runner2010 pisze:maly89 pisze:runner2010 - piszesz, że u Ciebie 2-3 sekundy to dużo i że potrzebujesz jeszcze dokładniejszego kontrolowania tempa. Oraz, że chcąc takowe mieć podpinasz się pod jakąś grupę. To jeszcze zapytam - jak ta grupa kontroluje owe tempo?

Bo ja również wyznaczam sobie tempo z dokładnością co do sekundy, ale zawsze mam te kilka sekund mniej lub więcej na poszczególnych kilometrach - taki urok biegu

Dopóki różnica nie wynosi kilkanaście, kilkadziesiąt sekund to w zasadzie mocno się nie przejmuję tylko delikatnie zwalniam bądź przyspieszam

niedokładnie się wyraziłem

. Już wyjaśniam co i jak:
załóżmy, że biegnę na 8km i chce pobiec po 3:50/1km (tak ostatnio miałem, btw. skończyło się na ok 39'). No to jakby mi GPS mylił na każdym kilometrze tempo o 2-3''/1km to wtedy wychodzi na całym dystansie różnica ok 30'' co jest dość dużo
Także zamiast kupować - czasami drogi - sprzęt wole wykorzystać ludzi. No to np. robię tak, że biegnę z grupką.
I dajmy na to, że mają 3:45/1km to wtedy w zależności od samopoczucia - jak się dobrze czuję to w miarę staram się z nimi biec. To na pewno jest (przynajmniej dla mnie) lepsze niż samotny bieg. Ale - co kto woli
No ok, ale ci ludzie, których tak wykorzystujesz, też muszą w jakiś sposób kontrolować to tempo? Czy może łapiesz się pod jakieś grupki biegające z jednym sawantą posiadającym supermoc w postaci liczenia tempa w czasie biegu?