Jak zwiekszyc predkosc w maratonie.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
co do 200 to tak jak napisales
a rytmy to ja z reguly biegam w okolicy 100m albo nawet mniej(jezeli chodzi o technike) a mocne rytmy to do 300m w formie piramidek np 100,200,300,200,100 albo na czas 20,40,80,40,20 i roznorakie wariacje tych piramidek zeby mi sie nie nudzilo.
a rytmy to ja z reguly biegam w okolicy 100m albo nawet mniej(jezeli chodzi o technike) a mocne rytmy to do 300m w formie piramidek np 100,200,300,200,100 albo na czas 20,40,80,40,20 i roznorakie wariacje tych piramidek zeby mi sie nie nudzilo.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Wyga
pobieglem ten maraton ale jestem strasznie wkurzony poniewaz dalem sie poniesc tlumowi i przez pierwsze 8-9 km walczylem na lokcie i skakalem pomiedzy ludzmi tracac czas a co gorsza mnostwo energii. balem sie zlapac kontuzje np skrecic kostke o co bardzo latwo w tym tloku. Ludzi bylo z jakies 40-50 tys wiec po prostu nie mialem jak sie przepchac. na nastepny rok poczekam z 1 godz kiedy wszyscy juz rusza i wtedy pobiegne od poczatku swoim tempem.
generalnie sr hr mialem 161, temperatura bylo dosyc wysoka ok 24-26 st C wiec ciezko sie bieglo
podaje wyniki jaki mam ze stronki zawodow.
10 km 0:43:22
20 km 1:27:43
half 1:32:33
30 km 2:13:23
40 km 2:59:55
finish 3:09:49
dzieki za rady ktorych mi udzielaliscie, duzo skorzystalem
bartek
generalnie sr hr mialem 161, temperatura bylo dosyc wysoka ok 24-26 st C wiec ciezko sie bieglo
podaje wyniki jaki mam ze stronki zawodow.
10 km 0:43:22
20 km 1:27:43
half 1:32:33
30 km 2:13:23
40 km 2:59:55
finish 3:09:49
dzieki za rady ktorych mi udzielaliscie, duzo skorzystalem
bartek
Wszyło 161 i 4:29,9/km.tomasz pisze: Myślę, że na tętnie 164 mógłbyś po 4:20 zrobić marton
Gdyby nie tłum byłoby lepiej.
Trochę więc się pomyliłem

Trochę osłabłeś trolku na ostatnich 12km. Dlaczego?
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Trolek kiedy robiles test na hrmax??
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Wyga
oslablem poniewaz stracilem mnostwo energii i zapalu na pierwszej dyszce. Mysle ze i tak pobieglem ja w miare w rozsadnym czasie ale kosztowalo mnie to duzo wiecej niz powinno. To poskutkowalo slaba koncowka.
przyznam szczerze ze test na hr max robilem pare miesiecy temu. dokladnie podam Ci jutro jak sprawdze w dzienniku.
ale jak bieglem i przez dluzszy czas nie spogladalem na pulsometr i moje tempo bylo takie ze czulem sie fajnie i mialem wrazenie ze to jest tempo w ktorym moge biec i biec - a wtedy jak sprawdzalem pulsometr to mialem z reguly 155. przyspieszalem wiec tak aby utrzymywac 160-161
tak wiec jak troche wydobrzeje po maratonie to rozruszam sie i zrobie test na hr max.
przyznam szczerze ze test na hr max robilem pare miesiecy temu. dokladnie podam Ci jutro jak sprawdze w dzienniku.
ale jak bieglem i przez dluzszy czas nie spogladalem na pulsometr i moje tempo bylo takie ze czulem sie fajnie i mialem wrazenie ze to jest tempo w ktorym moge biec i biec - a wtedy jak sprawdzalem pulsometr to mialem z reguly 155. przyspieszalem wiec tak aby utrzymywac 160-161
tak wiec jak troche wydobrzeje po maratonie to rozruszam sie i zrobie test na hr max.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Podejrzewam ze poprostu prog zostal zle oszacowany. Test na hrmax jezeli nie mamy mozliwosci zmierzyc mleczanu trzeba robic czesciej. Gdyz hrmax zmienia sie w trakcie treningu. U mnie zmniejsza sie od 3-5 uderzen w poprownaniu z hrmax na poczatku sezonu. Jezeli byles zle oszacowany to mogles robic zamiast treningow progowych robic nad progowe, a co za tym idzie nie podniosles progu.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Wyga
Michal zaraz, zaraz.
Teraz to troche zaczelo sie mieszac.
mowisz ze Hr max zmniejsza sie u Ciebie w porownaniu z poczatkiem sezonu. Nie rozumien dlaczego, poniewaz do tej pory myslalem ze jednym z Twoich celow jest to aby podniesc Hr max a co za tym idzie podnies tez prog, oczywiscie celem nadrzednym bylo zwiekszenie predkosci na progu. tego jednak nie da sie rozdzielic.
Sugerujesz ze moglem trenujac nad progiem spowodowac ze prog sie nie podniosl. To czy idealny trning ma polegac na tym ze Hr max obnizy sie , prog podwyzszy sie i predkosc na progu wzrosnie?
Aha jeszzce jedno, jakbys sugerowal abym zrobil test na Hrmax, tak jak robilem do tej pory to bylo 1500 najszybciej jak potrafie + jeszce szybciej finiszowe 200m. i wyszlo 188HR max.
cos zmienic?
dzieki
bartek
Teraz to troche zaczelo sie mieszac.
mowisz ze Hr max zmniejsza sie u Ciebie w porownaniu z poczatkiem sezonu. Nie rozumien dlaczego, poniewaz do tej pory myslalem ze jednym z Twoich celow jest to aby podniesc Hr max a co za tym idzie podnies tez prog, oczywiscie celem nadrzednym bylo zwiekszenie predkosci na progu. tego jednak nie da sie rozdzielic.
Sugerujesz ze moglem trenujac nad progiem spowodowac ze prog sie nie podniosl. To czy idealny trning ma polegac na tym ze Hr max obnizy sie , prog podwyzszy sie i predkosc na progu wzrosnie?
Aha jeszzce jedno, jakbys sugerowal abym zrobil test na Hrmax, tak jak robilem do tej pory to bylo 1500 najszybciej jak potrafie + jeszce szybciej finiszowe 200m. i wyszlo 188HR max.
cos zmienic?
dzieki
bartek
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Trolek nie przyopominam sobie zebym pisal ze moim celem jest podniesienie hrmax. Podniesienie predkosci na progu owszem ale nie koniecznie tetna progowego(choc czesto sie zdaza ze tetno progowe podniesie mi sie o 2-3 uderzenia). Ale Hrmax nigdy w trakcie treningu mi sie nie podnosilo. Nie wiem jak innym ale podejzewam ze tez nie.
Mozesz zrobic test na Hrmax tak jak opisales tylko rob go zawsze jak juz jestes w treningu. Chyba ze chcesz sobie porownac jak ci sie zmienia to wtedy rob na poczatku sezonu po paru dniach treingu, a nastepny po miesiacu.
Idealny trening wg tego co pisal ryszard to taki gdzie predkosc progowa sie podnosi, a tetno progowe jest raczej stale albo wzrasta delikatnie okolo 3-5 uderzen.
Mozesz zrobic test na Hrmax tak jak opisales tylko rob go zawsze jak juz jestes w treningu. Chyba ze chcesz sobie porownac jak ci sie zmienia to wtedy rob na poczatku sezonu po paru dniach treingu, a nastepny po miesiacu.
Idealny trening wg tego co pisal ryszard to taki gdzie predkosc progowa sie podnosi, a tetno progowe jest raczej stale albo wzrasta delikatnie okolo 3-5 uderzen.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie wszyscy przez cale zycie maja prog na 85%. Przy zmniejszonym nieco Tmax i takim samym (lub lekko wyzej t.progowym) mozej miec prog na 88%. I nie swiadczy to o tym ze jestes gorszy
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
Próg to nie wszystko po pierwsze. Tergat ma na 85% i Armstrong też. W tamtym roku Lance miał w NY 2:59 a Paul każdy wie.
Poza tym na tak dużym %HRmax czy %VO2max (tabelka Fredzia) próg mają tylko nieliczni z elity.
Poza tym na tak dużym %HRmax czy %VO2max (tabelka Fredzia) próg mają tylko nieliczni z elity.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
mysle ze w miare dobrze przygotowany amator tez moze miec prog na 85% tylko ze ilosc zgromadzonego glikogenu jest inna.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
zrob za 3 tyg
Michal. J