3 tygodnie do biegu na 10km - kilka pytań

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wrobeladam31
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zrezygnowałem z tego testu i będę biegał na wyczucie Twoim planem.Nie będę wrzucał interwałów tylko zrobię przebieżki dziś,9 i 16 sierpnia.

Treningi FBW wrzucę 6 i 11 sierpnia.

Powiedz jeszcze tylko czy 1km truchtu jako rozgrzewka i schłodzenie jest wystarczający ?

Dzięki za pomoc ;)
New Balance but biegowy
Pixa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:11:10

Nieprzeczytany post

Ja bym odpuścił trening dzień przed startem. Tak, 1 km na rozgrzewkę (plus jakieś skippy, przysiady) jest ok, na schłodzenie też.
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Powiedz jeszcze tylko czy 1km truchtu jako rozgrzewka i schłodzenie jest wystarczający ?
Wystarczy. Przy czym w biegu spokojnym jako rozgrzewkę możesz potraktować pierwszy kilometr, który zrobisz po prostu tempem jeszcze wolniejszym, np. 7:00 min/km zamiast 6:00 min/km.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

wrobeladam31 pisze:
Ponawiam pytanie o trening FBW Czy robić go w tygodniu startowym czy wtedy lepiej skupić się na lżejszym treningu biegowym ? (bieg mam w sobotę)
Moze robic w poniedziałek i srode. Tylko musisz skrócić objętość i intensywność.

Jesli przykładowo robiles martwy ciag 5 serii po 5 serii ciężarem 150kg z przerwa 2'30, to robisz ten martwy ciag w 3 seriach po 3-5 powtorzen z ciężarem 90kg (40% mniej) i z przerwami 3-4'.

I wywalasz zbędne akcesoria jesli je masz czy nie potrzebne cwiczenia.

Albo w twoim przypadku zrob jeden taki trening, w poniedziałek.
Podałem przykład dla trenujących 3x i wiecej.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zrobię tak jak wyżej napisałem i mam nadzieję poprawić te 56 minut sprzed miesiąca. Dzięki raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi ;)
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Panowie,czekało mnie dużo obowiązków w ostatnim czasie,w związku z tym od tygodnia nie biegałem,a do dyszki pozostał tylko tydzień....

Czy zmieniony plan może tak wyglądać ? (Wszystko truchtem)

11 sierpnia 9km
13 sierpnia 11km
15 sierpnia 9km
17 sierpnia 5km
18 sierpnia start.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lepiej dzień przed startem zrób wolne, czyli ostatni trening 16, nie 17 sierpnia. I zakończ go tymi trzema przebieżkami. 13 sierpnia też bym postarał się wpleść 3-5 przebieżek, nawet kosztem długości treningu. Wytrzymałości już nie poprawisz, w dniu startu masz być wypoczęty - te przebieżki cię nie zmęczą, bo nie zdążą, a lekko odmulą. Mnie po przebieżkach tempo startowe zawsze wydaje się komfortowe.
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj przez deszcz nie biegałem,dziś zrobiłem 4km

Czy jeśli jutro zrobię 10km + 4 przebieżki , w środę 7km a w czwartek 4-5km + 4 przebieżki do soboty nogi odpoczną ?
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wrobeladam31 pisze:Wczoraj przez deszcz nie biegałem,dziś zrobiłem 4km

Czy jeśli jutro zrobię 10km + 4 przebieżki , w środę 7km a w czwartek 4-5km + 4 przebieżki do soboty nogi odpoczną ?
Biegaj w deszczu, zahartujesz sie psychicznie i mentalnie!!! Nie boj sie deszczu!!!

Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trening mentalny jest najtrudniejszy do wykonania.!!!

wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Macie rację.. Dałem dupy z treningiem i dietą w ostatnim tygodniu.. Teraz muszę zrobić formę na sobotę..
Taki plan jak napisałem ujdzie?
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz muszę zrobić formę na sobotę..
Błąd. W takim czasie możesz co najwyżej zepsuć już wypracowaną formę. W ostatnim tygodniu masz czuć się wypoczęty, głodny biegania, bezsensowne dodanie objętości czy liczby treningów tylko cię niepotrzebnie zmęczy. Wystarczy, że wyjdziesz pobiegać spokojnie dwa, trzy razy, zaliczysz raz (w ramach rozruchu dwa dni przed startem) lub dwa razy przebieżki (pierwszy trening w tygodniu i rozruch przedstartowy) i starczy. Sobotnie zawody mają być kulminacją.

Jeśli dobrze zrozumiałem, nie biegałeś wczoraj, a biegałeś dzisiaj. Na twoim miejscu rozważyłbym dwie opcje:
a)
wtorek - ~7 km, jak czujesz, że cię nosi dodaj 3-5 przebieżek, ale nic na siłę
czwartek - ~4 km, na koniec 3 przebieżki, plus jakieś schłodzenie powolnym truchtem, który może przejść w marsz
sobota - start

b)
poniedziałek - ~7 km, w tym 3-5 przebieżek
środa - ~9 km, ale trochę wolniej niż biegasz normalnie
czwartek - ~4 km, na koniec 3 przebieżki, plus jakieś schłodzenie
sobota - start

Jak czujesz się niepewnie, masz wrażenie, że treningi cię męczą - wybierz a, jak czujesz się mocniejszy - b. Jeśli czujesz się mocno, możesz wydłużyć długość treningów, ale bym nie przesadzał.
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zrobię opcję 2 a jak dam radę, wydluzę treningi o 1-2 km truchtu, dzięki
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Świetnie mi się biegało więc zrobiłem 9km + 5 przebieżek,Czy zmodyfikować plan b,czy jechać dalej ?

Mam jeszcze taki problem.

Dłuższy czas biegam w butach które są większe o 2.5 rozmiara od normalnego obuwia do chodzenia.Biegam w nich od ok. 3 lat.

Jednak czuję podczas biegu delikatny dyskomfort śródstopia,przez co myślę że nie biegam na 100%.Nie jest to coś co uniemożliwia w miarę komfortowe bieganie,ale mam pytanie w związku z zakupem nowego obuwia.

O ile rozmiarów powinno być ono większe od typowych butów do chodzenia,oraz czy warto zamówić je teraz i pobiec w nich za 5 dni w zawodach,czy może lepiej trzymać się zaufanych butów,a nowe sprawić sobie już po docelowej imprezie ?
ldamianl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37.07

Nieprzeczytany post

Nie sugerują się dużą różnicą w rozmiarówkach różnych firm to się zdarza bardzo często. Przejdź się do jakiegoś sklepu z obuwiem do biegania i tam kompetentny Pan podpowie Ci jaka rozmiarówka będzie Ci pasowała. Bardzo nie trafionym pomysłem jest zakup butów na zawody, a jak okaże się że Cię obcierają po 500 metrach ?

Zamówić? przez internet? Bez wcześniejszego przymierzenia? Nie polecam ! Musisz się poczuć w bucie
Rekordy:
5km - 17:09 (IX 2020)
10km - 34:29 (IX 2021)
HM - 1:15:41 (IX 2022)
M - 2:41:38 (IX 2021)
ODPOWIEDZ