Cel? 3 km w 10 minut

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
robo123
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Ok, może trochę przesadziłem. Kalkulator na bieganie.pl liczy, że 3km w 10min to 10km w 36:01.
Chyba w rzeczywistości jest łatwiej. Znajoma biegała dychę trochę powyżej 40 min i robiła 3k w ok. 10:30. Generalnie im krótszy dystans tym łatwiej (do pewnego poziomu) zrobić dobry wynik, zależy oczywiście od predyspozycji, od treningu, wiek też ma znaczenie, bywa też odwrotnie, że ktoś ma wytrzymałość a brak mu motoryki. Choć oczywiście zejść z 12 w okolice 10 minut łatwo nie będzie, bo to jest przepaść.
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze:marek84
powiem szczerze ten plan jest dla mnie zbyt skomplikowany. nie możesz nie podrzucić czegoś prostszego? jeśli chodzi o rozpisywanie treningów biegowych jestem kompletnym laikiem. Prosiłbym o plan prosty i czytelny jeśli jest taka możliwość :)
Ten plan nie jest skomplikowany - jest jasno rozpisany każdy dzień w każdym tygodniu. Są opisy poszczególnych oznaczeń. CO byś prostszego jeszcze chciał? Na tym poziomie, do którego dążysz, musisz stosować różne środki treningowe: siłę (czyli podbiegi), interwały, biegi spokojne (easy), co jakiś czas bieg długi (long) i sporo przebieżek - musisz łapać szybkość.
Poświęć więcej niż 30 sekund na przeczytanie CAŁOŚCI materiału z planem (a nie tylko samej tabelki, której nie rozumiesz).
kowal1tm pisze:czyli 4x w tyg robić 3 km w czasie zbliżonym do maksymalnego i razy w tygodniu ten długi bieg i będzie dobrze?
Nie będzie dobrze. Napisałem wyżej. Ale rób, jak chcesz.
biegam ultra i w górach :)
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli dobrze odczytałem przekaz autora: życiówka to 12, teraz jest 13 a chciałby 10. To potwierdza, że przed Tobą miesiące jak nie lata pracy.
A plan który proponuje marek84 wcale nie jest skomplikowany. Bieganie szybko 3k wymaga różnorodności jednostek. Deal with it. Latanie cztery razy w tygodniu ciągle tego samego nie da takich wyników.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Czyli dobrze odczytałem przekaz autora: życiówka to 12, teraz jest 13 a chciałby 10. To potwierdza, że przed Tobą miesiące jak nie lata pracy.
A plan który proponuje marek84 wcale nie jest skomplikowany. Bieganie szybko 3k wymaga różnorodności jednostek. Deal with it. Latanie cztery razy w tygodniu ciągle tego samego nie da takich wyników.
tak jak już zaznaczyłem jeśli chodzi o rozpisywanie treningu i trzymanie sie planu biegowego jestem totalnym nowicjuszem wiec może dlatego mam problem z poprawnym odczytaniem go
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, jesteś po prostu leniem, któremu nie chce się przeczytać artykułu z wyjasnieniami.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A czego się spodziewałeś? Rady w stylu "raz w tygodniu 3km, dwa razy po 5km a w niedzielę 12km"? Trening na poziomie do ktorego aspirujesz to nie przelewki. Ludzie życie i kariery (także naukowe) poświęcają by do niego dotrzeć i poznać, jak efektywnie trenować.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:nie, jesteś po prostu leniem, któremu nie chce się przeczytać artykułu z wyjasnieniami.
uważasz, że mam motywacje do podjęcia sie takiego treningu a nie chciało by mi sie przeczytać paru zdań? :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak. w przeciwnym wypadku nie pisałbyś, że masz trudności ze zrozumieniem prostego planu.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:tak. w przeciwnym wypadku nie pisałbyś, że masz trudności ze zrozumieniem prostego planu.
jutro przeanalizuje go jeszcze raz i jeśli dalej będe miał problemy ze zrozumieniem będe pytał
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a my z chęcią pomożemy, serio. porządnie potrenuj i popraw ten rekord!

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kowal1tm pisze:jestem żołnierzem jednostek desantowych. jestem nowy na jednostce i chce być najlepszy
Zapewne jesteś w I grupie wiekowej to norma dla WPD na piątkę jest do 12:15 a więc na ocenę "pięć" już biegasz. To ile ma najlepszy w 25BKPow tak z ciekawości ?

Co do samej życiówki na tym dystansie to musisz pamiętać też o innych czynnikach jak będziesz podchodził do egzaminu takich jak zmęczenie po trzech wcześniejszych konkurencjach bo bieg jest na końcu no i chociażby samej diety przed ;)
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:
kowal1tm pisze:jestem żołnierzem jednostek desantowych. jestem nowy na jednostce i chce być najlepszy
Zapewne jesteś w I grupie wiekowej to norma dla WPD na piątkę jest do 12:15 a więc na ocenę "pięć" już biegasz. To ile ma najlepszy w 25BKPow tak z ciekawości ?

Co do samej życiówki na tym dystansie to musisz pamiętać też o innych czynnikach jak będziesz podchodził do egzaminu takich jak zmęczenie po trzech wcześniejszych konkurencjach bo bieg jest na końcu no i chociażby samej diety przed ;)
nie wiem ile ma najlepszy. wiem, że będe szybszy niż on. a co do zmęczenia po trzech wcześniejszych konkurencjach to będzie dobrze, ponieważ cały czas chodze na siłownie i robie trening siłowo wytrzymałościowy wiec dam rade
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pojawił sie spory problem. otóż nie będę w stanie wygospodarować tak dużo czasu na ten trening. godzine będe mógł biegać maksymalnie raz w tygodniu w weekend. Oprócz biegania jest jeszcze siłownia i sztuki walki... Nie da sie rozpisać palnu w oparciu np o treningi interwałowe?
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Albo jedna dyscyplina albo druga, zastanów się czy chcesz ładnie wyglądać czy biegać 3 km poniżej 10 minut...

Ja chodziłem na siłownię ponad 3 lata. Od prawie roku nie byłem, skupiłem się na bieganiu. Nie da się budować mięśni i robić postępy w bieganiu. Tez myślałem podobnie...
kowal1tm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:Albo jedna dyscyplina albo druga, zastanów się czy chcesz ładnie wyglądać czy biegać 3 km poniżej 10 minut...

Ja chodziłem na siłownię ponad 3 lata. Od prawie roku nie byłem, skupiłem się na bieganiu. Nie da się budować mięśni i robić postępy w bieganiu. Tez myślałem podobnie...
da się przy odpowiedniej diecie i rozsądnie rozplanowanym treningu. Jestem tego najlepszym przykładem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ