Komentarz do artykułu Ostatni trening tempowy Renaty Pliś przed wylotem na Mistrzostwa Świata
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Na każdym odcinku co biegnie. Zobacz na 5:08 do 5:15 jak jej głowa idzie nie równo w stosunku do dachu: raz płasko, raz wysoko. Tez kolano prawe wyżej jak lewe.
Ale może mi się przywidziało.
Ale może mi się przywidziało.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja też to widzę. zupełnie jakby lewa i prawa strona pracowały inaczej.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na łuku na pewno nadrabia prawą nogą, ale tak mi zasugerowaliście, że już wszędzie to widzę, hehe.
Myślę, jednak, że można by było to wyrównać poprzez nasilenie biegania w drugą stronę tych trzysetek. Na przykład w taki sposób, żeby rozpoczynać i kończyć na łuku, wtedy lewa noga będzie pracować intensywniej przez dwieście metrów podczas serii.
Lecz nie to jest największym problemem Renaty. Tutaj wrzuciłem spowolniony fragment jej biegu, gdzie widać jak siada na nodze podporowej, pochylając w płaszczyźnie czołowej miednicę i tłumiąc z tego powodu sprężynę (oryginalne nagranie Fredzia na pewno pokazałoby to znacznie lepiej ). To jest wyzwanie dla trenera Króla. Jak ustabilizować sylwetkę, a nie snuć domysły o przeszkodach, bo właśnie na przeszkodach mógłby spotęgować się ten brak dynamicznej stabilizacji sylwetki.
Myślę, jednak, że można by było to wyrównać poprzez nasilenie biegania w drugą stronę tych trzysetek. Na przykład w taki sposób, żeby rozpoczynać i kończyć na łuku, wtedy lewa noga będzie pracować intensywniej przez dwieście metrów podczas serii.
Lecz nie to jest największym problemem Renaty. Tutaj wrzuciłem spowolniony fragment jej biegu, gdzie widać jak siada na nodze podporowej, pochylając w płaszczyźnie czołowej miednicę i tłumiąc z tego powodu sprężynę (oryginalne nagranie Fredzia na pewno pokazałoby to znacznie lepiej ). To jest wyzwanie dla trenera Króla. Jak ustabilizować sylwetkę, a nie snuć domysły o przeszkodach, bo właśnie na przeszkodach mógłby spotęgować się ten brak dynamicznej stabilizacji sylwetki.
-
- Zaprawiony W Bojach
ja nie wiem, może sobie wmawiam, ale na prostych to chyba też widać. patrzę na oscylację głowy oraz na kąt między tułowiem a udem nogi wykrocznej. ciekawe jak to wygląda czasowo - trzeba by było policzyć klatki pewnie - czy w związku z "innym" ruchem jeden krok trwa dłużej niż drugi, czy może trwają tyle samo czasu, no i czy są równie długie, czy może bardziej skaczący jest dłuższy, a może właśnie ten bardziej płaski?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zasugeruję Ci taki potencjalnie możliwy scenariusz:
dziewczyna siada bardziej na lewej nodze podczas podporu i żeby potem wyjść z tego wytłumienia dynamiki i nabrania jej ponownie wychodząc w górę, robi większą pracę prawym udem. Jest to więc mięśniowa kompensacja zginaczem prawego biodra w odpowiedzi na stratę dynamiki na lewej podporze.
dziewczyna siada bardziej na lewej nodze podczas podporu i żeby potem wyjść z tego wytłumienia dynamiki i nabrania jej ponownie wychodząc w górę, robi większą pracę prawym udem. Jest to więc mięśniowa kompensacja zginaczem prawego biodra w odpowiedzi na stratę dynamiki na lewej podporze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Probowalem to wychwycic na filmie, ale przy tej jakosci nie jestem w stanie.
Jesli to prawda, to powstaje pytanie co bylo pierwsze jajko, czy kura?
A konkretnie jaka jest przyczyna tego przysiadania na nodze (jesli ono faktycznie ma miejsce, bo to, ze prawa noga pracuje mocniej to akurat dobrze widac).
Jak zasugerowal Rolli, moze to byc jakas kontuzja.
Rownie dobrze to moze byc osobniczy przypadek, wynikajacy np. w dysproporcji dlugosci nog.
Jesli to prawda, to powstaje pytanie co bylo pierwsze jajko, czy kura?
A konkretnie jaka jest przyczyna tego przysiadania na nodze (jesli ono faktycznie ma miejsce, bo to, ze prawa noga pracuje mocniej to akurat dobrze widac).
Jak zasugerowal Rolli, moze to byc jakas kontuzja.
Rownie dobrze to moze byc osobniczy przypadek, wynikajacy np. w dysproporcji dlugosci nog.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kurde, z fajnej dziewczyny zrobiliśmy monstrum.
Renata biega bardzo dobrze. W mojej ocenie ma jednak jeszcze duży potencjał w poprawie ruchu.
Renata biega bardzo dobrze. W mojej ocenie ma jednak jeszcze duży potencjał w poprawie ruchu.
-
- Zaprawiony W Bojach
jest lato, piątunio,. nudzi nam się, to wymyślamy pierdoły.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Teraz widać dobrze jak miednica się wychyla w momencie pełnego dociążenia lewej nogi i górna część ciała kompensuje to wychyleniem się w drugą stronę. Ta kompensacja bardzo mocno angażuje całą obręcz barkową, usztywniając sylwetkę i zmuszając ręce do wzmożonej pracy nad utrzymywaniem równowagi.
Potem następuje wyjście w górę i prawdopodobnie w dużej mierze zginacz biodra czyli m. biodrowo-lędźwiowy na powrót prostuje całą sylwetkę, czyli wykonuje dodatkową pracę nielokomocyjną.
Potem następuje wyjście w górę i prawdopodobnie w dużej mierze zginacz biodra czyli m. biodrowo-lędźwiowy na powrót prostuje całą sylwetkę, czyli wykonuje dodatkową pracę nielokomocyjną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
przy dociążaniu drugiej nogi koleżanka się nie krzywi?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z drugiej strony jest podobnie, żeby jednak dostrzec w tym elemencie jakieś różnice pomiędzy lewą i prawą stroną ciała, to już trzeba dysponować zdecydowanie lepszym materiałem filmowym.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Myślę, że więcej nie wyciśniemy z tego wideo.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Umówcie się na pogoń za pomponem przymocowanym do bagażnika.