Plan Treningowy na 10km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

szybki123 pisze:Jakbym biegł tak jak 4.2km to by wyszło 40 min i dlatego mam pytanie czy robić większe wybiegania bo myślę ze szybkość jest.
"JAKBYM" to słowo klucz w tym wypadku :)

Ja ostatnio biegałem 200metrów w 35 sekund, idąc Twoim tokiem myślenia mogę się szykować na zawodach na 10km do wyniku rzędu 29:10...
Nie możesz się skupić tylko na wytrzymałości. Musisz pracować i nad wytrzymałością i nad szybkością jak chcesz złamać 40 minut!
PKO
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wiem gram w piłkę tam wykonuje się dosyć dużo krótkich odcinków w szybkim tempie ale i tak wykonuje interwały dodatkowo jeżdze na rowerzę co do tego wyniku to jest on wg.mnie słaby i chciałbym właśnie go poprawić na 40min i myślę że jestem w stanie.A co do tego co pan napisał to 200m a 4.2km to jednak różnica bardziej można się opierać na wyniku z 4.2km niż na wyniku z 200m szacując czas na 10km.Dodatkowo by to dobrze wychodziło bo na treningu 9.4km-40:00,4.2km-16:32 na zawodach a na 10km na zawodach-46min więc widać że tutaj mi ewidentnie nie poszło i trochę żle się przygotowałem.Pozdrawiam
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

jak pisali poprzednicy - skok z 46' do 40' na dychę to jest dość duży (jak na tak krótki czas w jakim chcesz osiągnąć ten postęp)
co do samego treningu - większość już została napisana :). I zrób tak jak ci pisali: np. zrób ten plan Bartoszaka, a potem zobacz na zawodach na co cię stać.
Może i na podstawie tego, że biegasz 16:32/4,2km wynikać, że dasz radę biegać 40'/10km ale nie biegasz bo (lista możliwych czynników):
-trasa biegu na 4,2km i 10 km miały zupełnie innny profil (przy trasach atestowanych można zakładać, że są podobne) ale wystarczy, że np. jedna z nich była "płaska" a druga z dużą ilośćią podbiegów, zbiegów etc.
-zły dzień (no zdarza się, że mimo najszczerszych chęci - ty chcesz biegnąć, ale jak nie ma mocy w nogach to i tak nic nie zrobisz)
-i na koniec pytanie: czy rzeczywiście tą dyche pobiegłeś na maxa - czyli, tak żeby się totalnie zajechać?
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

powiem tak myślę że jestem w stanie pobiec szybciej niż wtedy ale wtedy jakoś nie było sił dałem z siebie ile mogłem jeszcze mnie bolały piszczele po ok.5km nie wiem dlaczego bo po treningach tak jak dziś(6km) ani po innych zawodach nie było nic.
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

w Marcu u mnie w Radomiu są zawody na 10km dlatego dam znać jak poszło i czy rzeczywiście miałem racje co do tego że bliżej mi do czasu 40min czy rzeczywiście wtedy biegałem 46 min.Pozdrawiam
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie jest na ile te 4,2 km jest dobrze odmierzone? Trenuje często na pętli, która ma 9 km. Wcześniej myślałem, że jest to 10 km, więc miałem taki nieświadomy zastrzyk optymizmu - mój rekord był w końcu o prawie 4 minuty lepszy na 10 km niż w rzeczywistości :hej:
Chcesz wiedzieć ile zajmie Ci przebiegnięcie 5 czy 10 km? Idź na stadion, tam dowiesz się prawdy i nijak nie będziesz mógł zawyżyć, ani zaniżyć dystansu :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

te 4.2km jest z zawodów dobrze odmierzone a dodatkowo maraton tak więc nie wydaje mi się żeby zamiast 4.2 było 3.5 i maraton miałby 35km bo to było 10 okrążeń,ja biegłem jedno czyli 4.2km.A co do stadionu to teraz jest zimno i jest śnieg na stadionie(u mnie w szkole jest nowy stadion bieżnia,2 boiska skoki itd) zreszta teraz przerzucam się już na bieżnie.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie jest tylko jedno: czy trasa była atestowana?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A może tych okrążeń było 12, a nie 10?
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

było 10 okrążeń trasa nie był atestowana ale tak jak mówię na treningu kiedyś pobiegłem 4.7km w 18:34 a na zawodach 4.2km w 16:32 tak więc wychodzi OK.jedynie na tą dychę coś nie poszło
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ