Komentarz do artykułu Czy można lepiej wykorzystać potencjał ruchowy? Eksperyment

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po prostu mam alergię na powtarzanie dawno obalonych bzdur. Im częściej się ją powtarza tym wyżej się pozycjonuje w wyszukiwarkach niestety.
Ta akurat jest mało szkodliwa ale po co ją dalej propagować?
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli mózg pożera tyle tlenu, to może byłoby lepiej dla biegania, żeby wykorzystywał tylko 10% swoich możliwości. Dodałbym więc do wymagań, aby kandydat był w ciemię bity.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
kojer pisze:Litości, mit o 10% wykorzystywania mózgu został dawno obalony.
Czasami mam wrazenie ze w niektorych przypadkach jednak to prawda :hej:
:) Na pewno nie wykorzystujemy potencjału naszego ciała w stopniu maksymalnym i na tym sie będziemy skupiali.
Mamy już jakieś fajne kandydatury, będę sie odzywał w tym tygodniu.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Królowa Elżbieta II zapytała południowoafrykańskiego biegacza Bruce'a Fordyce'a o cechy dobrego biegacza, ten odpowiedział: "Trzeba być drobnym, lekkim, mieć silne nogi, mocne serce i płuca oraz nie mieć mózgu, bo bieganie to głupie zajęcie"
;)
Krzysiek
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

yacool pisze: Dodałbym więc do wymagań, aby kandydat był w ciemię bity.
już kiedyś na forum zwróciłem uwagę że yacool to przemocowiec
Trzeba być drobnym, lekkim, mieć silne nogi, mocne serce i płuca oraz nie mieć mózgu, bo bieganie to głupie zajęcie
kto nie ma w głowie ten ma w nogach
CBDO
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedys bywalem krolikiem w Instytucie Sportu. Wtedy mialem za to placone ale to dawno bylo.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Tak z czystej ciekawości, są jakieś sensowne badania skuteczności tej metody w czymkolwiek?

Bo to co prezentują stosujący ta metodę to fajne ogólniki. W zasadzie wszyscy dają te same "References" (różne artykuły z ubiegłego wieku, niektóre sadząc z tytułów mało związane z tematem) a jedyna nowsza informacja odwołująca się wprost do ARP to abstrakt z 2005. Trochę mało.

Może źle szukam a chętnie bym poczytał jakieś recenzowane artykuły pokazujące wyniki z jakichś badań.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
kojer pisze:Litości, mit o 10% wykorzystywania mózgu został dawno obalony.
Czasami mam wrazenie ze w niektorych przypadkach jednak to prawda :hej:
:hahaha:
no - a tak niewiele brakuje, by zrozumieć, że wikipedia tworzą internauci, i oni ją także weryfikują. To daje 100% pewności, że każda informacja, o każdym micie, jest pewna i można się na nią powoływać, pisząc na różnych forach :oczko:
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mity jak ciezarki - warto sie z nimi zmagac by wzmacniac wlasny poziom wiedzy.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Parę sprostowań:
1. Mięśnie nóg nie są sterowane w czasie biegu przez mózg, tylko przez rdzeń kręgowy. Oczywiście można świadomie trenować ruch przez impulsy mózgowe, jednak to zakłóca impulsy rdzenia mózgowego i powoduje zmianę pracy mięśni. To jest jednak ważne tylko przy zawodach (niech ktoś spróbuje myśleć jak biegać na zawodach, to sam stwierdzi jak szybko się przy tym meczy) Na treningu możemy świadomie trenować rdzeń aby ten zmieniony "standard" przebiegał automatycznie.
2. Nikt nie zabrania "12-letnim dzieciom" biegać biegów 5 kilometrowych. To jest przekręcenie systemu, wprowadzanie w błąd czytelników i troch płasko-populistyczne. Takim dzieciom nic się nie stanie w trakcie takich treningów. Ale dzieci w tym wieku nie powinno się tak trenować, bo w tym okresie najlepiej trenuje się zdolności motoryczne i naukę szybkiego biegania. Zdolność, która od 18-19 lat zaczyna zanikać i jest coraz trudniejsza do poprawienia. Czyli "nie, bo nie", tylko "nie, bo jest inna, lepsza droga". Tu można byłoby się rozpisać... ale to będzie za dużo.
3. Jak już Yacool opisał, jest w tym teście zwrócenie uwagi na front mechanics, czyli skupienie się na prace zginacza biodrowego, co jest tylko jednym z elementów ruchu przy biegu. Tu się jednak z Yacoolem nie zgadzam, ze nie jest to ważne. To jest ważne i trzeba zwrocic uwagę tez na różnice w stylu biegowym Afrykańczyków i Europejczyków.

Test mnie będzie interesował, ale jestem przekonany ze to będzie "najlepsza droga"... według tych naukowców. Ale ja i tak w to nie będę wierzył, bo na skróty nikt nic nie wygrał.

Na przeciwko mojego domu otworzyło się w zeszłym roku takie studio: "najlepszy sportowiec w 20 minut" (czy coś takiego... 20' wciska się w kombinezon z elektrodami i już po miesiacu masz muskuły jak Schwarzenegger... :hahaha: :hahaha: :hahaha: BZDURY!
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z jednej strony to są na pewno małe opory, mała bezwładność, niską masę jest łatwo kontrolować. Z drugiej strony nauczyli się prawdopodobnie wykorzystywać swój potencjał znacznie lepiej niż biali.
Gdy poprosiłem Kipsanga o uniesienie uda, to z gracją klepnął się kolanem w klatę. Tak sobie, od niechcenia, bez rozpędu.
Rolli, nigdzie nie napisałem, że wahadło przednie nie jest ważne. Napiszę za to teraz, że lepszą strategią od wzmacniania zginacza biodra jest zmniejszanie oporów własnych ciała. W biegu długodystansowym nie ma szczególnie wyizolowanych zginaczy, odpowiedzialnych za zakres wahadeł. Pracuje cały aparat ruchu, bez wskazania na konkretny mięsień.

Obrazek
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chce zakładać nowego wątku. Przyszło mi do głowy takie coś:

Jak sądzicie, czy zapinając się w pedały SPD na rowerze, mogę tym zastąpić skip A?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skip SPD, to mógłby być hit na TDF. Sprawdź czy dzięki temu da się szybciej jechać.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Skip SPD, to mógłby być hit na TDF. Sprawdź czy dzięki temu da się szybciej jechać.

Nie obchodzi mnie czy szybciej. Za to obchodzi mnie zaangażowanie tej partii mięśniowej która bierze udział w skipie A.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio,
rozważałeś otworzyć jakiś kącik dla triatlonistów. Może to dobry moment.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ