Komentarz do artykułu TRENING A MASA CIAŁA - część 1/5

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Popieram Rafałka. (ale na sesję ze mną nie zapraszam :) ) Nie chodzi tu o chudnięcie ale o przestawienie się na wykorzystywanie tłuszczy.
Tylko, że te analogie biegowo-kolarskie mogą tutaj wprowadzać w błąd. Bo dla biegacza 2 żwawego rozbiegania to mocny trening podczas kiedy dla kolarza to nic specjalnego.
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jasne że wiem co to zgon czy odcięcie paliwa, tylko długie treningi tego u mnie jakoś specjalnie nie powodują (choć ostatnio po 150km na szosie w górach i 2600m przewyższenia już mi się nogi trzęsły ;)). Krótsze i bardziej intensywne owszem :). Odniosłem się do tego fragmentu Fitzgeralda, w którym mówi że: "Jeśli najdłuższe obecnie treningi nie prowadzą do takiego stanu, warto jeszcze bardziej je wydłużyć po to, by zwiększyć swój potencjał spalania tkanki tłuszczowej."
Jest jakaś granica wydłużania treningów. Ultrasi też robią treningi stosunkowo krótkie w stosunku do długości zawodów.
Myślę że osiągnąłem już taki stan, że dalsze wydłużanie treningów nic mi nie daje, i w kwestii spalania tłuszczów, i poprawy kondycji. W tej chwili najwięcej dają mi kondycyjnie właśnie treningi krótkie i intensywne. O to mi chodziło, być może że w bieganiu jest nieco inaczej, i faktycznie doświadczenia z roweru nie całkiem się przekładają na bieganie.
The faster you are, the slower life goes by.
infomsp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Jest jakaś granica wydłużania treningów.
Drzewa też nie rosną do nieba... ;) Po prostu przeholowałeś. ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ