Co do mojego czasu na 1km z liceum to nie ma za bardzo co na niego zwracać uwagi. To odległa przeszłość. Teraz tempo moich interwałów na podstawie tabeli wynosi 4:10, więc pewnie trochę z tego bym urwał ale do 3:07 do daleka droga. W tym momencie to nieosiągalne.Adrian26 pisze:No to rzeczywiście jakieś predyspozycje maszMikuła pisze: Jakie mam możliwości to się okaże w najbliższym czasie. Tak na koniec może dodam, że mój czas w liceum na 1000m na stadionie bez treningów to 3:07 chyba (resztki kondycji z podstawówki zostały).Dobrze, że szybkościowe, bo wytrzymałość można "zawsze" wypracować
![]()
Kurcze, zazdroszcze wyniku z kilometra. Ja od czasów liceum także nie biegałem 1000 m na maksa, ale patrząc po treningach interwałowych 3:07/km to byłyby moje "wszystkie pieniądze" mimo prawie 10-letniego stażu biegowego![]()
Nie pamiętam co proponuje Daniels jako treningi specjalistyczne, bo moja książka jest na wypożyczeniu, ale gdybym był w Twojej sytuacji, to myślę, że robiłbym coś takiego:Mikuła pisze: Co wg Ciebie powinienem zrobić z dwoma akcentami w tygodniu? Pierwszy, ważniejszy wykonać w całości a drugi skrócić o połowę i dodać BS, czy pozostać przy tym co teraz wykonuję tzn. około 2/3 akcentu plus długa rozgrzewka i schłodzenie. Czy tygodniowy dystans ~50km jest odpowiedni do treningów pod 10km?
1 trening: 8-10 km BS + GR + 10 x 100-200 m podbieg + 2 km BS na schłodzenie
2 trening: 2-3 km BS + GR + 8-10 km WB2 + 2 km schłodzenie
3 trening: 18-20 km WB + GR
To robiłbym na początek, a potem zamiast podbiegów wrzucił interwały. Myśle, że z kilometrażem rzędu 50 km można już myśleć o złamaniu 40 minut na dychę, ale nie jest to żadna reguła. Jednemu się to uda, dla drugiego trzy treningi tygodniowo to będzie za mało
Aktualnie kończę drugą fazę planu w której SP1 to rytmy a SP2 to progi. Od następnego tygodnia zaczynam trzecia fazę, w której SP1 to interwały a SP2 to progi. Zademonstruję może na czym polegają przeze mnie wprowadzone zmiany. np. SP1 wg planu to 10-12x(400m w tempie R i 400m truchtu), a po mojej modyfikacji wygląda tak: 6km BS, 8x(400m w tempie R i 400m truchtu), 2km BS. SP2 wg planu to np. 40min w tempie P, ja wykonałem 6km BS, 6km P, 2km BS. No i oczywiście pomiędzy tymi Akcentami 16-18km wolnego BS.
Wygląda to podobnie do tego co zaproponowałeś.
Może napiszesz, co dalej powinienem robić, gdy skończę wykonywać plan 24-tygodniowy. Wspominałem o tym wyżej...