony na bieganie.pl. Nie skomentowałeś tego i dalej chcesz, żeby Cię nawracali z niewiary w progi. Stosowanie pomiarów mleczanu nie jest obowiązkowe, tak samo jak robienie innych badań. Prowadzisz jakąś krucjatę przeciwko temu?
Prawie nikt nie trenuje tak jak napisał Rolli, żeby co 2 tygodnie robił test na próg mleczanowy.
Chcesz mi powiedzieć, że Ty lub Rolli wiecie więcej na ten temat?
Co do wykładu profesjonalisty - wykład był na temat źródeł zmęczenia, ale co do progu to chyba niewiele wniósł, prawda?
Nie wiem o co Ci chodzi ze skomentowaniem artykułu z 2008 roku?
Rolli cytując różne teksty chyba nawet nie bardzo rozumie co cytuje.
Np, podaje taki tytuł: "Laktat – ein Mittel zur Trainingssteuerung " (tlumacze: Mleczan, strodek do sterowania treningu")
Tak jak gdybym ja negował zastosowanie monitorowanie Mleczanu w treningu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ach Adam... To tylko przykłady kto pracują z pomiarem mleczanu. Także ustalaniem progu mleczanowego. I u Canowy jest podane jak porównuje rozwój progu tlenowego i mleczanowego.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Jak ktos ma życzenie, to moze sobie robić wyznaczanie progu mleczanowego co tydzień. 

-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
W ostatnich latach fizjolodzy koncentrują sie coraz bardziej na spadek zapasów glikogenu (substrat) jako najistotniejsza przyczyna zmęczenia, przede wszystkim w biegach wytrzymałościowych. Bardzo ciekawy artykol:Takie rozważania o przyczyny zmęczenia w wysiłkach długotrwających (takim jest przecież każdy bieg na 10 km), należało by uzupełnić o jeszcze inne pominięte zupełnie możliwości. Przy pracy stałej jak bieg na 10 km mamy przecież do czynienia z sukcesywnym zmęczeniem ośrodkowego układu nerwowego (kory ruchowej, móżdżku itd.), czy zmniejszeniu reaktywności jednostek motorycznych mięśni, w tym synaps nerwowo-chemicznych, gdzie przecież dochodzi do tzw. wyczerpania synaptycznego. W efekcie tego, nasze mięśnie ulegają osłabieniu. Myślę, że każdy biegacz jak sobie przypomni swoje początki to zapewne pamięta, że był taki moment, gdy udało mu się wreszcie przebiec upragnione 5, 10 czy 20 kilometrów. Wcześniej nie był w stanie dobiec do końca założonego dystansu, pomimo tego że biegł powoli w przemianach tlenowych. To właśnie nasz mózg i układ nerwowy, czyli całe to „zasilanie” układu mięśniowego, również może limitować nasze możliwości. Kolejnym pominiętym faktem, są występujące zaburzenia termoregulacyjne, elektrolitowe, substratowe, enzymatyczne oraz buforowe, które też bezsprzecznie mają znamienny wpływ na generowane i odczuwane zmęczenie podczas wysiłku długotrwałego. Nie tylko więc kwas mlekowy, a precyzyjnie jony wodorowe powstałe w glikolizie beztlenowej, mają wpływ na indukowane zmęczenie i „padnięcie” na mecie czy przedwczesne „odcięcie” sił w trakcie biegu.
http://jap.physiology.org/content/107/6/1918
To podkreśla, ze dla uzyskanie poprawy wyników dyscyplinach wytrzymałościowych (i to juz od 400m) musimy wziąć pod uwagę nie tylko rozwój VO2max i ekonomizacje ruchu, ale także poprawę wykorzystania substratów pro jednostkę tlenu, wielkość która jest zdeterminowana przez VO2max.
Jezeli masz jakieś konkretne przykłady lub artykuły na ten temat, chętnie bym sie wgłębił w to zagadnienie.