Kto robi przysiad na jednej nodze ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

Czy potrafisz zrobić pełen przysiad na jednej nodze?

Tak
12
35%
Nie
22
65%

Liczba głosów: 34
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wśród wypowiadających się, większość mówi, że potrafi, ale w ankiecie większość nie potrafi. Czyli zakładam, że jednak większość nie potrafi. Pomijając wszystko, wydaje mi się, że to jest niezła jazda dla rzepki w stawie kolanowym.
PKO
Awatar użytkownika
mirass
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jednak przyznać trzeba, że jeśli zejdzie się do samego końca to trochę ciała pracuje. Nie stosuję tego ćwiczenia. Jest to bardziej sprawdzenie moich możliwości. Stosuję zwykle przysiady na jednej nodze, czasem bułgarskie.

Ciekawi mnie inny temat, mianowicie bardzo potrzebna w bieganiu stabilizacja, która zresztą jest potrzebna do zrobienia ćwiczenia o którym piszemy wyżej. Męczyło mnie ciągłe robienie planków, zmienianie ich, podnoszenie nogi w planku i milion innych wersji. Zresztą czułem, że nie do końca daje to efekty (może tylko na mnie to tak działa). Szukałem alternatywy i trafiłem na forum gimnastyczne. W gimnastyce podstawą jest właśnie stabilność organizmu i na to kładą największy nacisk i podpatrzyłem co tam robią. Wszelkiej maści sylwetki.
http://gimnastycy.pl/forum/watek-sylwet ... -od-newcia
Tu w filmiku jest pokazane jak wykonywać (podobno nie jest idealnie technicznie, kalistenika nie przykłada tak dużej wagi do techniki jak gimnastyka, ale dla nas to nie ma takiego znaczenia): https://kalisteniczny.pl/sylwetki-gimna ... zuch_1933/

Wybrałem sobie z listy kilka, w zasadzie mogę wam to tu wrzucić:
2) Sylwetki 2 serie, przerwy między ćwiczeniami 10-30sekund:
Hollow body 10-30s.
Skłony tułowia w leżeniu tyłem 10-20x
Kołyska Hollow body 5-20x
Leżenie tyłem z rękami z przodu 10-30s.
Leżenie tyłem z rękami z przodu - skłony 10-20x
Kołyska z ugiętymi nogami ręce z przodu - 5-20x
Odwrócone hollow body 10-30s.
Leżenie na brzuchu - skłony tułowia i nóg 10-20x
Leżenie na brzuchu - podnoszenie rąk z głową i nogami na ziemi 10-20x
Sylwetka na boku 10-30s. - obie strony
Skłony tułowia i nóg w leżeniu bokiem 10-20x - obie strony
Podnoszenie nóg w leżeniu bokiem 10-20x - obie strony
Podpór gimnastyczny przodem 30s.
Podpór przodem na przedramionach na jednej nodze - 30s. - obie nogi
Podpór bokiem na przedramieniu 30s. - obie strony

Te 3 ostatnie to planki. Stosuję te ćwiczenia od ponad miesiąca, w zasadzie mocno systematycznie i widzę dużą różnicę w stabilności, ćwiczenia na jedną nogę wykonuje lepiej (chociażby pistolety, przysiady na jedna nogę, przy wspięciach na palce też już się nie przewracam bez oparcia i wiele innych).
Robię 2 serie po 10 minutowej rozgrzewce - na serię schodzi mi około 15 minut. Po serii 2 minuty przerwy.
Odpowiednio wykonywane są to ćwiczenia męczące i można się bardzo spocić, trzeba pamiętać żeby odcinek lędźwiowy dotykał ziemi. Początkowo warto podciągnąć do ciała jedną nogę, łatwiej wykonywać te ćwiczenia poprawnie technicznie.

Może ameryki nie odkryłem, może brak efektów w plankach to brak determinacji i systematyczności, ale te ćwiczenia okazały się dla mnie ciekawsze i nie ciągną się tak jak planki.
Stosował je ktoś jeszcze?
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

mirass pisze:Jednak przyznać trzeba, że jeśli zejdzie się do samego końca to trochę ciała pracuje. Nie stosuję tego ćwiczenia. Jest to bardziej sprawdzenie moich możliwości. Stosuję zwykle przysiady na jednej nodze, czasem bułgarskie.

Ciekawi mnie inny temat, mianowicie bardzo potrzebna w bieganiu stabilizacja, która zresztą jest potrzebna do zrobienia ćwiczenia o którym piszemy wyżej. Męczyło mnie ciągłe robienie planków, zmienianie ich, podnoszenie nogi w planku i milion innych wersji. Zresztą czułem, że nie do końca daje to efekty (może tylko na mnie to tak działa). Szukałem alternatywy i trafiłem na forum gimnastyczne. W gimnastyce podstawą jest właśnie stabilność organizmu i na to kładą największy nacisk i podpatrzyłem co tam robią. Wszelkiej maści sylwetki.
Tu w filmiku jest pokazane jak wykonywać (podobno nie jest idealnie technicznie, kalistenika nie przykłada tak dużej wagi do techniki jak gimnastyka, ale dla nas to nie ma takiego znaczenia): https://kalisteniczny.pl/sylwetki-gimna ... zuch_1933/

Wybrałem sobie z listy kilka, w zasadzie mogę wam to tu wrzucić:
2) Sylwetki 2 serie, przerwy między ćwiczeniami 10-30sekund:
Hollow body 10-30s.
Skłony tułowia w leżeniu tyłem 10-20x
Kołyska Hollow body 5-20x
Leżenie tyłem z rękami z przodu 10-30s.
Leżenie tyłem z rękami z przodu - skłony 10-20x
Kołyska z ugiętymi nogami ręce z przodu - 5-20x
Odwrócone hollow body 10-30s.
Leżenie na brzuchu - skłony tułowia i nóg 10-20x
Leżenie na brzuchu - podnoszenie rąk z głową i nogami na ziemi 10-20x
Sylwetka na boku 10-30s. - obie strony
Skłony tułowia i nóg w leżeniu bokiem 10-20x - obie strony
Podnoszenie nóg w leżeniu bokiem 10-20x - obie strony
Podpór gimnastyczny przodem 30s.
Podpór przodem na przedramionach na jednej nodze - 30s. - obie nogi
Podpór bokiem na przedramieniu 30s. - obie strony

Te 3 ostatnie to planki. Stosuję te ćwiczenia od ponad miesiąca, w zasadzie mocno systematycznie i widzę dużą różnicę w stabilności, ćwiczenia na jedną nogę wykonuje lepiej (chociażby pistolety, przysiady na jedna nogę, przy wspięciach na palce też już się nie przewracam bez oparcia i wiele innych).
Robię 2 serie po 10 minutowej rozgrzewce - na serię schodzi mi około 15 minut. Po serii 2 minuty przerwy.
Odpowiednio wykonywane są to ćwiczenia męczące i można się bardzo spocić, trzeba pamiętać żeby odcinek lędźwiowy dotykał ziemi. Początkowo warto podciągnąć do ciała jedną nogę, łatwiej wykonywać te ćwiczenia poprawnie technicznie.

Może ameryki nie odkryłem, może brak efektów w plankach to brak determinacji i systematyczności, ale te ćwiczenia okazały się dla mnie ciekawsze i nie ciągną się tak jak planki.
Stosował je ktoś jeszcze?
Brawo, tez stosuje od dawna sylwetki gimnastyczne.

Mozna ćwiczyc z elementami gimnastycznymi ale nie bedac gimnastykiem. Tylko dla samego siebie.

Jak ktos chce to moze pobrac badz kupic ksiazki Sommera.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Wśród wypowiadających się, większość mówi, że potrafi, ale w ankiecie większość nie potrafi. Czyli zakładam, że jednak większość nie potrafi. Pomijając wszystko, wydaje mi się, że to jest niezła jazda dla rzepki w stawie kolanowym.
O jaką ankietę chodzi?

Jak zrobisz pistolet schodząc jak do dzien dobry ze sztanga, oraz jak robiac chiński przysiad, to nie zrobisz krzywdy. Ale tak jak wyzej ktos wspomniał, bez przygotowania i progresji to mozna zrobic kuku.
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Moja żona robi bez problemu przysiad na jednej nodze, takie zejście do pistoletu a nie ma nic wspólnego ze sportem i w życiu nie widziałem, żeby trenowała cokolwiek :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Adam Klein pisze:Wśród wypowiadających się, większość mówi, że potrafi, ale w ankiecie większość nie potrafi.
O jaką ankietę chodzi?.
W pierwszym poście.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Yahoo pisze:
Adam Klein pisze:Wśród wypowiadających się, większość mówi, że potrafi, ale w ankiecie większość nie potrafi.
O jaką ankietę chodzi?.
W pierwszym poście.
Aha, ze smartphonea korzystam, to moze dlatego nie widze jej.
Hanna77
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Z pistoletem mam problem. Prawidlowo nie wykonam ani razu, chyba, ze mam podpórkę pod rekę. Ale ja mam nawet problem z głębokim siadem; zrobię tylko w szpilkach :) ze stopami na płasko zrobię ale poslady mam tylko lekko poniżej bioder i to z rękami na kolanach, z podniesionymi mam problem z zachowaniem pionu podczas siadu. Reasumując: bardzo kiepsko.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest bardzo dobra książka "Skazany na trening", która w prosty sposób przedstawia ćwiczenia na różne partie mięśni. Ćwiczenia są od poziomu początkującego kanapowca do zaawansowanego człeka, a wszystko z obciążeniem własnego ciała :-) Polecam
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

mirass pisze: Ciekawi mnie inny temat, mianowicie bardzo potrzebna w bieganiu stabilizacja, która zresztą jest potrzebna do zrobienia ćwiczenia o którym piszemy wyżej. Męczyło mnie ciągłe robienie planków, zmienianie ich, podnoszenie nogi w planku i milion innych wersji. Zresztą czułem, że nie do końca daje to efekty (może tylko na mnie to tak działa). Szukałem alternatywy i trafiłem na forum gimnastyczne. W gimnastyce podstawą jest właśnie stabilność organizmu i na to kładą największy nacisk i podpatrzyłem co tam robią. Wszelkiej maści sylwetki.
Słabo wkeiłes linki (trzeba używać tagów "URL" bo inaczej potrafi obciać...poszperałem trochę, znalazłem i wklejam "poprawnie" ;-)
Forum gimnastyczne:
Filmik:
https://kalisteniczny.pl/sylwetki-gimna ... zuch_1933/

--
Axe
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hanna77 pisze:Z pistoletem mam problem. Prawidlowo nie wykonam ani razu, chyba, ze mam podpórkę pod rekę. Ale ja mam nawet problem z głębokim siadem; zrobię tylko w szpilkach :) ze stopami na płasko zrobię ale poslady mam tylko lekko poniżej bioder i to z rękami na kolanach, z podniesionymi mam problem z zachowaniem pionu podczas siadu. Reasumując: bardzo kiepsko.
Rob seize oraz przysiady chińskie i goblet squats z obciążeniem trzymanym w rekach.
Powinno pomoc i do tego stopniowa progresja do pistoletu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Ktos dostał zakwasy? :bum:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ