__kamil__ pisze:I tu sie mylisz. Badania pokazuja wyraznie ze bialko nie odklada sie w tluszcz. Jest termogenne... I troche inaczej organizm na nie reaguje. Dla przykladu zjadasz 2000kcal w tym masz 400kcal z bialka (100g) i nie chudniesz... Jesli będziesz jadl 2000kcal ale 800kcal z bialka (200g) to będziesz chudl
Piszesz ze dostarczasz 80% kalorii z weglowodanow i chudniesz... Ale wez pod uwage rozpad bialka ( miesni ).
Z dietetycznego punktu widzenia ( i ewolucyjnego ) czlowiek moze sie calkowicie obejsc bez weglowodanow. Tluszcze i bialko to podstawa. Choc osobiscie jestem zwolennikiem diet zbilansowanych.
Pozwole sobie przytoczyc wyniki tego badania.
'Wnioski:
Kluczowym odkryciem jest fakt, że spożywanie hyperkalorycznej diety o wysokiej zawartości białka nie ma wpływu na skład ciała u osób trenujących sporty siłowe.
Badanie wykazało też, że spożywanie wysokobiałkowej diety nie prowadzi do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Osoby w grupie HP średnio spożywały 4,4 g / kg / d białka, co stanowi więcej niż pięć razy zalecanego dziennego spożycia [RDA = ~0,8g/kgmc].
W badaniu osoby w grupie HP nie zanotowały żadnych zmian w masie ciała, tkanki tłuszczowej,czy beztłuszczowej - w porównaniu do grupy CON.
Miało to miejsce, pomimo faktu spożycia 800 kalorii więcej każdego dnia przez osiem tygodni.
Grupa wysokobiałkowa spożywała dodatkowe 145 gramów białka na dobę (średnie spożycie 307 gramów dziennie lub 4,4 g / kg / d).
Jest to najwyższe odnotowane spożycie białka w diecie, w literaturze naukowej.
Jeśli chodzi o nas ‘kulturystów’ – to można uznać za minus.
Wysokie spożycie białka = brak wzrostu beztłuszczowej masy ciała.
....pomimo licznych zapewnień.
Ale jest tez plus w tej historii.
Znacie pojęcie ‘kaloria to kaloria’?
Wyniki obecnego badania nie potwierdzają poglądu, że spożywanie białka w nadmiarze rzekomo powoduje wzrost masy tkanki tłuszczowej.
Oczywiście, to obala mit/pogląd że:
"a calorie is just a calorie" [kaloria to tylko kaloria].
Oznacza to, że kalorie pochodzące z białka spożytego w "nadmiarze" nie są metabolizowane podobnie jak węglowodany i po prostu zamieniane w tłuszcz.
Między innymi dlatego, że białko wywołuje najwyższy efekt termiczny dlatego ciężko przybrać na wadze. '