ćwiczenia siłowe na nogi

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Bylon pisze: Mylisz się. Przy treningu siłowym (dla uproszczenia, będę go później nazywał "kulturystycznym", żeby nie było wątpliwości, ze nie chodzi o 20 brzuszków i 2 mostki) brzucha ćwiczeń nie powinno się robić codziennie. Faktem jest, że regeneruje się on bardzo szybko, dlatego przy intensywnych programach ćwiczeniowych można ćwiczyć go co dwa dni (np. biceps powinien mieć zazwyczaj aż dwa dni na regenerację), ale nie codziennie. To grupa mięśniowa jak każda inna, a to, że Aerobiczna 6 Weidera została rozpisana bez uwzględniania przerw nie oznacza jeszcze, że trening kulturystyczny brzucha też ma tak wyglądać.
Z przedramieniem też zależy. Zwykle można je ćwiczyć codziennie, ponieważ większość ćwiczeń na przedramiona jest o niskiej intensywności (ściskacz, wiszenie na drążku). Bywają osoby, które ćwiczą przedramiona jako normalny trening kulturystyczny, i wtedy również powinna być przerwa.
Identycznie sprawa wygląda z łydkami - przecież teoretycznie ćwiczymy je codziennie, np. biegając, prawda? A jednak, jest to trening wytrzymałościowy, który mięśnie odczuwają zupełnie inaczej, niż trening kulturystyczny. Po czystej siłówce przerwy są w drastycznej ilości przypadków wskazane, przykro mi.
Ale tu jest opisamy tylko trening wytrzymalosciowy na bardzo malych ciezarkach lub bez. Nie widzialem tu zadnych cwiczen na max sile lub na kulturystyke.
Taki "lekki" trening mozna tez prawie codziennie zrobic.
Kto tez bedze robil wypady bez sztangi az do wysiadu miesni. To by trzeba bylo ich ze 100 (?) razy zrobic.

Ja uwazam, ze powinno sie 2x w tygodniu z wiekszymi ciezarami pracowac:
Polprzysiady 3x15 zaczynajac od 30kg do 120kg (za 3 lata hihihi)
Wypady 3x15 z 10kg
Wpinanie na palcach na schodach na 1 nodze 3x10
itd...

Masz jeszcze jakies cwiczenia?

Pozd.
Rolli
PKO
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wyprosty kolan siedząc.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:Wyprosty kolan siedząc.
OK. Dobre cwiczenie. Robie to z guma, ale nie na wyprostowanie nogi tylko na czymanie u gory. Wedlug mnie lepiej symuluje bieganie. Ale to tylko moja teza.

http://www.youtube.com/watch?v=DQFacKBoZ7U (dopiero od 5:30)
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I mój w tej chwili ulubiony zestaw na nogi:
http://www.trxtraining.com/blog/trx-lunge
http://www.trxtraining.com/blog/trx-single-leg-squat
http://www.trxtraining.com/blog/trx-spr ... t-exercise
http://www.trxtraining.com/blog/trx-hamstring-curl
potem jeszcze Hip Press i Hamstring Bicycle ale nie mogę do tego znaleźć filmików :D

Rolli> ja robię z obciążeniem 2,5 i 5kg. Muszę spróbować tak jak mówisz.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze: Rolli> ja robię z obciążeniem 2,5 i 5kg. Muszę spróbować tak jak mówisz.
Kumpel podal mi kiedys jego plany na silke do biegania dla sredniakow

60x polprzysiady z 60kg
50x polprzysiady z 70kg
40x polprzysiady z 80kg
30x polprzysiady z 90kg
20x polprzysiady z 100kg
5x polprzysiady z 110kg
1-2x polprzysiady z 120kg

To wszystko za jednym razem z 5-6' przerwami na serie. Ale to dla biegaczy okolo 3:50/1500m.

Ja bym przy 3 serii wyzionol ducha.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jezoo ja robię z 18kg ;) Najczęściej 21-15-9.
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Fakt, powinienem bardziej uściślić wypowiedź. Jeśli chodzi o typowy trening kulturystyczny to jak najbardziej, wszystko jeszcze jest kwestią intensywności oraz na jak długi czas jest rozpisany cykl treningowy.
Nie chodziło mi o to, że cały czas dana partia pracuje dzień w dzień - moja nieścisłość.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Rolli - trening siłowy to trening siłowy, trening wytrzymałościowy na mięśnie to trening wytrzymałościowy na mięśnie. Autor pisał o ćwiczeniach siłowych, dyskusja niżej dotyczyła ćwiczeń siłowych, więc i do nich się doczepiłem. A doczepiłem się, bo jest wiele błędnych przesądów wymagających obalenia na temat treningu kulturystycznego i wiele osób robi sobie krzywdę, stosując się do nich.
Jeśli chodzi o ćwiczenia bez obciążeń, wykonywane po kilkadziesiąt razy - to prawda, można bez problemu robić je znacznie częściej. Może nie codziennie (podobnie, jak nie biegamy codziennie), ale kilka dni pod rząd: okej.

Przypomniało mi się jeszcze jedno ćwiczenie, skutecznie ćwiczy uda, a, nawet z niewielkimi obciążeniami, ukończenie kilku jego serii staje się dużym wyzwaniem. Polecam zaczynać bez obciążeń i uważać na kolana.

1. Stajemy obok kilkudziesięciocentymetrowego podwyższenia. Żadna finezja, może to być kanapa, krzesło,... Pozycją wyjściową jest jakby końcowa faza wykroku - opisowo: prawa noga z przodu, udo równolegle do podłoża, lewa opiera się z tyłu na palcach stopy, łydka równoległa do podłoża. Oczywiście lewe kolano lekko ponad ziemią. Taki klęk na jednej nodze, ale bez opuszczania lewego kolana.
2. Następnie unosimy nogi tak, aby lewa noga znalazła się na podwyższeniu, a prawa - całkowicie wyprostowała.
3. Wracamy do pozycji wyjściowej. To jest jedno powtórzenie.
Po zakończeniu powtórzeń dla jednej "strony", zamieniamy nogi.
Powtórzeń wykonujemy ok. 10 (8-12). Nie zdziwcie się, że po zamianie stron będzie trudniej, niż np. w półprzysiadach przysiadach na jednej nodze - tam przy jednej stronie pracuje jedna noga, tu - dwie. Ostrożnie dokładajcie obciążenia.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
rufuz

Nieprzeczytany post

Najlepszy zestaw: "syzyfki" i wchodzenie na podwyższenie.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Syzyfki są niezłe, ale wydaje mi się, że potrafią nieźle dowalić kolanom. Wchodzenie na podwyższenie wg mnie jest przeciętne. Zresztą nogi to taka partia mięśni, którą naprawdę warto atakować z najróżniejszych stron i coraz to innymi ćwiczeniami, dlatego warto ich znać jak najwięcej.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:@Rolli - trening siłowy to trening siłowy, trening wytrzymałościowy na mięśnie to trening wytrzymałościowy na mięśnie.
Tak tez to zrozumialem.
To o to chodzi, ze nowoczesny trening biegu zawiera tez (i coraz wiecej) elementy treningow silowych i nie tylko wytrzymalosciowych. Stara polska szkola (i nie tylko polska) mowi natomiast tylko o "duzo powturzen z malymi ciezarami". Tu powinno sie zastanowic, czy by to nie zmienic. Lub chociaz sprobowac to zmienic.

Tez codzienny trening silowy nie jest niczym nadzwyczajnym. Ale na pewno nie dla poczatkujacych amatorow.

Pozd.
Rolli
rufuz

Nieprzeczytany post

syzyfki w wydaniu kulturystycznym czyli z obciazeniem faktycznie trzeba z tym uwazac ale bez obciazenia ryzyko jest raczej minimalne. Ja robie bez obciazenia z wieksza iloscia powtorzen. Wchodzenie na podwyzszenie robie czasem z malym wyskokiem - "niezle daje popalic" takie cwiczenie :ble:
ekhmm
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 36:30

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1000
mam pytanie, czy tylko mnie wykonując te ćwiczenia mniej boli noga podnoszona od tej leżącej??
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

To dla odmiany ja robię ostatnio coś takiego (między seriami i ćwiczeniami wszędzie 2' przerwy):
6 serii przysiadów
2 serie przysiadów hantle na klatce
3 serie wykroków
3 serie "lunges" (http://www.youtube.com/watch?v=m_RYVmpWDq4 - ładna pani pokazuje :taktak: )

no i później wspięcia na palce, na łydki (3 serie)

Wszystko z hantlami, przysiady nieco większy ciężar.
Ciężary małe, ale wychodzi tego ok. 180 powtórzeń :bum:
Pod koniec nogi fajnie czuć.

Robię to raz na tydzień - w zupełności wystarcza.
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Słuchajcie, rozmowa trochę zeszła z głównego pytania, tj. chłop pyta: "Witam, zna ktoś jakieś dobre ćwiczenia na wzmocnienie mięśni nóg w szczególności łydek? chodzi mi o ćwiczenia, które można wykonać w domu, bez sprzetu"

więc nie chodzi o trening typowo kulturystyczny (zaznacza, że nie ma sprzętu) więc do treningu takiego pasują wszystkiego rodzaju:
1. przysiady (same, z wyskokami, z jakimś ciężarem - typu worek na karku, piłka lekarska w rękach itp)
2. wykroki (same, ze skrętem tułowia na stronę nogi wykrocznej - może być z ciężarem typu np. piłka trzymana w oby rękachprzed klatką piersiową)
3. wpsięcia na palce (na lekkim podwyższeniu - po to by zwiększyć zakres ruchu)
4. Podskoki (jeśli bardziej uda - to z przysiadem, półprzysiadem, jeśli bardziej łydki - to na palcach)
5. wszelkiego rodzaju skipy
6. w domu ciężko, chyba że ktoś ma duży salon: wieloskoki
7. w podporze przeskoki nóg (pojedynczo z zamianą, razem
itd....

Co do ilości serii i powtórzeń to już musisz sam dobrać wg swoich możliwości
Pozdro
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ