Daniels nie dziala ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie, nie powiedziałem, że ma tylko biegać spokojne 2 godziny.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
2h bieg o niczym nie swiadczy jesli ktos biega tylko 5km na zawodach.
Szybki nie bedzie.
Ten 2h mozna zastapic 1h15 np.
Wysłane z mojego SM-T113 .
Szybki nie bedzie.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie chodzi o to czy świadczy czy nie. Założyciel tego wątku ma po prostu klasyczne problemy z wytrzymałością.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 40:41
- Życiówka w maratonie: brak
A realizujesz jakiś plan Danielsa czy korzystasz tylko z jego tabel do określenia tempa treningu?grzes73 pisze:Biegam cos takiego:
pon: progi 3x12 min w tempie 4:24 na przerwach 3 min.
sroda: BS 15 km po 5:30
piatek: interwaly 5x1 km w tempie 4:03 na przerwach 3 min.
sobota: zabawa biegowa 15 km
Tempa z Danielsa bazowane na ostatnim tescie treningowym na 5 km, ktory wyszedl na 20:47.
Bo może od Danielsa zabrałeś tylko tempa, realizując własny plan? Jeśli tak to nic dziwnego że nie działa.
Daniels zaleca aby przy kilometrażu do 64km/tydz (jeśli biegasz 200-250km/mies to raczej nie przekraczasz tej ilości) biegi w tempie P powinny trwać maksymalnie 20 min w biegu ciągłym lub 30 min jeśli są przerwy regeneracyjne. U Ciebie wychodzi 36 min takiego biegu.
Poza tym w jego planach (tych pod 5-10km)jest sporo biegów długich lub zamiennie biegów w tempie M.
No i pozostaje pytanie czy to jest jakiś konkretny plan? Bo u Danielsa trening jest podzielony na IV fazy, najpierw BS-y, potem rytmy, itp, itd... i ma działać całościowo.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Z Danielsa mam tylko tempa. Porownujac np do uniwersalnego planu tygodniowego do zapetlenia, ktory bazuje na tescie Coopera tempo progowe jest u Danielsa kilka sekund szybsze (odpowiednio 4:27 i 4:24).
Moze faktycznie za dlugie te odcinki robie w tempie progowym, bo Daniels pisze zeby na jednym treningu nie przekraczac 10% tygodniowego kilometrazu a u mnie wychodzi blizej 15%.
Moze faktycznie za dlugie te odcinki robie w tempie progowym, bo Daniels pisze zeby na jednym treningu nie przekraczac 10% tygodniowego kilometrazu a u mnie wychodzi blizej 15%.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Akurat na ten temat pisze JD bzdury. Zwieksz na 20% i bedzie lepiej.grzes73 pisze:Z Danielsa mam tylko tempa. Porownujac np do uniwersalnego planu tygodniowego do zapetlenia, ktory bazuje na tescie Coopera tempo progowe jest u Danielsa kilka sekund szybsze (odpowiednio 4:27 i 4:24).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Bzdury.Yahoo pisze:2h bieg o niczym nie swiadczy jesli ktos biega tylko 5km na zawodach.
Szybki nie bedzie.
Tak jak Adam napisal, zalezy od umiejetnosci, brakow i typu biegacza.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale jaki jest w ogole Twój cel? Do czego się szykujesz i na kiedy?grzes73 pisze:OK, co w takim razie zmienic w planie?Adam Klein pisze:Nie chodzi o to czy świadczy czy nie. Założyciel tego wątku ma po prostu klasyczne problemy z wytrzymałością.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Ale w tym okresie 2h biegi beda mu służyły?Rolli pisze:Bzdury.Yahoo pisze:2h bieg o niczym nie swiadczy jesli ktos biega tylko 5km na zawodach.
Szybki nie bedzie.
Tak jak Adam napisal, zalezy od umiejetnosci, brakow i typu biegacza.
Zamiast robi dlugie biegi w okresie jesienno zimowym.
A teraz skrócić te dlugie niedzielne biegi.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
-
- Wyga
Cel najblizszy zejsc ponizej 20 min na 5 km. Kilka biegow mam zaplanowanych, pierwszy na koniec sierpnia.Adam Klein pisze:Ale jaki jest w ogole Twój cel? Do czego się szykujesz i na kiedy?grzes73 pisze:OK, co w takim razie zmienic w planie?Adam Klein pisze:Nie chodzi o to czy świadczy czy nie. Założyciel tego wątku ma po prostu klasyczne problemy z wytrzymałością.
Ogolnie to sciganie na odcinkach dluzszych niz 10 km mnie nie pociaga stad tez ograniczam te BS-y to 15 km. Nie wiem czy jest sens biegac 2 godziny wolno jak chce poprawic czas na 5 km.
-
- Zaprawiony W Bojach
Czutam tu że trening progowy 3x12min 3 min przerwy to trudny trening. Na czym polega ta trudność jeżeli tempo progowe to tempo komfortowo trudne które jest się w stanie utrzymywać przez godzinę bez przerwy. Sam biegam 30 min takiego tempa bez przerwy i dla mnie jest to właśnie trening komfortowo trudny ( tempo P wyliczone z biegu na 10 km).
Może tu jest problem że kolega liczy tempo progówki z biegu 20-minutowego, zamiast z tempa biegu na 10 km albo nawet HM, gdzie tempo tych biegów jest zapewne znacznie słabsze niż by wynikało z rekordu na 5 km
Może tu jest problem że kolega liczy tempo progówki z biegu 20-minutowego, zamiast z tempa biegu na 10 km albo nawet HM, gdzie tempo tych biegów jest zapewne znacznie słabsze niż by wynikało z rekordu na 5 km
Blog
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
-
- Wyga
Tempa progowki opieram na tabelach Danielsa dla czasu na 5 km 20:47. Wychodzi 4:24, czyli znacznie wolniej niz tempo 5 -km.mach82 pisze:Czutam tu że trening progowy 3x12min 3 min przerwy to trudny trening. Na czym polega ta trudność jeżeli tempo progowe to tempo komfortowo trudne które jest się w stanie utrzymywać przez godzinę bez przerwy. Sam biegam 30 min takiego tempa bez przerwy i dla mnie jest to właśnie trening komfortowo trudny ( tempo P wyliczone z biegu na 10 km).
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Podam trochę skrajny przykład, ale on powinien wyjaśnić gdzie jest problem. Jeżeli zawodnik biega 1500m w 4 minuty, ale nigdy w życiu nie robił żadnego dłuższego treningu niż 1500m, to jeżeli nagle poprosimy go bieg w teoretycznie bardzo komfortowym dla niego tempie rozbiegania ale trwającym np godzinę, to sie okaże, że to jest dla niego bardzo trudne. Troche podobny przypadek mamy tutaj.
Grzes - bieganie długodystansowe to jest "contunuum" - musisz być dobry w stosunkowo dużym przedziale czasu, dystansu, bo jeśli nie, to Ci ten długi dystans zaczyna "ciążyć", ściąga Cię na dół. Wiem, że można budować swoje krótkie wyniki na tempówkach i krótkich treningach ale to jest automatyczne zamykanie sobie szans na mocny rozwój. Nie patrz na te 5 tys jak na 5 tys ale jak na wyzwanie długodystansowe. Od razu musisz być dobry też na 10 km, a do tego powinieneś 2 godzinny trening raz na 2 tygodnie robić w komfortowym tempie.
Ale jak już tutaj ktoś zauważył, zabrałeś sie do tego w sposób wybiórczy, powybierałeś sobie jakieś klocki od Danielsa tymczasem na wszystko potrzeba czasu i budowania od podstaw.
Grzes - bieganie długodystansowe to jest "contunuum" - musisz być dobry w stosunkowo dużym przedziale czasu, dystansu, bo jeśli nie, to Ci ten długi dystans zaczyna "ciążyć", ściąga Cię na dół. Wiem, że można budować swoje krótkie wyniki na tempówkach i krótkich treningach ale to jest automatyczne zamykanie sobie szans na mocny rozwój. Nie patrz na te 5 tys jak na 5 tys ale jak na wyzwanie długodystansowe. Od razu musisz być dobry też na 10 km, a do tego powinieneś 2 godzinny trening raz na 2 tygodnie robić w komfortowym tempie.
Ale jak już tutaj ktoś zauważył, zabrałeś sie do tego w sposób wybiórczy, powybierałeś sobie jakieś klocki od Danielsa tymczasem na wszystko potrzeba czasu i budowania od podstaw.