Wieloskoki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

barcel pisze: czase jak czytam takie wypowiedzi, to mnie skręca :-/

skąd wiesz czy robił źle, może robił super technicznie i zarazem szybko ?

nie widziałeś a od razu spisujesz na straty, ludzie ;-/
Czemu się podniecasz. Wiem z doświadczenia. Zadaniem wieloskoków nie jest wykonanie ich szybko tylko poprawnie i po drugie dynamicznie.

W zależności od celów dzielimy je na:
1. wieloskoki sprinterskie (na odległość) (można tez jako test używać)
2. wieloskok średni (krótsze ale kolana wysoko i piety do pośladka)
3. wieloskok skoczków (to już inny trening)

Nigdy nie na szybkość. Jeżeli ktoś to wykonuje na szybkość, wykonuje je źle technicznie.
PKO
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja robie okolo 1000 wieloskoków tygodniowo i ich sie nie robi tak szybko, jeden suseł 2m dlugości kolano <90stopni w stosunku do tułowia i no nie wiem jak mozna na 3;30 to robic ;o
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:

Czemu się podniecasz. Wiem z doświadczenia. Zadaniem wieloskoków nie jest wykonanie ich szybko tylko poprawnie i po drugie dynamicznie.

Nigdy nie na szybkość. Jeżeli ktoś to wykonuje na szybkość, wykonuje je źle technicznie.

do podniecania się jestem bardzo daleki ;-p

czytając posta kolegi zakładającego wątek, wnioskuję, że nie rozbił tego na szybkość tylko przy okazji zmierzył jak szybko się przemieszcza, z pewnością swoim super zegarkiem z gps-em. I pojawiło sie u niego zdumienie, że to tak szybko wychodzi.
Mówisz, że wieloskoki nie robi się na czas, i masz częściowo rację, ale czy wiesz jak szybko pokonujesz odcinki? z jaką prędkością wykonywać wieloskoki ? spodziewam się, że nigdy nie zmierzyłeś, więc dlaczego z góry osądzasz, że ktoś robi coś źle, skoro nie masz pewności ?

piszesz: "...z mojego doświadczenia wieloskoki wykonuje się poprawnie dynamicznie...", ale gdy spełnisz te dwa warunki, okazuje się, że robisz je dość szybko ;-P
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

barcel pisze:
Rolli pisze:

do podniecania się jestem bardzo daleki ;-p

czytając posta kolegi zakładającego wątek, wnioskuję, że nie rozbił tego na szybkość tylko przy okazji zmierzył jak szybko się przemieszcza, z pewnością swoim super zegarkiem z gps-em. I pojawiło sie u niego zdumienie, że to tak szybko wychodzi.
Mówisz, że wieloskoki nie robi się na czas, i masz częściowo rację, ale czy wiesz jak szybko pokonujesz odcinki? z jaką prędkością wykonywać wieloskoki ? spodziewam się, że nigdy nie zmierzyłeś, więc dlaczego z góry osądzasz, że ktoś robi coś źle, skoro nie masz pewności ?

piszesz: "...z mojego doświadczenia wieloskoki wykonuje się poprawnie dynamicznie...", ale gdy spełnisz te dwa warunki, okazuje się, że robisz je dość szybko ;-P
Ja już któryś raz zauważam, że Rolli często zakłada coś z góry. Nie ma pojęcia jak wykonywałem ćwiczenie, ale wie, że źle. Na pewno ma bardzo dużą wiedzę o treningu, ale takie podejście trąci ignorancją po prostu. Być może wykonałem je źle technicznie, bo to był I raz dla mnie.
Niemniej jednak wezmę sobie jego rady do "serca", bo wyglądają sensownie.
Obrazek
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ijon pisze: Ja już któryś raz zauważam, że Rolli często zakłada coś z góry. Nie ma pojęcia jak wykonywałem ćwiczenie, ale wie, że źle. Na pewno ma bardzo dużą wiedzę o treningu, ale takie podejście trąci ignorancją po prostu. Być może wykonałem je źle technicznie, bo to był I raz dla mnie.
Niemniej jednak wezmę sobie jego rady do "serca", bo wyglądają sensownie.

rady jak najbardziej wszystkie trzeba przeanalizować,

niemniej podejście jest nieciekawe :-/

Powodzenia
PS. najlepiej wziąć kogoś kto wie jak prawidłowo robić wieloskoki i przy nim wykonać trening, wówczas zapewne padną celne i pomocne uwagi :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ