Bieganie a sylwetka.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

romanlo pisze:zawsze ważyłem w granicach 60kg przy 1:82 wzrostu. Wniosek z tego taki, że jeśli nie jesteś zapuszczoną Kupą tłuszczu, to nic sie w twojej sylwetce nie zmieni, bo niby co? Jak chcesz wyglądać jak pudzian i słuchać disco polo w niedziele to kierunek siłownia i kreatyna. Biegając nie spowodujesz, że na twój widok młode kobiety będą padać na kolana, tak działa tylko ferrari :)
W sumie masz rację, skórę i kości ciężko zmienić.... :hej: Zresztą większość znanych mi kobiet, przy braku ferrari, lubi się mieć do czego przytulić ;)
PKO
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jakoś jednak zmieniać musi, bo bieganie=spalanie kalorii
hmm...a co ma mi spalać przy przy malej wadze? Jakbym ważył z 90 kg to tak wtedy moja sylwetka by sie zmieniła, ale jak nie do puszcze do takiej ekstremalnej wagi to efektów wizualnych nie ujrzysz.

ps: nadal twierdze że lepiej bym wyglądał z ferrari niż z munskulaturą, life is brutal.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

romanlo pisze:
Jakoś jednak zmieniać musi, bo bieganie=spalanie kalorii
hmm...a co ma mi spalać przy przy malej wadze? Jakbym ważył z 90 kg to tak wtedy moja sylwetka by sie zmieniła, ale jak nie do puszcze do takiej ekstremalnej wagi to efektów wizualnych nie ujrzysz.

ps: nadal twierdze że lepiej bym wyglądał z ferrari niż z munskulaturą, life is brutal.
Twoje BMI jest na granicy anoreksji!
Myślałeś o tym?
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I co mam z tym faktem zrobić? Jem standardowo 3 posiłki dziennie dodac 2 sniadanie i podwieczorek i mak 5, ktore tak wszyscy chwalą, nie wiem co jest takiego magicznego w liczbie 5 posiłków, ale nie bede nad tym rozwazał. Anoreksja to raczej stan kiedy jesteś na diecie i sie ciągle głodzisz, a jak dostarczam energi do organizmu to raczej maszyna pojedzie.
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Keri pisze:BMI jest na granicy anoreksji!
O tym samym wcześniej napisałem, choć trochę inaczej... ;) Dla mnie facet o wadze 60kg jest takim samym przypadkiem, jak dla Kolegi romanlo 90kg. Z drugiej strony jeśli (?) jest zdrowy i dobrze mu z tym, to nic nikomu do tego.

ps. anoreksja też jest stanem w którym utrzymuje się niską wagę... Można jeść 5 posiłków na tyle mało wartościowych, że waga nie ruszy.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

romanlo pisze:I co mam z tym faktem zrobić? Jem standardowo 3 posiłki dziennie dodac 2 sniadanie i podwieczorek i mak 5, ktore tak wszyscy chwalą, nie wiem co jest takiego magicznego w liczbie 5 posiłków, ale nie bede nad tym rozwazał. Anoreksja to raczej stan kiedy jesteś na diecie i sie ciągle głodzisz, a jak dostarczam energi do organizmu to raczej maszyna pojedzie.
Nie zamierzam mówić Ci co masz robić itd. itp.
Moja uwaga była racze w formie troski.
Piszesz, że nie masz siły to może nie tylko wynikać z niewytrenowania, ale z braku energii.
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz przeczytalem swoj post. I moze faktycznie zle zabrzmialo moje pytanie :p postaram sie jakos o lepsze kalorie. Niestety kucharz zemnie marny...
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak skojarzyło mi się [p przeczytaniu ;)
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=4527

Przepisów poszukaj np tutaj:
http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/

np. dzisiaj degustowaliśmy w domu prosciutto, które zrobiłem tydzień temu. Rewelacja :)
Awatar użytkownika
spaw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:40
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Gh0st Zer0 pisze:Witam, mam 17 lat chce zaczac biegac aby poprawic swoja sylwetke oprocz tego uprawiam 3 razy w tygodniu plywanie + chcialbym 3 razy w tygodniu bieganie. Plnuje pojsc do dietetyka po diete na mase chce osiagnac z 75kg moze troche wiecej. 175 wzrostu 70kg.

pozdrawiam
Na sylwetkę to przede wszystkim ćwiczenia siłowe i odpowiednia dieta. Natomiast w treningu biegowym większy nacisk trzeba kłaść na intensywność niż na objętość.
BLOG viewtopic.php?f=27&t=59722
Kom viewtopic.php?f=28&t=59723
40lat, 98kg, 190cm, biegam od 2007
400m 0:55, 800m 2:04, 1000m 2:48,
1500m 4:30, 3000m 10:25, 5000m 18:38,
10km 41:40, Maraton 3h28
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

BAI powstał w oparciu o rzeczywiste pomiary ludzi dokonane w USA oraz Meksyku i obliczany jest na podstawie pomiarów obwodu bioder i wysokości ciała, w podziale na trzy grupy wiekowe. Wskaźnik ten może być szczególnie przydatny w celu określenia zagrożeń dla zdrowia jakie niesie tkanka tłuszczowa rozmieszczona w różnych partiach ciała.

TWÓJ WSPÓŁCZYNNIK BAI
10,51% tłuszczu w organizmie (prawidłowa waga)

Czyli według BMI mam nie dowagę a według BAI waga jest prawidłowa

czas zostawić to w spokoju i zając się treningiem, moim najlepszym wpływem biegania będzie jak zacznę robić wybiegania w 5min/km.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gh0st Zer0 pisze:Witam, mam 17 lat chce zaczac biegac aby poprawic swoja sylwetke oprocz tego uprawiam 3 razy w tygodniu plywanie + chcialbym 3 razy w tygodniu bieganie. Plnuje pojsc do dietetyka po diete na mase chce osiagnac z 75kg moze troche wiecej. 175 wzrostu 70kg.

pozdrawiam

Jak dla mnie poprawia, ale zależy czego oczekujesz?

Ja w Twoim wieku wstrzymałbym się od diet na masę, bo jeszcze się nie rozwinąłem fizycznie w pełni. Możesz sobie narobić więcej szkody, niż pożytku.

Pływaj, biegaj, ćwicz, ale wszystko z umiarem i głową.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

romanlo pisze:Bieganie nie zmienia sylwetki. z własnego doświadczenia widzę, że niezależnie czy biegam, czy miałem iluś tam letnią przerwe w bieganiu, zawsze ważyłem w granicach 60kg przy 1:82 wzrostu. Wniosek z tego taki, że jeśli nie jesteś zapuszczoną Kupą tłuszczu, to nic sie w twojej sylwetce nie zmieni, bo niby co? Jak chcesz wyglądać jak pudzian i słuchać disco polo w niedziele to kierunek siłownia i kreatyna. Biegając nie spowodujesz, że na twój widok młode kobiety będą padać na kolana, tak działa tylko ferrari :)
Dokładnie, dobrze prawisz przyjacielu, bieganie nie odchudza, jest limit do którego dojdziesz samym biganiem, czy to crossfit, treningi boksu, nie wiadomo jak mordercze treningi byś robił i tak nie zejdziesz z wagi, jeśli nie zrobi się porządku w kuchni, jestem tego przykładem :) tłuszczu dużo nie mam ale waga stoi, bo jak tu mięśnie spalać, bo jak bym wyglądał wtedy ? :) I jeszcze dochodzi kwestia wieku i metabolizmu
Awatar użytkownika
Matii
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

3,5 miesiąca biegania 4 razy w tygodniu! W niedziele przypadające stale zwiększające się dystanse. Przygotowania do 1 w życiu półmaratonu trwają!
Waga właściwie stoi w miejscu - gdy zaczynałem było: 98-97 w chwili obecnej jest 95-94! O ile waga spadła nieznacznie przy założeniu, że na bieganiu się nie kończy - jest basen pomiędzy, rower się zdarzy! - to w obwodach centy giną na potęge! Spodnie spadają, koszule się nie opinają na torsie...

Założenie jest pierwszorzędnie żeby przebiec 1/2maraton jednak przy okazji trochę się wyrobić z sylwetką!

Staram się nie przesadzać z tempem, chociaż wspominałem w jednym z topików, że przetrenowanie mnie delikatnie dopadło przez co musiałem cofnąć się w planie o 5 tygodni (mam jeszcze czas do majowego wyścigu)...

ps. nie wierze w te wskaźniki BMI - każdy ma indywidualny typ budowy ciała. Ja mam masywne nogi ale szczupły korpus i ręce - BMI wskazuje przy moim wzroście nadwagę 7 kilo!!! A nie widać tego absolutnie!
"Nic nie może się równać z prostą przyjemnością jazdy na rowerze"

J.F. Kennedy
Awatar użytkownika
sprinterka90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli chcesz zmienić sylwetkę - ukształtować ją jakoś, dodać przy tym kilka kilogramów to raczej trening siłowy na siłowni. Bieganie to trening cardio - poprawisz sobie tylko kondycje dzięki której łatwiej będzie Ci ćwiczyć siłowo.

Ostatnio zmieniony 02 maja 2015, 21:41 przez sprinterka90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spaw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:40
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

sprinterka90 pisze:Jeśli chcesz zmienić sylwetkę - ukształtować ją jakoś, dodać przy tym kilka kilogramów to raczej trening siłowy na siłowni. Bieganie to trening cardio - poprawisz sobie tylko kondycje dzięki której łatwiej będzie Ci ćwiczyć siłowo.
Zgadza się!
BLOG viewtopic.php?f=27&t=59722
Kom viewtopic.php?f=28&t=59723
40lat, 98kg, 190cm, biegam od 2007
400m 0:55, 800m 2:04, 1000m 2:48,
1500m 4:30, 3000m 10:25, 5000m 18:38,
10km 41:40, Maraton 3h28
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ