Trening z pulsometrem dzieci i młodzieży
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
@yacool, nie myslales o napisaniu powiesci? Pomyslow masz bez liku, a i styl pisarski niczego sobie. Chetnie bym kupil, nie musialbym na takie perelki polowac na forum. 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Dlaczego schodzimy na taki poziom?yacool pisze:Jestem w trakcie testowania czujnika własnej konstrukcji do pomiaru mocy. Nazwałem go roboczo strass. Urządzenie wkłada się między pośladki. Zasada jest prosta. Im większe tempo tym większy stres i mocniejszy nacisk na tensometr. Na razie to tylko prototyp i ma czasem problemy z łączeniem się z zegarkiem, zwłaszcza w przypadku przebijania się sygnału przez tłuste dupy z przedziału 6 min/km. Rozwiązaniem jest większa bateria, choć zwiększa to od razu gabaryty czujnika, ale zgodnie ze starą mądrością ludową: popieści się, to zmieści się - jestem w stanie marketingowo z tego wybrnąć. Tompoz, przydałby mi się do testów taki bystrzacha jak ty. W końcu pomiar mocy z pedałów masz w małym palcu. Teraz miałbyś to w dupie. Kto wie, może ci się spodoba i będziesz używał na co dzień.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 35:14
- Życiówka w maratonie: 2:56
Yacool na jakiej podstawie twierdzisz, że nie można/ nie powinno się dzieciom zakładać pulsometrów? Masz taką wiedzę czy to tylko domysły? Powiedz mi proszę kiedy Twój młody zawodnik ubierze pulsometr jak będzie mieć 15, 16, 17, 18, 19 czy 20 czy wiecej...
Np jeżeli ubierzesz go w wieku 18lat to czemu nie w wieku 17? Co jest twoją wytyczną? Opisz proszę to szerzej.
Uczepiliście się 12 roku życia. Docelowo chodziło mi o 16 lat. Jednak rozbudowałem pytanie aby trochę szerzej na to spojrzeć. Zaznaczałem, że interesują mnie wszelkie źródła, dane, sprawodzone informacje lub merytoryczna rozmowa. Staram się nie być zamknięty na wiedzę i naukę w myśl zasady kto się nie rozwija ten się zwija. Nie jaram się każdą przeczytaną informacją w internecie
i wszystkimi ciekawostkami. Proszę nie rzucajcie hasłami w stylu ''pora zmienić zawód'' btw to nie jest mój zawód. Podejrzewam, że nikt nie będzie wstanie wyjaśnić jaka jest różnica przy używaniu pulsometra u 18 latka niż np u 21 latka. Oczywiście z zachowaniem zasady indywidualnego podejścia. Chodzi mi o interpretacje wyniku wahań i wszelkie inne potwierdzone rzeczy.
Rolli wysiłek 7-8min jest zdecydowana przewagą przemian tlenowych. Oczywiście, że zdaję sobie sprawę, że inne cechy/pochodne są też bardzo ważne. Jednak interesują mnie teraz informacje na temat treningu z pulsometrem i tętna u dzieci a nie inne. Wiec pozwól mi spokojnie szukać informacji. Jeżeli chodzi o trening to OWB1, WB2, Krossy pasywne i aktywne, MZB i DZB łącznie z treningiem tempa.
Szukam wiedzy, informacji, danych a nie wrogów wiec polecam szanować się nawzajem.
Np jeżeli ubierzesz go w wieku 18lat to czemu nie w wieku 17? Co jest twoją wytyczną? Opisz proszę to szerzej.
Uczepiliście się 12 roku życia. Docelowo chodziło mi o 16 lat. Jednak rozbudowałem pytanie aby trochę szerzej na to spojrzeć. Zaznaczałem, że interesują mnie wszelkie źródła, dane, sprawodzone informacje lub merytoryczna rozmowa. Staram się nie być zamknięty na wiedzę i naukę w myśl zasady kto się nie rozwija ten się zwija. Nie jaram się każdą przeczytaną informacją w internecie
i wszystkimi ciekawostkami. Proszę nie rzucajcie hasłami w stylu ''pora zmienić zawód'' btw to nie jest mój zawód. Podejrzewam, że nikt nie będzie wstanie wyjaśnić jaka jest różnica przy używaniu pulsometra u 18 latka niż np u 21 latka. Oczywiście z zachowaniem zasady indywidualnego podejścia. Chodzi mi o interpretacje wyniku wahań i wszelkie inne potwierdzone rzeczy.
Rolli wysiłek 7-8min jest zdecydowana przewagą przemian tlenowych. Oczywiście, że zdaję sobie sprawę, że inne cechy/pochodne są też bardzo ważne. Jednak interesują mnie teraz informacje na temat treningu z pulsometrem i tętna u dzieci a nie inne. Wiec pozwól mi spokojnie szukać informacji. Jeżeli chodzi o trening to OWB1, WB2, Krossy pasywne i aktywne, MZB i DZB łącznie z treningiem tempa.
Szukam wiedzy, informacji, danych a nie wrogów wiec polecam szanować się nawzajem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Prawdopodobnie mijasz sie z tematem.KrzysiekJ pisze:Nie jestem pewien, ale czy na bieganie.pl był kiedyś opublikowany artykuł o amerykańskiej szkole w której wdrożono ciekawy program sportowy dla dzieci oparty o pulsometry?
Rzecz cała polegała na tym, że nie oceniano faktycznie aktualnego poziomu, ale postęp na podstawie zmniejszania się tętna przy określonym wysiłku. Dzieciaki dzięki temu się nie zniechęcały (te "słabsze") i nie osiadały na laurach (te "mocniejsze), a efekt końcowy był taki, że szkoła znalazła się wysoko w rankingu sportowymi i naukowym.
Gdzieś na to trafiłem i nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Eksperyment raczej wypalił, więc skreślanie trenera, który zakłada dzieciom pulsometry nie wydaje mi się być taka oczywista.
Tu chodzi o monitorowanie i sterowanie treningu dla mlodzikow a nie o system poronywania i motywowania dzieci.
Jeszcze raz. W wieku do 14 lat nie powinno sie trenowac dzieci wytrzymalosciowo tylko ogolnorozwojowka, szybkosc, skocznosc i zwinnosc. Do wieku 16 lat (w zaleznosci od stanu rozwoju) dochodzi do tego wytrzymalosc tempowa.
W obu wypadkach pomiar pulsu nie ma zadnego znaczenia.
Troche mozna tu poczytac. Wiedza na tycy moze byc tylko punktualna.
http://www.pzla.pl/zwiazek.php?_a=1&kat_id=220
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie rozumie co ma trening tlenowy z pomiara pulsu do czynienia?kojot7 pisze: Rolli wysiłek 7-8min jest zdecydowana przewagą przemian tlenowych. Oczywiście, że zdaję sobie sprawę, że inne cechy/pochodne są też bardzo ważne. Jednak interesują mnie teraz informacje na temat treningu z pulsometrem i tętna u dzieci a nie inne. Wiec pozwól mi spokojnie szukać informacji. Jeżeli chodzi o trening to OWB1, WB2, Krossy pasywne i aktywne, MZB i DZB łącznie z treningiem tempa.
W tym wieku rozwijasz u chlopaka/dziewczyny wytrzymalosc szybkosciowa i tempowa nie przez WB2 tylko przez trening powturzeniowy i szybkosciowy? Pod jakie dystansy chcesz ja/jego (kogo?) trenowac?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: brak
tak z ciekawości:
załóżmy, że trener dostaje dziecko w wieku 12 lat, które przychodzi do klubu biegowego.
Pomijając kwestię robienia ogólnorozwojówki (osobiście zgadzam się z tym, że ona do pewnego wieku jest kluczowa).
to nie powinno być tak, że:
wł. do 18 roku bazuje się tylko na budowaniu ogólnych podstaw biegowych takich jak: wytrzymałość, czy elementy szybkości
czy pzygotowania technicznego, ale tylko po to, aby przygotować zawodnika, aby później bez przeszkód miał możliwość
podjęcia treningów bezpośrednio związanych z jego konkurencją.
I czy przez te powiedzmy pierwsze 4-6 lat nie wystarczy tylko bazować na tzw "zabawach biegowych" /fartlekach?
załóżmy, że trener dostaje dziecko w wieku 12 lat, które przychodzi do klubu biegowego.
Pomijając kwestię robienia ogólnorozwojówki (osobiście zgadzam się z tym, że ona do pewnego wieku jest kluczowa).
to nie powinno być tak, że:
wł. do 18 roku bazuje się tylko na budowaniu ogólnych podstaw biegowych takich jak: wytrzymałość, czy elementy szybkości
czy pzygotowania technicznego, ale tylko po to, aby przygotować zawodnika, aby później bez przeszkód miał możliwość
podjęcia treningów bezpośrednio związanych z jego konkurencją.
I czy przez te powiedzmy pierwsze 4-6 lat nie wystarczy tylko bazować na tzw "zabawach biegowych" /fartlekach?

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rolli napisał, że dla ciekawości można założyć pulsometr i ja się z tym zgadzam, bo jeśli jakiś gadźet pobudza wyobraźnię, to zabawa w bieganie staje się dla dzieciaka ciekawsza; pod warunkiem, że nie stanie się to podstawą treningu, bo wtedy pomiar tętna staje się dla młodej osoby wyrocznią i reaguje na wyrocznię dużo bardziej emocjonalnie niż dorosły. Kończy się zabawa i rychło także kariera.
Piszesz o 16, 18, 20-latkach. Ok. Niech sobie zakładają, niech mierzą. W sporcie amatorskim jest wiele sposobów na uprawianie biegowego hobby. Jeżeli jednak chodzi o wyczyn, to trzeba się zmierzyć z twardymi faktami mówiącymi o 20-latkach biegających poniżej 60 minut w połówce. Na treningu opartym o naukowe pomiary tętna? Nic podobnego.
Trzeba się z tym mierzyć, uczciwie mówić młodzieży o stanie rzeczy i pokazywać wybór: ignorować i zamykać się w swoich metodach, czy podważać i szukać odpowiedzi na pytanie jak to możliwe...
Piszesz o 16, 18, 20-latkach. Ok. Niech sobie zakładają, niech mierzą. W sporcie amatorskim jest wiele sposobów na uprawianie biegowego hobby. Jeżeli jednak chodzi o wyczyn, to trzeba się zmierzyć z twardymi faktami mówiącymi o 20-latkach biegających poniżej 60 minut w połówce. Na treningu opartym o naukowe pomiary tętna? Nic podobnego.
Trzeba się z tym mierzyć, uczciwie mówić młodzieży o stanie rzeczy i pokazywać wybór: ignorować i zamykać się w swoich metodach, czy podważać i szukać odpowiedzi na pytanie jak to możliwe...
-
- Zaprawiony W Bojach
Przypuszczam ze syn Kojota pobiegl jakis Parkrun i zrobil "dobry" wynik (jaki?) I teraz tatus chce sie wziasc za trenowanie chlopaka. Do tego miejsca jest wszystko OK... ale Kojot... dzieci nie sa malymi doroslymi i dzieci trenuje sie inaczej.
My tu piszemy o wieloletnim przygotowaniu od podstaw dzieci i mlodzikow jako zawodnicy lekkiej atletyki. Jest to tez twoim planem? Czy po prostu chcesz zeby chlopak wygral nastepny Parkrun z 60 letnimi szuraczami z paskami pulsometrow?
My tu piszemy o wieloletnim przygotowaniu od podstaw dzieci i mlodzikow jako zawodnicy lekkiej atletyki. Jest to tez twoim planem? Czy po prostu chcesz zeby chlopak wygral nastepny Parkrun z 60 letnimi szuraczami z paskami pulsometrow?
-
- Rozgrzewający Się
Zaznaczam nie próbuje wciskać dziecku pulsometru na siłę i opierać się tylko na nim. Szukam bardziej możliwości czy mógł by mi pomóc i czy jest to gdzieś stosowane. Przykładam uwagę do nauki ponieważ jak pokazuje Salazar i cała stajnia ma to sens. Stado Kenijczyków zarzynających się w Kenii zostaje w tyle np Galena.
U mnie sytuacja jest specyficzna bardzo duża ilość ćwiczeń ogólnorozwojowych wykonywana jest w szkole sportowej do której uczęszcza - dziewczynka 15,5 lat. (niska, drobna z bardzo dobrą naturalną techniką biegu)
Rozumiem, że trening powtórzeniowy będzie podstawą w rozwoju u dzieci. Dziewczynka ma bardzo dobre predyspozycje wytrzymałościowe i na chwile obecną tylko na nich osiągała dobre rezultaty.
Dziewczynka od niedawna (4 miesiące) rozpoczęła treningi biegowe więc jej mięśnie adaptują się dopiero do spokojnych treningów i wybiegań. Na podstawie MZB i spokojnych wybiegań następuje duży progres. Z racji na okres jaki teraz mamy nie włączam jej stadionu i metody powtórzeniowej w tym momencie - zrobię to później. Chcę przygotować w tym okresie te mięśnie i podstawy tlenowe.
Co powiecie na temat budowy siły u takiej osoby?
U mnie sytuacja jest specyficzna bardzo duża ilość ćwiczeń ogólnorozwojowych wykonywana jest w szkole sportowej do której uczęszcza - dziewczynka 15,5 lat. (niska, drobna z bardzo dobrą naturalną techniką biegu)
Rozumiem, że trening powtórzeniowy będzie podstawą w rozwoju u dzieci. Dziewczynka ma bardzo dobre predyspozycje wytrzymałościowe i na chwile obecną tylko na nich osiągała dobre rezultaty.
Dziewczynka od niedawna (4 miesiące) rozpoczęła treningi biegowe więc jej mięśnie adaptują się dopiero do spokojnych treningów i wybiegań. Na podstawie MZB i spokojnych wybiegań następuje duży progres. Z racji na okres jaki teraz mamy nie włączam jej stadionu i metody powtórzeniowej w tym momencie - zrobię to później. Chcę przygotować w tym okresie te mięśnie i podstawy tlenowe.
Co powiecie na temat budowy siły u takiej osoby?
-
- Rozgrzewający Się
Ani syn ani córka, żaden parkrun. Pochwal się proszę osiągnięciami z LA. Pracujesz jako trener? Na serio nie nastawiam się na spine. W 100% wiem, że nie są to mali dorośli. Kształtuje się ich inaczej, jednak jeszcze raz zaznaczam szukam przydatnych informacji na temat dzieci + pulsometr i szukam w tym sensu. Dodatkowo to że szukam informacji nie oznacza, że wezme pulsometr i każe biegać dziecku wybiegania po 14km na zasadzie ''zeby wzmocnilo sie tlenowo bo pisał tak xxxx''
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie sugeruj się okresami jakie mamy tylko okresami dziewczyny. Doświadczony trener wie, że nie ma większego wyzwania niż trenowanie dziewczynki. Przy całym zapale i dobrych chęciach wszystko zmienia się jak tylko pojawia się okres. Nie ma reguł, nie ma metod postępowania. Czekasz. Rok, dwa. Może się coś zmieni, a może nie i założy rodzinę i skończy z bieganiem, jak większość.
Cieszmy się, że to stado samo się unicestwia bezmyślnym trenowaniem, bo inaczej gwiazda Salazara nie błyszczałaby jak błyszczy.kojot7 pisze:Przykładam uwagę do nauki ponieważ jak pokazuje Salazar i cała stajnia ma to sens. Stado Kenijczyków zarzynających się w Kenii zostaje w tyle np Galena.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Bieganie na najwyższym poziomie wciąż zaprzecza nauce i zapleczu. I to jest cholernie trudny do przełknięcia problem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Prowdze od lat troche mlodzierz...kojot7 pisze:Ani syn ani córka, żaden parkrun. Pochwal się proszę osiągnięciami z LA. Pracujesz jako trener? Na serio nie nastawiam się na spine. W 100% wiem, że nie są to mali dorośli. Kształtuje się ich inaczej, jednak jeszcze raz zaznaczam szukam przydatnych informacji na temat dzieci + pulsometr i szukam w tym sensu. Dodatkowo to że szukam informacji nie oznacza, że wezme pulsometr i każe biegać dziecku wybiegania po 14km na zasadzie ''zeby wzmocnilo sie tlenowo bo pisał tak xxxx''
Przyklad Salazar jat duzo nie na miejscu, gdyz on wlasnie pracuje z doroslymi.
OK. Zrozumialem ze nie chcesz sie nic dowiedziec na temat treningu mlodzierzy tylko na temat treningu dzieci z pulsometrem. Na ten temat nie mam nic do powiedzenia.
-
- Rozgrzewający Się
Przykład Salazara podałem w odnośnie do tego jaką potęgą jest nauka, wiedza, badania.
Rolli opisz proszę kiedy w makrocyklu wprowadzasz siłę biegową i od jakich forma zaczynasz. W jakim wieku to wprowadzasz lub po jakim stażu treningowym?
Ja wprowadzam już teraz akcenty siły biegowej. Ciekaw jestem twojego zdania.
Rolli opisz proszę kiedy w makrocyklu wprowadzasz siłę biegową i od jakich forma zaczynasz. W jakim wieku to wprowadzasz lub po jakim stażu treningowym?
Ja wprowadzam już teraz akcenty siły biegowej. Ciekaw jestem twojego zdania.