Treningi FBW wrzucę 6 i 11 sierpnia.
Powiedz jeszcze tylko czy 1km truchtu jako rozgrzewka i schłodzenie jest wystarczający ?
Dzięki za pomoc

Wystarczy. Przy czym w biegu spokojnym jako rozgrzewkę możesz potraktować pierwszy kilometr, który zrobisz po prostu tempem jeszcze wolniejszym, np. 7:00 min/km zamiast 6:00 min/km.Powiedz jeszcze tylko czy 1km truchtu jako rozgrzewka i schłodzenie jest wystarczający ?
Moze robic w poniedziałek i srode. Tylko musisz skrócić objętość i intensywność.wrobeladam31 pisze:
Ponawiam pytanie o trening FBW Czy robić go w tygodniu startowym czy wtedy lepiej skupić się na lżejszym treningu biegowym ? (bieg mam w sobotę)
Biegaj w deszczu, zahartujesz sie psychicznie i mentalnie!!! Nie boj sie deszczu!!!wrobeladam31 pisze:Wczoraj przez deszcz nie biegałem,dziś zrobiłem 4km
Czy jeśli jutro zrobię 10km + 4 przebieżki , w środę 7km a w czwartek 4-5km + 4 przebieżki do soboty nogi odpoczną ?
Błąd. W takim czasie możesz co najwyżej zepsuć już wypracowaną formę. W ostatnim tygodniu masz czuć się wypoczęty, głodny biegania, bezsensowne dodanie objętości czy liczby treningów tylko cię niepotrzebnie zmęczy. Wystarczy, że wyjdziesz pobiegać spokojnie dwa, trzy razy, zaliczysz raz (w ramach rozruchu dwa dni przed startem) lub dwa razy przebieżki (pierwszy trening w tygodniu i rozruch przedstartowy) i starczy. Sobotnie zawody mają być kulminacją.Teraz muszę zrobić formę na sobotę..