jak długie powinny być odcinki interwałowe?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ijon pisze:
mikus1987 pisze:w sumie fajna dyskusja, ale nadal nic nie wiem... jak powinienem robić interwały...
Słuchaj, odcinki ok 1000m możesz spokojnie biegać pod maraton, ale na pewno nie tempem maratońskim. Generalnie odcinki szybkie muszą Cie dość pożądnie sponiewierać (ale nie wykończyć bynajmniej). Musisz to biec na odpowiedniej intensywności, jesli np masz pulsometr, to powiedziałbym, że tętno średnie powinno przekraczać 90% na szybkim kółku. Odpoczynek rób jak chcesz, ale niech on będzie krótszy niż czas szybkiego odcinka. Jeśli dasz radę zrobić 5 szybkich i 5 wolnych interwałów przy odpowiedniej intensywności, to będzie to dla Ciebie bardzo mocny i wymagający trening.
Możesz biec też dłuższe odcinki (2000m, 3000m, 5000m), tylko wtedy tempo będzie niższe. Tak naprawdę sam musisz sobie znaleźć odpowiedni trening, bo jednemu bardziej pomagają krótsze, szybsze i częste odcinki. Innemu służą długie interwały robione np tempem z półmaratonu. Ja np nie trzymam się żadnego szablonu, tylko zmieniam sobie trening. Czasem robie odcinki 800m, czasem ponad 1000m, a teraz spróbuje +2000m. Pozdr

No i to jest dobra konkretna rada! Dziękuję :)
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ijon pisze:
marcinostrowiec pisze:widze to tak co do zasady tempo takie jak na zawodach od maratonu gdy do maratonu trening i tak sukcesywnie tempo na 5 km gdy do 5 km trenujemy

długość jest kluczowa im dłuzsze zawody tym większa długość interwału ja biegam interwały 1-2 km trenując do max 10 km gdybym trenował do 21 km zapewne bym wydłuzył

trening na krótsze dystanse niż 5 km to juz raczej nie interwały ale powtórzenia i rytmy, trening szybkości

suma odcinków interwałowych = lub niewiele wieksza od długości zawodów

wyprowadziłem sobie zalezność tzn długośc odcinka = długość zawodów/4 interwały :)
Polecam wprowadzić jakąś interpunkcję, bo tego pierwszego akapitu nie da się czytać. A wracając do meritum: czy Ty sugerujesz, że jak ktoś przygotowuje się do maratonu, to suma jego interwałów ma być równa 42km?
tak :hahaha:
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Bill79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:16
Życiówka w maratonie: 3:37:51

Nieprzeczytany post

tomek_runner pisze:
mikus1987 pisze:w sumie fajna dyskusja, ale nadal nic nie wiem... jak powinienem robić interwały...
rzuciłem okiem na plany treningowe z bieganie.pl i dopiero w planie dla średniozaawansowanych x5 w tyg znalazłem interwały i wygląda to tak:

http://bieganie.pl/?cat=19&id=1283&show=1

Ale teraz pojawia się pytanie czy ty jesteś na poziomie zaawansowanym by wykonywać ten trening?
W tym planie pojawiają się we wtorki interwały o różnej długości i różnym czasie 1/2/4 km lub 4/3 min biegane w tempie 5/10/21 km a poźniej w środy i soboty rytmy 6-8x20-30 s.
Proszę wobec tego o odpowiedź na pytanie ... jak biegać? :P

Czy trenując do maratonu w całym okresie BPS biegać różne interwały (6x1000, 8x1000, 1/2/3/2/1 km) w tempie nieco szybszym niż TM jako osobnmy trening i jedenocześnie rytmy 6-8x20-30s jako element innego treningu?
Biegam 4 razy w tygodniu łącznie około 60 km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ