Komentarz do artykułu Siła mięśniowa w treningu biegowym

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
dom_paw
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim na trening siły należy spojrzeć przez pryzmat treningu uzupełniającego, którego zasadniczym celem jest:

- niwelowanie słabych punktów zawodnika,
- adaptacja zawodnika do wyższych wymagań w zakresie intensywności i objętości treningowej (prewencja urazów),
- uwzględnienie specyficznych potrzeb dyscypliny docelowej,
- analiza pod kątem objętości i intensywności treningowej w zakresie wpływu jednostek uzupełniających na procesy regeneracyjne.

Jeśli chodzi o trening siłowy (oporowy) zwłaszcza na biegaczy długodystansowych to nie został on na tyle zbadany aby móc z całą pewnością mówić o jego korzystnym wpływie na wyniki. Wiemy z praktyki i badań i prac przeglądowych, że powinien być on istotnym elementem przygotowania. To co chciałbym zaznaczyć to aby nie rzucać zbyt często ogólnikami. Tak mamy badania, które wskazują na wysoki poziom korelacji (TO NIE JEST PRZYCZYNOWO_SKUTKOWOŚĆ) siły zwłaszcza w ćwiczeniach w podobnych kątach jak to ma miejsce w trakcie biegów krótkich i średnich jednak, że nie oznacza to, że jesteśmy pewnie w 100% Nie wiemy też jakich wartości siły maksymalnej należy się spodziewać a raczej do jakiej należy dążyć w konkretnych przypadkach. Co ciekawe siła maksymalna ma mniejszy współczynnik korelacji niż RFD co również wprowadza pewien błąd postrzegania.

Ciekawy zauważalnym efektem rozwoju siły a może raczej wprowadzenia ćwiczeń siłowych jest to, że efekt ich wpływu nie musi być widoczny od razu i może pojawić się efekt odbicia (oznacza to, że ich wpływ na organizm i tym samym na poprawę wyników może pojawić się na przykład po dłuższym czasie stosowania kiedy to dojdzie do TRANSFERU SIŁY do docelowej aktywności). Warto też wziąć pod uwagę ten efekt, który może rozkładać się na poszczególne lata treningu i nie dawać jednorazowych profitów ale w dłuższej perspektywie może być znaczący.

Co do Pana Marcina to myślę, że popełniono błędy w programowaniu treningu siłowego. Sam wynik 1RM w tym przypadku ma drugorzędne znaczenie i jego poprawa w tym aspekcie nie musiała przynieść oczekiwanych efektów końcowych. Z drugiej strony może być też tak, że proces treningu był zbyt krótkotrwały (1 sezon to czasem zbyt krótko aby ocenić czy coś jest przydatne).

PS. W materiale jest filmik w którym zawodniczka używa pasa w trakcie ćwiczeń ;-) nie wiem jaki jest w tym przypadku cel ale większej bzdury od dawna nie widziałem
New Balance but biegowy
Fenomen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:00
Życiówka w maratonie: 3:28:00

Nieprzeczytany post

Pas po to, albonza duzy ciezar bierze badz ma za slaby korpus jeszcze, badz cos boli.

Temu akurat taki trening poprawił wynik w triathlonie

https://youtu.be/QOGWNRjmLbw

Wysłane z mojego DUK-L09 .
dom_paw
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie widzę związku między użyciem pasa a dolegliwościami bólowymi. Jeśli w tym przypadku korpus jest słaby tzn że zawodniczka jest słaba a wątpię aby nie wykonywała 1000 ćwiczeń na core. Abstrachuje od tego że pas jest błędnie założony nie tworząc odpowiedniej tłoczni brzusznej. To jest wlasnie podejście widziałem gdzieś że coś robią więc zrobię i Ja.
Fenomen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:00
Życiówka w maratonie: 3:28:00

Nieprzeczytany post

dom_paw pisze:Nie widzę związku między użyciem pasa a dolegliwościami bólowymi. Jeśli w tym przypadku korpus jest słaby tzn że zawodniczka jest słaba a wątpię aby nie wykonywała 1000 ćwiczeń na core. Abstrachuje od tego że pas jest błędnie założony nie tworząc odpowiedniej tłoczni brzusznej. To jest wlasnie podejście widziałem gdzieś że coś robią więc zrobię i Ja.
Ale po co od razu zakladac pas? Bo ktoś tak robi? Autorytet?

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak jest kłopot z samodzielnym myśleniem, kojarzeniem faktów i czytaniem ze zrozumieniem, to pozostaje autorytet, którego należy się słuchać.
dom_paw
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fenomen pisze:
dom_paw pisze:Nie widzę związku między użyciem pasa a dolegliwościami bólowymi. Jeśli w tym przypadku korpus jest słaby tzn że zawodniczka jest słaba a wątpię aby nie wykonywała 1000 ćwiczeń na core. Abstrachuje od tego że pas jest błędnie założony nie tworząc odpowiedniej tłoczni brzusznej. To jest wlasnie podejście widziałem gdzieś że coś robią więc zrobię i Ja.
Ale po co od razu zakladac pas? Bo ktoś tak robi? Autorytet?

Co ma autorytet do tego? I jaki związek ma pas z bólem?
ODPOWIEDZ